Disney haalde scène met kussende vrouwen eerst zelf uit tekenfilm "Lightyear", maar plaatste ze na intern protest terug - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年6月15日水曜日

Disney haalde scène met kussende vrouwen eerst zelf uit tekenfilm "Lightyear", maar plaatste ze na intern protest terug - VRT NWS

Morgen komt de nieuwe animatiefilm “Lightyear” in de bioscoop, over de speelgoedpop Buzz Lightyear uit "Toy Story". In die film vindt een "historische" gebeurtenis plaats: twee vrouwen, die een relatie hebben met elkaar, kussen elkaar op de mond. Big deal zou je kunnen denken. Maar de kus is wel degelijk een primeur in een volwaardige tekenfilm van de animatiestudio Pixar, die deel uitmaakt van Disney. En normaal hadden we de kus nooit te zien gekregen, want de scène was weggeknipt. Voor even toch.

“Lightyear” gaat over Buzz Lightyear, één van de personages uit de Toy Story-films, waarvan er intussen vier gemaakt zijn. In die films is Buzz Lightyear een speelgoedpop, die het jongetje Andy voor zijn verjaardag cadeau krijgt. Maar Buzz is op zijn beurt gebaseerd op een personage uit een film, over de ontstaansgeschiedenis van de plichtsgetrouwe en onvermoeibare Space Ranger. En die film heet dus “Lightyear”.

Welke kus?

Buzz Lightyear komt samen met de crew van zijn ruimteschip vast te zitten op een vijandige planeet, meer dan 4 miljoen lichtjaar van de aarde vandaan. Terwijl hij maar blijft proberen om zijn missie te volbrengen en terug te keren naar de aarde, leggen de anderen zich erbij neer dat dat nooit meer gaat lukken. Ze bouwen aan een eigen toekomst en maken er het beste van.

Eén van die personages is Buzzs bevelhebber (en goede vriendin) Alisha Hawthorne. Zij wordt verliefd op een vrouw, en is gelukkig. De twee trouwen en krijgen samen een kind. Dat levert een ontroerende scène op: als Buzz Alisha haar partner ziet kussen, beseft hij dat zij een leven heeft waar hij alleen maar van kan dromen. Vanaf dan begint hij zichzelf in vraag te stellen. 

© 2022 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

Toch verdwijnt de scène uit de film. Twee vrouwen die elkaar kussen in een tekenfilm van Disney, wellicht vinden de bazen dat toch te vroeg.  Een lesbisch koppel, tot daar aan toe. Maar die hoeven elkaar toch niet in beeld vol op de mond te kussen? De afspraak met de geschiedenis wordt uitgesteld. De kus belandt in het bakje met deleted scenes, niemand zal hem ooit te zien krijgen. Maar dan wordt in Florida de "Don't say gay'-wet" goedgekeurd. 

Don't say gay

De "Parental rights in education bill" , de zogenoemde  "Don’t say gay"-wet, verbiedt lagere scholen om in de les te spreken over homoseksualiteit en transgenders. Scholen en ouders die dat toch doen, kunnen gerechtelijk vervolgd worden door bezorgde ouders of andere belanghebbenden. Eén van de voorvechters van de wet is de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, een conservatieve Republikein die president wil worden. Op 1 juli wordt de wet van kracht. 

Als Bob Chapek, de grote baas van Disney, om een reactie gevraagd wordt, houdt hij in eerste instantie de boot af. Disney heeft veel belangen in Florida. Dankzij een speciale wet (uit 1967) kan het pretpark Disney World (nabij Orlando) zelf beslissingen nemen over ruimtelijke ordening, investeringen, veiligheid, enzovoort. Disney gaf ook financiële steun aan politici die de wet goedkeurden. Chapek weigert om de wet keihard te veroordelen. “De grootste impact die wij kunnen hebben, is door de inhoud die we brengen” zegt hij. En net die uitspraak schiet bij zijn personeel in het verkeerde keelgat. 

Disney heeft tot nu toe bijna elk moment met openlijke homoseksuele affectie uit alle films van Pixar weggeknipt

Werknemers Pixar

Het resultaat is een knetterende protestbrief, ondertekend door LGBTQ-werknemers van Pixar, en hun “bondgenoten”. Daarin stellen ze onomwonden dat Disney tot nu toe “ bijna elk moment met openlijke homoseksuele affectie uit alle films van Pixar heeft weggeknipt, ondanks protest van de makers, en de leidinggevenden bij Pixar”. Een pijnlijke beschuldiging.

Schaarste

En ja, er doken al een handvol homoseksuele personages op in de lange geschiedenis van Pixar. In “Onward” (2020) loopt af en toe een éénogige politieagente in beeld die haar vaste vriendin vernoemt. In 2019 knuffelen twee moeders hun kinderen aan de schoolpoort in “Toy Story 4”. In "Finding Dory" (2016) zou ook een lesbisch koppel te zien zijn. En op de streamingdienst Disney+ vind je ook “Out”, een kortfilm over een man die zich niet durft te outen bij zijn ouders. Maar dat is het zowat. 

We zijn 2022. In “Lightyear” zouden eindelijk twee vrouwen elkaar een zoen op de mond geven. En plots blijkt ook die scène van de radar verdwenen. Dat ze niet relevant zou zijn, is alleszins geen excuus. Producer Galyn Susman: “Het lesbische koppel maakte van bij het begin deel uit van het verhaal. Dat ze elkaar kussen is een belangrijk moment in de film: Buzz gaat zichzelf vanaf dan in vraag stellen.” Wellicht was ze nooit gesneuveld als het om een man en een vrouw ging.

Het lesbische koppel maakte van bij het begin deel uit van het verhaal. Dat ze mekaar kussen is een belangrijk moment in de film.
Galyn Susman, producer "Lightyear"

Maar de kus is nu terug. Wanneer hij precies geknipt was, weet niemand. Maar amper negen dagen na de onthulling in Variety zat hij terug op zijn plaats, in de film. Op de vraag waarom de kus verdween en toch weer opdook, antwoordt Disney vandaag met "Geen commentaar" .

Reacties

Uzo Adoba, die in het origineel de rol speelt van Alisha, is opgelucht: "Dat iedereen een liefhebbend homoseksueel koppel kan zien, is belangrijk”. Ook Chris Evans, de stem van Buzz Lightyear, is blij. “Jammer dat er zo veel ophef over is. Het zou normaal moeten zijn. Maar het is belangrijk dat we stappen zetten”, vertelt hij aan Vanity Fair.

Chris Evans (Buzz Lightyear)
Invision
Jammer dat er zoveel ophef over is. Het zou normaal moeten zijn.
Chris Evans, acteur "Lightyear"

Ook de acteurs die de Vlaamse versie van de film inspraken, reageren opgetogen. Truus Druyts, die Alisha speelt, vindt dat zo’n kus nooit te laat komt: “Mensen kunnen verontwaardigd zijn,  er is altijd wel ergens een reden om boos over te zijn. Maar er is nog werk aan de winkel en ik hou er van om te focussen op de stappen die wel gezet worden.” 

Truus Druyts (Alisha Hawthorne)

Druyts, die zelf samen is met een vrouw, beseft dat ze misschien wel getypecast is: “Blijf maar gewoon jezelf”, kreeg ze als raad bij het inlezen. 

Louis Talpe (Buzz Lightyear) en Barbara Sarafian  (Darby Steel) wisten niet eens dat de scène geschrapt was, maar zijn blij dat ze nu toch behouden is.

Disney-baas Bob Chapek heeft intussen een bocht genomen en expliciet afstand genomen van de “Don’t say gay-wet”. Hij excuseerde zich voor zijn slappe reactie, en beloofde om 5 miljoen dollar te schenken aan LGBTQ- en andere mensenrechtenverenigingen. 

De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, reageert intussen als door een wesp gestoken en heeft al laten weten dat het binnenkort gedaan zal zijn met het zelfbestuur in Disney World. 

Ook elders in de wereld betaalt Disney een prijs voor de eerste lesbische kus: Saudi-Arabie heeft “Lightyear” intussen gebannen, en ook in de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië zal de film niet te zien zijn. Maar bij ons dus wel. En los van de 'buzz' over de kus is "Lightyear" ook een bijzonder vermakelijke avonturenfilm.

“Lightyear” is vanaf morgen (woensdag 15/6) te zien in de bioscoop. Later komt de film op Disney+. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xNC9kaXNuZXkta25pcHQtZWVuLXNjZW5lLW1ldC10d2VlLWt1c3NlbmRlLXZyb3V3ZW4tdWl0LXppam4tbmlldXdzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿