De Noorse prinses Ingrid Alexandra (roepnaam: Ingrid) heeft op het paleis van Oslo haar 18e verjaardag gevierd met een galadiner in aanwezigheid van een pak andere jonge troonopvolgers. En wie gala zegt, zegt galakledij en koninklijke diademen. Ingrid, onze prinses Elisabeth en de Nederlandse prinses Amalia maakten hun debuut met diadeem. En voor wie denkt dat het een stijve bedoening was, die kent de Noren nog niet goed.
Ingrid Alexandra, dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, werd in januari al 18 en dat betekent in Noorwegen meerderjarig, maar corona maakte een chique feest met buitenlandse gasten onmogelijk. Met vier maanden uitstel vond er vanavond dan toch een galadiner plaats in het koninklijk paleis van Oslo mét alles erop en eraan. Enkel het weer zat niet mee: regen en wind. De genodigden lieten het niet aan hun hart komen en hadden paraplu's bij.
Er werd door royaltykenners al even naar uitgekeken: voor het eerst kwam een nieuwe generatie Europese troonopvolgers samen op een groots buitenlands koninklijk feest (het eerste na corona). Voor hen de gelegenheid om ervaringen te delen en het over hun gedeelde lot - ooit koningin worden - te hebben, zoals hun ouders in het verleden deden door soms jaarlijks tot tweejaarlijks onderling af te spreken.
Amalia (18) maakte haar eerste officiële reis als prinses van Oranje. Voor Elisabeth (20) was dat niet het geval: zij ging met koningin Mathilde al op humanitaire missie naar Kenia en ze woonde de begrafenis bij van oud-groothertog Jean van Luxemburg (de echtgenoot van wijlen prinses Josephine Charlotte, de zus van koning Albert en Boudewijn).
Amalia was in het gezelschap van haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Elisabeth was alleen met koningin Mathilde. Koning Filip had iets anders in zijn agenda staan. Hij bezocht vandaag de Belgische soldaten in Roemenië, aan de grens met Oekraïne.
Zelfs kinderen welkom met prins Charles (2)
De crème de la crème van de Europese koningshuizen kwam op uitnodiging van Harald en Sonja naar Oslo en passeerde op de rode loper. Onder meer de Deense kroonprins Frederik met zijn vrouw Mary, hun oudste zoon Christian (16) bleef wel thuis. Ook de Spaanse koning Felipe kwam zonder zijn oudste dochter, kroonprinses Leonor (16), en zonder koningin Letizia.
Het Zweedse kroonprinselijke paar Victoria en Daniel tekende present en bracht prinses Estelle (10) en prins Oscar (6) mee. Even opvallend was de komst van peuter Charles, het 2-jarig zoontje van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en zijn Belgische vrouw Stéphanie. De jongsten werden aan een aparte kindertafel gezet op het diner. Ook Griekenland was vertegenwoordigd met kroonprins Pavlos, zijn vrouw Marie-Chantal en hun kinderen.
"Congratulations" en een polonaise
Op het banket in de grote zaal kwam de jarige Ingrid binnen op de toepasselijke tonen van "Congratulations" van Cliff Richard. Koning Harald sprak zijn kleindochter toe in het Noors én met de nodige humor waarna zij hem spontaan een knuffel gaf. "Je zult wellicht nog even met mij opgescheept zitten", vertelde Harald onder meer.
Ook Ingrid gaf een toespraak die op enkele glimlachen kon rekenen en een daverend applaus kreeg. Ze werd even emotioneel toen ze het over haar broers had en moest haar zakdoek bovenhalen.
Op Noorse feestjes is wel vaker plaats voor grapjes en creativiteit. Zo mochten op de 80e verjaardag van Harald en Sonja hun kleinkinderen de gasten tijdens het diner speels interviewen.
Wat volgt er eigenlijk na het diner vanavond? Na het diner volgt een polonaise vooraf aan een bal. Ingrid en haar vader Haakon zullen het bal openen. Normaal is dat met een dans met de koning, maar Harald sukkelt met zijn gezondheid en bereddert zich momenteel opnieuw met krukken.
Ingrids tiara en de link met onze Elisabeth
De jonge troonopvolgers maakten hun debuut met tiara voor het diner. Ingrid poseerde ermee voor officiële portretfoto's: de Boucheron Pearl Circle Tiara. Diademen zijn meestal erfstukken, ook in het geval van Ingrid. De kostbare diadeem afgewerkt met parels en diamanten behoorde aan prinses Ingeborg toe, Ingrids over-overgrootmoeder die ze deelt met onze prinses Elisabeth.
Ingeborgs dochters zijn Märtha, de moeder van de Noorse koning Harald, én Astrid die later trouwde met Leopold III en koningin werd bij ons. Of nog eenvoudiger: koning Harald en onze koning Albert zijn neven, hun moeders waren zussen.
De diadeem werd gespot op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Prins Carl van Zweden en Noorwegen wilde het juweel per se, omdat het exemplaar lichter woog dan de andere diademen die zijn vrouw Ingeborg al droeg. Zij liet het na aan een van haar kleindochters, prinses Ragnhild. Ragnhild stierf in 2012 en wenste dat de diadeem aan Ingrid werd gegeven.
Amalia, die van kindsbeen af dol is op diademen en graag in de juwelenkist snuffelt van haar moeder, droeg de huwelijksdiadeem met diamanten van Máxima toen ze prinses werd (02-02-2002). Dit jaar zijn Máxima en Willem-Alexander ook net 20 jaar getrouwd.
De zogenoemde Sterrentiara is samengesteld uit een aantal diamanten sterren die de Oranjes bezitten en werd al eens uitgeleend aan een tante van koning Willem-Alexander, namelijk prinses Margriet.
De diadeem van Elisabeth zou een nieuwe diadeem zijn, maar zeker is dat niet. De redactie heeft voor meer informatie het Belgische hof gecontacteerd.
Traktatie van Noorse regering
Het galadiner was niet het enige feestje vanavond. Gisteren werd Ingrid Alexandra al getrakteerd door de Noorse regering op een ander diner. Aan de zijde van premier Jonas Gahr Støre verscheen de ravissant geklede Ingrid met de koninklijke familie, onder wie koning Harald en koningin Sonja, haar ouders en broers Marius en Sverre Magnus, en tante prinses Märtha Louise met verloofde Durek Verrett.
Ik heb het geluk opgegroeid te zijn in land waar we elkaar vertrouwen
Het diner vond plaats in de Deichman-bibliotheek van Oslo in aanwezigheid van jongeren uit het hele land en gasten uit de politiek, cultuur, sport en wetenschap. Ingrid bedankte netjes alle aanwezigen en beklemtoonde in haar toespraak dat ze "het geluk heeft opgegroeid te zijn in een land waar ze elkaar vertrouwen". "Vertrouwen wordt door ieder van ons gecreëerd, gezamenlijk", klonk het vastberaden.
De premier sprak over historische tijden. "U bent geboren als de eerste vrouwelijke troonopvolger in de Noorse geschiedenis. (...) In turbulente tijden heeft de natie een koningshuis leren kennen dat met zijn tijd meegaat. Het heeft zijn rol om verenigd en inclusief te zijn, goed begrepen", loofde Jonas Gahr Støre. Volgens de Noorse krant VG kostte het feest ruim 353.000 euro.
0 件のコメント:
コメントを投稿