Begin april verklaarde directeur Hugues Malonne van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproductennog dat de DiaSorin-testkit “een gevoeligheid en een specificiteit van 100 procent” had. Die claim onderschreef de producent echter zelf niet en zwakte Malonne later ook af.
Malonne bestelde voor ons land wel 1 miljoen exemplaren van de Italiaanse testkit. Hij liet die meteen leveren aan de Belgische labs, zonder dat die erom hadden gevraagd. Serologische tests worden onder andere gebruikt om medisch personeel te selecteren op basis van antistoffen, zodat ze veilig ingezet kunnen worden op covidafdelingen.
15 testkits onderzocht
Een nieuwe studie uit Denemarken laat nu geen spaander heel van de oorspronkelijke claim van Malonne. Achtendertig wetenschappers lieten vijftien testkits los op 150 besmette bloedstalen en op die van een controlegroep van 586 niet-besmette bloeddonoren.
Met een specificiteit (de mate waarin een test bloedstalen zonder antistoffen correct identificeert; nvdr) van slechts 97,2 procent haalde de DiaSorin-test als enige testkit het vooropgestelde minimum van 99 procent niet. Ook de sensitiviteit (de mate waarin een test bloedstalen mét antistoffen kan opsporen; nvdr) van 84,6 procent was teleurstellend.
Minister De Backer benadrukt dat “twee correct uitgevoerde validatiestudies de performantie van de DiaSorin-test” bevestigen. Hij legt uit dat het begin april de bedoeling was om testen van voldoende kwaliteit te regelen voor de Belgische markt. Het kwam erop neer om toekomstige tekorten te vermijden, “niet om de beste test te selecteren”.
続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC8tYmVsZ2llLWtvY2h0LTEtbWlsam9lbi1vbmJldHJvdXdiYXJlLWNvdmlkLTE5LXRlc3RzfmE2ZDA5MWIyL9IBAA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿