Zonen Dina Tersago kregen géén sinterklaascadeaus omdat ze niet flink waren: goede straf of onterecht de goedheilig man erbij betrokken? - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年11月10日木曜日

Zonen Dina Tersago kregen géén sinterklaascadeaus omdat ze niet flink waren: goede straf of onterecht de goedheilig man erbij betrokken? - VRT NWS

"Wie zoet is, krijgt lekkers. Wie stout is de roe." We zingen het allemaal mee, maar Dina Tersago voegde de daad ook bij het woord. Haar zonen kregen vorig jaar geen cadeau van Sinterklaas, omdat ze "het echt hadden uitgehangen", biecht de presentatrice op. Een ideetje om dit jaar ook bij jouw kinderen toe te passen? We leggen het voor aan gezinswetenschapper Philippe Noens.

De zonen van "Boer zkt Vrouw"-presentatrice Dina Tersago kregen vorig jaar géén cadeautjes van Sinterklaas. "De Sint is niet geweest. Ik vond dat mijn kinderen het echt hadden uitgehangen", biecht ze op in "De Ideale Wereld". 

Dreigen met sinterklaascadeautjes gebeurt in veel Vlaamse gezinnen wel eens, maar Tersago voegde de daad bij het woord en schakelde de Sint in bij de opvoeding van haar jongens. "De meeste mensen hebben zoiets van: dat doe je toch niet, maar ik dacht: ik ga ze het toch eens laten voelen, omdat ze niet flink waren."

Tersago belde zelfs samen met haar kinderen naar de Sint, via de "Bellen met Sinterklaas"-app. "Mijn kinderen zeiden tegen de Sint: 'Wij krijgen geen pakjes.' En de Sint zei: 'Daar kan ik jou nu niet mee helpen'."

Als ouder Sinterklaas in te schakelen om je kind te straffen, is dat een goed idee? Volgens gezinswetenschapper en auteur van het boek “Mogen we nog wel straffen?” Philippe Noens kan het zeker en vast.

"Dina Tersago verwijst naar haar gezinssituatie en zegt: ‘Ik ken mijn kinderen het best en ze hebben de boodschap vrij goed begrepen'", zegt Noens. "Het belangrijkste bij een straf is dat kinderen begrijpen dat hun acties consequenties hebben. Dat was hier duidelijk het geval. Haar kinderen waren niet dagenlang mismeesterd. Ze begrepen dat ze het ‘hebben uitgehangen’ en dat er dus consequenties waren voor hun gedrag."

BELUISTER - "Dreigen is onderdeel van de toolbox van ouders", zegt gezinswetenschapper Philippe Noens in onze dagelijkse podcast "Het Kwartier" (vanaf minuut 06.16):

Als als als, dan

Als ouder begeef je je al snel op glad ijs als je allerlei dreigementen uit de kast haalt, want moet je die dreigementen dan ook altijd uitvoeren? "Men zegt dan wel eens dat je consequent moet zijn, en tot zekere hoogte klopt dat", weet Noens. "Maar alles hangt af van hoe je zelf in het leven staat en hoe je zelf omgaat met je rol als ouder."

Mijn vrouw heeft de neiging veel meer te dreigen dan ik

Philippe Noens, gezinswetenschapper

In het gezin van Noens zelf is het bijvoorbeeld voor zijn vrouw die sneller dreigt met een straf. "Mijn vrouw heeft de neiging om veel meer te dreigen dan ik. Dat heeft een heel eenvoudige reden, namelijk: ik kan die dreigementen niet waarmaken want ik vergeet ze. Je legt jezelf wel een extra taakje op als ouder als je dreigt: je moet je herinneren wat er is gezegd."

De Sint inschakelen?

Laat dat nu precies zijn wat Dina Tersago deed: dreigen, en dat dreigement ook uitvoeren. Alleen het feit dat ze Sinterklaas betrok bij die dreigementen, maakt bij ouders duidelijk heel wat los. Tersago kan op sociale media rekenen op applaus, maar sommigen vinden ook dat ze de oude man met de baard er beter buiten had gehouden.

© VRT - Jokko

"Als we het negatief zouden interpreteren, zouden we kunnen stellen dat de ouder zo zijn verantwoordelijkheid van zich afschuift", zegt Noens. "Maar ik denk eerder dat de Sint hier wordt gebruikt en ingeschakeld als een pedagogisch middeltje."

Volgens Noens is daar niets mis mee. "De ouder volgt hier de regels van de kunst: de Sint stuurt de kinderen een brief. Binnen het collectief spel dat we spelen rond Sinterklaas, worden de regels nog eens aangestipt. Wat kan, en wat kan niet? De kinderen hebben daarna ook nog mogen bellen met de Sint."

De ouder volgt hier de regels van de kunst

Philippe Noens, gezinswetenschapper

Straffen is geen wraak

Het verbaasde Noens dan ook dat de uitspraak van Tersago het nieuws haalde. "Misschien lokte het zoveel reactie uit omdat we te weinig verhalen horen van ouders die het niet eens zijn met hun kinderen en actie ondernemen", zegt Noens. 

Straffen is volgens Noens onterecht een besmet woord geworden. Bij straffen denken we aan het middeleeuwse ‘boete doen’. Het gaat over wraak en vergelding", legt hij uit. "'Als pedagoog gebruik ik straffen in z’n milde vorm en dan verwijs ik naar het inzicht van de Franse pedagoog Philippe Meirieu: straffen is eigenlijk een manier van weerstand bieden." 

We moeten als ouders soms grenzen afbakenen en zeggen: tot hier en niet verder

Philippe Noens, gezinswetenschapper

"Onze kinderen spreken ons tegen. Ze doen soms lastig. Ze leggen onze waarschuwingen naast zich neer. Dat is hun taak bij het opgroeien, maar het is evengoed onze taak om daar tegenin te gaan en niet al hun verlangens, behoeftes en noden in te willigen", verduidelijkt Noens. 

"We moeten hen duidelijk maken dat het in deze wereld niet gaat om hun hoogstpersoonlijke zelfontplooiing, maar vooral over het leren samenleven met elkaar. Daarom moeten we als ouders soms grenzen afbakenen en zeggen: tot hier en niet verder, niet alles draait om jou. Waar die grenzen dan precies liggen, dat zal in elk gezin anders zijn."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMS8wOS9kZS1zaW50LWluc2NoYWtlbGVuLWluLWplLW9wdm9lZGluZy1kaW5hLXRlcnNhZ28tZGVlZC1oZXQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿