In Gent heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de sleutels van de stad overhandigd aan feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt (Groen). Het is het officiële startschot van de 180e editie van de Gentse Feesten. Een enorm waterspektakel trapt het festival later vanavond met de nodige luister af. De komende 10 dagen zijn er in de stad meer dan 3.000 activiteiten. Gent verwacht anderhalf miljoen bezoekers.
In Gent is het grootste stadsfestival van Europa officieel van start gegaan met de uitwisseling van de stadssleutels. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) overhandigde ze tijdens een plechtig moment op het stadhuis aan schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). Het betekent het startschot van een tiendaags festival waarbij muziek en cultuur centraal staan. In Gent zijn er 13 feestkernen in de binnenstad waar de komende dagen (gratis) optredens plaatsvinden. De pleinen mogen om 18.00u beginnen. Er zijn 3.250 activiteiten door 500 verschillende organisatoren. Dit jaar heeft de stad meer ingezet op een namiddagprogrammatie, er valt ook meer te beleven voor kinderen en jongeren. Het is eigenlijk pas de 178e editie, want tijdens de twee coronajaren ging het stadsfestival niet door. Gent kiest ervoor om die jaren toch officieel mee te rekenen.
Nederlandse waterkunstenaars openen Gentse Feesten 2023: "We spuiten 25 meter hoog"
De Gentse Feesten openen dit jaar met een enorm waterspektakel door het Nederlands-Duitse bedrijf Flames on Water. Aan Portus Ganda voorzien ze een waterscherm van 80 meter breed en bijna 25 meter hoog dat zal bewegen op muziek die uitgekozen is door bekende namen uit het Gentse nachtleven. "We zorgen dat mensen kippenvel zullen krijgen", zegt Gerrie Enninga van het bedrijf. "We zijn met een internationale ploeg van zo’n 10 mensen. We draaien de waterspuiten met de hand open, één iemand bedient het licht en zorgt dat het mooi past bij de muziek. Het wordt een enorm spektakel." De show begint om 22.30 uur, maar op tijd komen is de boodschap. De politie sluit de straten af als het te druk dreigt te worden. Er worden duizenden mensen verwacht.
Wat is nog nieuw?
De stad wil het bezoekers de komende dagen makkelijker maken en voorziet nu lockers aan het stadhuis waar ze spullen kunnen opbergen. Er zijn doorheen de stad ook waterstanden waar mensen tien dagen lang gratis kraanwater kunnen tappen. In de Feestenzone zijn er ook meldpunten waar mensen terecht kunnen als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. Het barpersoneel, de mensen aan de toiletten en de vuilnisophalers zijn extra opgeleid om op te treden om mogelijke problemen te helpen vermijden.
De politie zal ook massaal aanwezig zijn, zoals elk jaar zijn er ook camera’s die monitoren waar het te druk dreigt te worden. In een grappige Facebookpost geven de Gentse Flikken alvast in het dialect tien vuistregels om de feesten goed door te komen.
Gent verwacht de komende tien dagen anderhalf miljoen bezoekers en vraagt om vooral met het openbaar vervoer en de fiets te komen. Ook met de auto zijn de Feesten bereikbaar, je vindt alle info op een speciale website van de stad. De hotels zitten voor het eerste feestweekend al zo goed als volgeboekt. "We zitten met een bezettingsgraad van 88 procent vanavond en 92 procent morgenavond", zegt Rudy De Wit van de hotelkoepel. De rest van de week zijn er wel meer kamers beschikbaar. "Al lopen de lastminute boekingen erg goed."
Wie komt er optreden?
Gent wil met een breder programma ook in de namiddag en vooravond mensen lokken om zo de drukte te helpen voorkomen. In het programma wordt ook meer de kaart van (jong) talent van eigen bodem getrokken. Vive la Fête en Lady Linn spelen al op de openingsavond, onder meer Gustaph, Pommelien Thijs en Aaron Blommaert later langs. Het volledige programma vind je op de website van de Feesten.
De stad heeft ook een speciaal programma opgezet voor mensen met een beperking. Er zijn 13 integraal toegankelijke activiteiten. Onder meer slechthorende of dove mensen kunnen bijvoorbeeld een optreden meevolgen met gebarentolk. De pleinen zijn ook toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers. En, ook De Lijn heeft enkele extra haltes aangepast zodat ze vlotter te gebruiken zijn door mensen in een rolwagen. Er zijn goedkope fietstaxi’s voor mensen die niet goed te been meer zijn en de feesten willen bezoeken.
Waar moet ik op letten?
Je kan een bezoek aan de Gentse Feesten makkelijk plannen via de website. De meeste activiteiten in openlucht zijn gratis, voor de optredens en voorstellingen binnen kan je online tickets boeken. Eten en drinken doe je het liefst aan de verschillende eetkramen en drankstanden van de pleinen. Zij halen er hun inkomsten uit om de feesten te kunnen organiseren.
Als je een drankje bestelt en later besluit elders heen te gaan, dan lever je het beste meteen je lege beker in. Het bespaart je nodeloze verplaatsingen achteraf. De verschillende pleinen hanteren immers andere herbruikbare bekers waar een waarborg voor betaald moet worden. Aan sommige eetstanden wordt gewerkt met herbruikbaar bestek en eetbakjes. Er is, net als vorig jaar, een uitgebreid vegetarisch aanbod.
De Gentse Feesten vinden plaats in de binnenstad rond 13 kernen en lopen van vrijdag 14 juli tot en met zondag 23 juli (en voor de echte feestneuzen tot maandagochtend).
0 件のコメント:
コメントを投稿