In het dossier over de omstreden Russische kunst in het Museum voor Schone Kunsten dient de stad Gent een klacht in tegen Catherine de Zegher en de Stichting Dieleghem.
Zowat een jaar nadat tien specialisten in deze krant hun twijfels hebben geuit over 26 bruiklenen Russische avant-garde kunst (DS 15 januari 2018), dient de stad Gent een klacht met burgerlijke partijstelling in. Ze doet dat tegen haar voormalige directrice Catherine de Zegher, die toen het Museum voor Schone Kunsten leidde. De klacht is eveneens gericht tegen de Stichting Dieleghem, waar eigenaar Igor Toporovski zijn kunstwerken onderbracht. Het initiatief voor de klacht komt van het schepencollege, bevestigt de huidige schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD).
Nadat de zaak was losgebarsten, werden de bruiklenen uit het museum verwijderd. Begin maart vorig jaar werd De Zegher geschorst als museumdirectrice. Twee weken later werd de collectie in beslag genomen door de onderzoeksrechter.
Daarop diende De Zegher twee klachten in om haar schorsing aan te vechten. Van de eerste, bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, is ondertussen beslist dat hij zonder gevolg blijft. De tweede, bij de Raad van State, leidt nu tot een tegenoffensief van de stad Gent.
‘Ter voorbereiding van die klacht zijn er veel documenten over-en weer gemaild’, zegt Souguir. ‘Op basis van die informatie zijn er bij onze juridische dienst ernstige vermoedens ontstaan van schriftvervalsing.’
Centraal staat daarbij de bruikleenovereenkomst. Het document is ondertekend op 18 oktober 2017 - twee dagen voor de Russische kunst publiek toegankelijk werd in het museum.
‘Er zijn echter aanwijzingen dat het document pas na 15 januari 2018 is opgesteld’, zegt Souguir, ‘dus nadat de zaak in de openbaarheid kwam. Dat zou betekenen dat het geantidateerd is en dat er sprake is van schriftvervalsing. Mevrouw De Zegher heeft dit document voorgelegd in de cultuurcommissie. Dan zou ze de raadsleden hebben voorgelogen.’
De stad merkte verder op dat er een element ontbrak op de bruikleenovereenkomst. ‘Namens de stad is het document alleen ondertekend door mevrouw De Zegher. Er is geen handtekening van de directrice van het Autonoom Gemeentebedrijf.’ Het document, dat we konden inkijken, bevat een lijntje voor de zakelijk directrice van het AGB Kunsten en Design, maar dat is leeg gebleven.
‘Gezien de vermoedens van antidatering is er onzekerheid over de verzekering’, zegt Souguir. ‘Die was ten laste van de uitlener (Stichting Dieleghem, red). De vraag is of de werken dan al die tijd voor de bruikleenovereenkomst niet verzekerd waren.’
De stad heeft de klacht overgemaakt aan de onderzoeksrechter. Die liet gisteravond weten niet te communiceren over de zaak. Catherine de Zegher en de advocaat van Igor Toporovski waren niet bereikbaar.
続きを読みます http://www.standaard.be/cnt/dmf20190125_04131566
0 件のコメント:
コメントを投稿