Het verhaal achter 'Leaving Neverland': waarom de Michael Jackson-documentaire zoveel controverse veroorzaakt - Het Nieuwsblad - Crune Blogs

Latest

2019年1月28日月曜日

Het verhaal achter 'Leaving Neverland': waarom de Michael Jackson-documentaire zoveel controverse veroorzaakt - Het Nieuwsblad

De première van Leaving Neverland heeft flink wat controverse veroorzaakt op het filmfestival Sundance. Kwade kijkers maakten hun ongenoegen kenbaar door de zaal te verlaten en recensenten zijn erg verdeeld over de vier uur durende film, die draait rond popster Michael Jackson en twee mannen die hem beschuldigen van misbruik toen ze erg jong waren. “Hij was een van de liefste en vrijgevigste mensen die ik ken”, zegt James Safechuck in de film. “Hij hielp me enorm met mijn carrière en mijn creativiteit. Maar hij heeft me zeven jaar seksueel gemolesteerd.”

Over de doden niets dan goed? Niets daarvan in Leaving Neverland. De vier uur durende film van de Britse regisseur Dan Reed krijg je geen meeslepende kijk achter de schermen van de indrukwekkende carrière van The king of pop, met lovende reacties van mensen die erbij waren, vol gemis. Wel integendeel: zij die aan het woord komen over Jackson, belichten vooral een heel donker kantje van de legendarische zanger.

Twee slachtoffers

Het verhaal achter ‘Leaving Neverland’: waarom de Michael Jackson-documentaire zoveel controverse veroorzaakt
Wade Robson (links), regisseur Dan Reed en James Safechuck. Foto: Taylor Jewell/Invision/AP

De twee personen rond wie de film draait, zijn Wade Robson en James Safechuck. Allebei beschuldigen ze Jackson ervan hen in hun kindertijd jarenlang seksueel misbruikt te hebben. De regisseur interviewt hen en hun families uitgebreid. In de vier uur krijg je details en getuigenissen genoeg om zelf te bepalen of je hun beschuldigingen ernstig neemt. Maar één ding is zeker: goed voor het imago van wijlen Michael Jackson is dit allemaal niet.

Acht jaar oud was James Safechuck toen hij Michael Jackson via een Pepsi-reclamefilmpje leerde kennen in 1988. Wade Robson won op zijn vijfde een Australische danswedstrijd geïnspireerd door Jackson en kwam zo in contact met de zanger. Beide kinderen zouden erg close worden met de zanger, gingen met hun families erbij op wereldreis met hem en verbleven heel vaak in de villa’s en chique woningen van de King of pop.

Aparte kamers

Jackson nodigde de ouders van de twee wel uit op zijn wereldreizen en nam hen mee, maar hij zorgde er gewiekst voor dat zijn in aparte kamers of gastverblijven sliepen terwijl de kinderen bij hem in zijn slaapkamer sliepen. In de film vertellen de mannen hoe Jackson er alles aan deed om een wig te drijven tussen hen en hun gezinnen. In het geval van Robson was het een van de factoren die leidden tot de scheiding van zijn ouders. Hij verhuisde met zijn moeder en zus naar Los Angeles, zijn vader en oudste broer bleven in Australië wonen.

Erg specifiek

Het verhaal achter ‘Leaving Neverland’: waarom de Michael Jackson-documentaire zoveel controverse veroorzaakt
Foto: Danny Moloshok/Invision/AP

Zowel Safechuck als Robson zeggen in Leaving Neverland dat Jackson hen in die periode seksueel misbruikte. Ze geven veel details - “liefkozen, orale seks, wederzijdse masturbatie en meer” - en beschrijven uitgebreid hoe dat in zijn werk ging. Safechuck getuigt over de vele geheime slaapkamers die Jackson had, die goed uit het zicht lagen en verstopt waren achter meerdere deuren, waar hij seks had met de zanger.

Bijzonder is ook het ‘huwelijk’ tussen Safechuck en Jackson toen hij tien jaar was. “Er was een ceremonie, waarin hij me een mooie diamanten ring gaf. Hij gaf me vaak juwelen in ruil voor seks.” In de film toont het slachtoffer van Jackson een doosje met juwelen. Met bevende handen toont hij het aan de camera. Erg aangrijpend allemaal.

Liefde

De twee dertigers zeggen nog steeds niet te weten wat ze nu moeten denken van Jackson. Hun liefde voor hem is, ondanks het veelvuldige misbruik, duidelijk erg groot. Hij hield van hen, zeggen ze allebei, en zij hielden van hem. Er waren overal snoepjes, speelgoed en films om naar te kijken en er was veel te doen. De zanger hielp hen met hun carrières, nam hen mee op tournee en liet hen optreden. Wanneer Jackson en Robson niet bijeen waren, belde de zanger hem vaak en stuurde hij hem faxen, vol lieve woordjes.

“Hij was een van de liefste en vrijgevigste mensen die ik ken”, zegt Safechuck in de film. “Hij hielp me met mijn carrière en met mijn creativiteit. En hij molesteerde me zeven jaar lang seksueel.”

Moeders

Bij de meest pakkende momenten in de documentaire zijn die waarin de moeders van Robson en Safechuck aan het woord komen. Zij brachten hun jonge kinderen naar Jackson wanneer ze hem wilden zien - of omgekeerd - en leken op die manier bij te dragen tot wat er allemaal gebeurde. Alsof ze het negeerden, omdat ze wisten dat het ergens ook voordelen had voor hun zoons. In de scènes waarin Robson en Safechuck hun families vertellen over het misbruik dat ze jarenlang ondergaan hebben, vloeien gegarandeerd tranen.

Regisseur: “Veel ervaring in interviews”

Regisseur Dan Reed maakte in het verleden al veel documentaires of films over terrorisme en criminaliteit. “Met showbizz heb ik eigenlijk weinig”, zegt hij in interviews. “Ik heb dertig jaar ervaring met interviews en ik denk wel dat ik ondertussen redelijk goed kan inschatten of iemand liegt of niet. “

Hij stapte ook naar mensen die gespecialiseerd zijn in kindermisbruik met de vraag of het gedrag van Jackson past in dat van een pedofiel. “Hun antwoord was unaniem en 100 procent ja. Een speurder van de LAPD, gespecialiseerd in de materie, vertelde me dat het gedrag van Jackson heel typisch is. We hebben geen bewijs van het misbruik in de vorm van videomateriaal, daar keek hij streng op toe. Hij heeft wel een opname gemaakt toen hij seks had met James, maar die heeft hij uit paniek vernietigd.”

Eerder ontkend

Opmerkelijk is dat Wade Robson, vandaag choreograaf van onder meer *Nsync en Britney Spears, eerder altijd ontkend heeft misbruikt te zijn door Jackson. Dat deed hij in 2003 bijvoorbeeld in de talkshow van Jimmy Kimmel. “Hij heeft me nooit aangeraakt”, zei hij. Woorden die hij nog eens min of meer herhaalde op het proces rond misbruik van de 13-jarige Gavin Arvizo. “Hij ging nooit over de schreef”, klonk het toen.

Controverse

De film van Reed ging in première op het Sundance-filmfestival. De reacties waren erg verdeeld. Veel mensen stapten op uit de zaal omdat ze de pedofiliebeschuldigingen niet vonden kunnen. Recensenten zijn dan weer vaak erg lovend. “Leaving Neverland is een horrorfilm. Een intiem, geloofwaardig en soms erg expliciet verhaal over de twee jongens die de liefjes van Jackson werden terwijl hun ouders er gewoon in mee gingen. Jackson was een duivel. Een roofdier. Een monster”, schrijft Jeff Wells van Hollywood Elsewhere bijvoorbeeld.

Het verhaal achter ‘Leaving Neverland’: waarom de Michael Jackson-documentaire zoveel controverse veroorzaakt
Foto: Danny Moloshok/Invision/AP

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190128_04135586

0 件のコメント:

コメントを投稿