Stefan Soltész, voormalige dirigent bij Vlaamse Opera, sterft tijdens optreden in München - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年7月23日土曜日

Stefan Soltész, voormalige dirigent bij Vlaamse Opera, sterft tijdens optreden in München - VRT NWS

In München is de dirigent van de Beierse Staatsopera, Stefan Soltész, tijdens een voorstelling in elkaar gezakt en overleden. De Oostenrijkse dirigent was ook in ons land actief. Van 1992 tot 1997 dirigeerde hij bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. Hij werd 73 jaar.

De Oostenrijkse dirigent Stefan Soltész dirigeerde gisterenavond in het Nationaal Theater van München de komische opera "Die schweigsame Frau" van componist Richard Strauss. Tijdens dat optreden zakte Soltész plots in elkaar. 

Op Twitter bevestigde de Beierse Staatsopera later op de avond het overlijden van Soltész. "We zijn diep bedroefd. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Michaela."

Ook in ons land actief

Stefan Soltész was onder meer dirigent bij de Weense Staatsopera, de Hamburgse Staatsopera en vervolgens de Deutsche Oper in Berlijn. Van 1992 tot 1997 was hij dirigent bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. In het begin van je jaren '90 was hij er ook muziekdirecteur. In 1997 werd hij benoemd tot artistiek leider en muzikaal directeur van het Aalto Muziektheater in Essen. 

Doorgedreven perfectionist

Operaregisseur Guy Joosten heeft veel met Soltész samengewerkt, onder meer in Essen en Genève. "Hij was een ongelofelijke Strauss-fanaat. Om dan te sterven op de plek waar hij het liefst was, de opera, is de enige troost." 

In zijn gedrevenheid was hij soms angstaanjagend

Guy Joosten - Operaregisseur

Joosten omschrijft Soltész als een ongelofelijk bezeten man. "In zijn gedrevenheid was hij soms angstaanjagend. Hij was zo'n doorgedreven perfectionist dat hij altijd het onderste uit de kan wilde halen. Elke repetitie, tot in het kleinste detail. Dat is natuurlijk erg stressvol om mee te werken. Het ging vaak heel ver."

Zo herinnert Joosten zich een opmerkelijke situatie met een van de kostuums van Soltész. "Dat was te rood. Hij kwam me 's nachts zelfs in de kroeg in Essen opzoeken om te zeggen dat de kleur rood hem niet beviel. Toen ik dat weekend van Essen naar Limburg reed, slaagde hij er zelfs in om het telefoonnummer van mijn ouders te pakken te krijgen -er waren toen nog geen gsm's- om mij daar aan de lijn te krijgen over datzelfde kostuum. Hij gaf niet op, nooit."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8yMy9kaXJpZ2VudC1zdGVmYW4tc29sdGVzei1zdGVyZnQtdGlqZGVucy1vcHRyZWRlbi1pbi1tdWVuY2hlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿