Justin Bieber betaalt 1,1 miljoen euro voor digitale afbeelding en treedt toe tot felbegeerde "Bored Ape Yacht Club" - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年1月31日月曜日

Justin Bieber betaalt 1,1 miljoen euro voor digitale afbeelding en treedt toe tot felbegeerde "Bored Ape Yacht Club" - VRT NWS

De Canadese popzanger Justin Bieber heeft gisteren zo'n 1,1 miljoen euro neergeteld voor het eigendomsrecht op een afbeelding uit de "Bored Ape Yacht Club" (BAYC)-collectie. Beleggen in virtuele kunst is een hype te noemen onder wereldberoemde sterren (en ver daarbuiten). Maar het zijn heus niet de duurste NFT's, zoals ze genoemd worden. Die zijn eerder van het kaliber van de digitale kunstenaar Pak en overstijgen zelfs het recordbedrag van een grootmeester als David Hockney.

NFT ? Of een non-fungible token is een digitale code die verkocht wordt en gekoppeld wordt aan een blockchain-database of register. Een bewijs dat jij alleen eigenaar bent van een digitaal voorwerp - zoals een kunstwerk, een filmscène of muziek - en dat iedereen kan zien. Als het ware een uniek eigendomscertificaat (dat je opnieuw kan doorverkopen).

De auteur kan ervoor kiezen de rechten op het digitale kunstwerk te behouden en zo royalty's te blijven opstrijken. Sommigen zien NFT's louter als een investering, anderen zien het als een vorm van prestige. Honderden miljoenen worden soms makkelijk opgehoest.

Critici vrezen dat de NFT-markt slechts een bubbel is die op elk moment kan barsten, anderen gaan ervan uit dat het een blijver is onder de beleggingen.

De accountnaam van de bieder op OpenSea (het grootste handelsplatform voor NFT's) gisteren was JustinBieberNFTs, meer dan waarschijnlijk te linken aan de popzanger. De profielfoto - trouwens ook een NFT - bleek identiek aan die van Biebers officiële Twitteraccount (zie foto hieronder).

Bieber haalde een zogenoemde "aap-avatar" binnen. De Bored Apes Yacht Club omvat een collectie van 10.000 NFT's met unieke afbeeldingen van apen met bepaalde gelaatsuitdrukkingen en/of in verschillende outfits.

De BAYC is populair en ontzettend gegeerd onder YouTubers en celebrity's.  De Amerikaanse rapper Eminem, hiphopper Post Malone, voetballer Neymar, talkshowhost Jimmy Fallon en hotelerfgename Paris Hilton werden ook al verleid tot een aankoop. En dat rijtje is verre van volledig. Bovendien blijken de apen ook bijzonder geschikt als avatar op sociale media waar ze de ronde doen.

NFT's betaal je niet met euro's of dollars, maar met cryptomunten. In dit geval legde Bieber 500 ETH op tafel. ETH of Ether is de munteenheid die je nodig hebt om aankopen te doen op het Ethereum-netwerk. Ethereum, vergelijkbaar met het bekendere Bitcoin, is een digitaal ecosysteem waar applicaties als OpenSea op draaien.

David Hockney geklopt

Biebers aankoop is niet de duurste te noemen. Een van de duurste NFT's -zoniet de duurste - is een gezamenlijke aankoop van meer dan 26.000 verzamelaars van het digitale kunstwerk "The merge" (foto onder). Het werk van de anonieme kunstenaar Pak was in december goed voor het astronomische bedrag van 82,3 miljoen euro.  

Ter vergelijking: het hoogste bedrag dat ooit op een veiling betaald werd voor een werk van een nog levende kunstenaar staat op naam van de Brit David Hockney.  "Portrait of an artist" ging in 2018 onder de hamer voor 90,3 miljoen dollar of  81 miljoen euro.

"The merge" van PAK

Maar ook veilinghuizen hebben de lucratieve NFT's ontdekt. Christie's claimt zelf de eerste verkoop. Zo wist Beeple er vorig jaar het toenmalige record te breken. Een NFT van zijn "Everydays - The first 5000 days" leverde 62,1 miljoen euro op. Het getal 5000 slaat op de 5.000 werken die Beeple de afgelopen 13 jaar maakte en in onderstaande collage propte.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMS8zMC9uZnQtanVzdGluLWJpZWJlci_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿