Er hangt filmstudio Paramount Pictures een copyrightproces boven het hoofd rond hun kersverse kaskraker "Top Gun: Maverick". De familie van Ehud Yonay, die in 1983 het artikel schreef waarop de oorspronkelijke "Top Gun" uit 1986 gebaseerd is, heeft klacht ingediend tegen Paramount. Volgens de familie Yonay waren de rechten op "Top Gun" niet meer in handen van de filmproducent, op het moment dat ze de succesvolle sequel hebben gemaakt en uitgebracht.
Het scenario van filmklassieker "Top Gun", over de prestigieuze opleiding van Amerikaanse straaljagerpiloten, is gebaseerd op een artikel van een Israëlische schrijver. Ehud Yonay volgde in 1983 voor de reportage "Top Guns" in "California Magazine" enkele Amerikaanse straaljagerpiloten in hun F-14's. Zijn verslag, dat bol staat van de adrenaline, heeft filmproducenten Don Simpson en Jerry Bruckheimer geïnspireerd om hierover een film te maken. En de rest is filmgeschiedenis.
De langverwachte opvolger van de blockbuster - opnieuw met Tom Cruise in de hoofdrol - is na veelvuldig uitstel door de coronacrisis intussen eindelijk te zien in de zalen. Maar volgens de familie van Ehud Yonay stelt zich een rechtenprobleem. Paramount had de rechten op het bewuste artikel uit 1983 opnieuw moeten verwerven, voor de tweede "Top Gun"-film werd gemaakt, en dat is volgens hen niet gebeurd.
Volgens de aanklacht heeft Paramount in de jaren 80 de exclusieve filmrechten op het artikel van Ehud Yonay gekocht, en wordt hij daarom ook vermeld in de eindgeneriek van "Top Gun", via "suggested by". Maar: de familie Yonay heeft het copyright op het magazinestuk begin 2020 opnieuw verworven, na het overlijden van Ehud Yonay in 2012.
Zijn weduwe en zoon hebben in 2018 stappen ondernomen om de rechten op het magazineartikel terug te krijgen, en ze hebben Paramount ook verwittigd dat ze dat zouden doen. Volgens sectie 2013 van de Amerikaanse Copyright Act kan de overdracht van copyright na 35 jaar op verzoek ongedaan gemaakt worden. Dat verzoek heeft de familie Yonay in 2018 ingediend, en die procedure is in 2020 afgerond.
Op dat moment was de productie van de tweede "Top Gun"-film al volop aan de gang. "Top Gun: Maverick": had eigenlijk in de zomer van 2020 in de zalen moeten komen, maar de release werd door de coronacrisis uitgesteld. Ook moesten enkele spectaculaire actiescènes opnieuw worden ingeblikt.
"Niets aan de hand", zegt Paramount
En daar wringt het schoentje: Paramount heeft volgens de familie Yonay het copyright geschonden, omdat er nog opnames gebeurd zijn na begin 2020, toen zij de rechten op het magazineartikel weer in handen hadden. Twee weken voor de release heeft de familie Yonay Paramount nog gewaarschuwd voor juridische stappen, maar die brief heeft de filmproducent volgens hen naast zich neergelegd.
Daarop zijn Shosh en Yuval Yonay, de weduwe en zoon van de Israëlische schrijver en zijn erfgenamen, nu toch naar een rechter in Los Angeles gestapt. Ze eisen een schadevergoeding, en ze willen delen in de winst van "Top Gun: Maverick". Daarnaast vragen ze dat de film niet meer verder gedistribueerd wordt, en dat er in de toekomst geen andere "Top Gun"-films meer gemaakt worden.
Filmstudio Paramount maakt zich geen zorgen. "Deze klacht is ongegrond, dus we zullen onszelf krachtig verdedigen", zo klinkt het in een kort statement.
Paramount zou in een brief aan de familie Yonay hebben laten weten dat de "Top Gun"-sequel wat hen betreft niet rechtstreeks gebaseerd is op dat bewuste artikel uit 1983. Bovendien zegt de filmstudio ook dat de tweede "Top Gun" sowieso al "voldoende was afgewerkt", op het moment dat het copyright opnieuw in handen kwam van de familie Yonay begin 2020.
"Top Gun: Maverick" is gelanceerd op het filmfestival van Cannes. De film krijgt goede kritieken, en is voorlopig de meest succesvolle film van 2022 aan de Amerikaanse box office, met een opbrengst die nu al honderden miljoenen dollars bedraagt. Dit copyrightproces zal bepalen of de familie Yonay mee zal delen in die winst.
0 件のコメント:
コメントを投稿