Een lerares die aan haar elleboog kan likken, een mayonaise-verslaafde en 'de Piranha': deze vijftien gaan nóg harder afzien bij Tom Waes - Het Nieuwsblad - Crune Blogs

Latest

2024年1月2日火曜日

Een lerares die aan haar elleboog kan likken, een mayonaise-verslaafde en 'de Piranha': deze vijftien gaan nóg harder afzien bij Tom Waes - Het Nieuwsblad

“Weinig slapen, een militair rantsoen en twee weken in jouw gezelschap, wat denk je zelf?” De woorden van Special Forces-instructeur Fly, wanneer Tom Waes in aflevering één vraagt hoe hard Fly uitkijkt naar de nieuwe reeks. Het is een grapje. In het nieuwe seizoen zijn Waes en de instructeur met de baard nog beter op elkaar ingespeeld. “Wij weten beter waar we aan beginnen”, zegt Waes. “Maar de Special Forces hebben ook een evolutie doorgemaakt. Ze gingen anders, met meer vertrouwen, met ons om.”

Het tweede seizoen van Kamp Waes komt drie jaar na het eerste. En opnieuw op vraag van de Special Forces zelf. “Blijkbaar is er nood aan mensen die fysiek en mentaal tot het gaatje kunnen gaan”, zegt Waes. Ter herinnering: de Special Forces zijn de elite-eenheid van het Belgische leger. Hun opleiding staat bekend als een loodzware beproeving. In Kamp Waes krijgen gewone burgers de kans om zich eraan te wagen. In seizoen één was onder meer Kanaal-zwemmer Matthieu Bonne een van de kandidaten, de man die in september het wereldrecord non-stop zwemmen in open water heeft gebroken. Voor seizoen twee hebben 3.500 mensen zich aangemeld. Dat zijn er een pak minder dan de zes- tot zevenduizend van de vorige keer. “Maar we zijn tevreden”, zegt Waes. “Want het algemene niveau ligt een pak hoger.”

Uiteindelijk zijn het tien mannen en vijf vrouwen die in seizoen twee de strijd met zichzelf aangaan. Het is een bonte groep van mensen met heel uiteenlopende achtergronden, van een gewichthefster en een chirurg tot een kunstfotograaf-balletdanser of een wereldkampioen thaiboksen. De jongste kandidaat, Kaat, was op het moment van de opnames 20 jaar oud. De oudste, Jan, was 52. De broer van Kaat, Dries, doet ook mee. “Mensen die duidelijk hun genen mee hebben”, zegt Waes.

Ook het nieuwe seizoen wordt op gang getrapt met de zogenaamde Bergham Run: een loopproef waarbij de kandidaten met een rugzak van 20 kilo in 50 minuten 8 kilometer moet afleggen. Wie dit overleeft, krijgt een programma voorgeschoteld dat nog helser is dan de vorige keer. “Deze editie is nog harder, lastiger, extremer”, zegt Waes. “Toen de Special Forces doorhadden dat het niveau van de kandidaten hoger was, was hun besluit: ‘Dan doen we er ook een schepje bij’. Het is een stevige schep geworden. Of zoals Fly zegt: ‘De speeltijd is voorbij’.” Fly bevestigt. “Het eerste seizoen was voor iedereen een verrassing. Voor de kandidaten en voor ons. Als getrainde militairen hadden we geen idee hoe gewone burgers met onze uitdagingen zouden omgaan. Dit jaar zijn mensen beter voorbereid. Dat gaf ons het vertrouwen om een nog steviger programma in elkaar te steken.” Volgens Tom Waes levert dat emotionele televisie op, waarbij mensen op ontroerende wijze hun grenzen aftasten. “Het is tv die heel hard binnenkomt.”

“Toen de Special Forces doorhadden dat het niveau van de kandidaten hoger was, was hun besluit: ‘Dan doen we er ook een schepje bij’. Het is een stevige schep geworden”

Tom Waes

Opvallend: het Belgisch leger heeft door Kamp Waes zijn strikte inschrijvingsregels veranderd. Normaal kunnen alleen soldaten die een militaire basisopleiding genoten hebben zich aanmelden voor de Special Forces. Omdat dat waardevolle kandidaten afschrikt, zijn die regels nu bijgestuurd. Tom Waes: “Op 14 januari gaan we op antenne, vanaf 15 januari kan iedereen zich rechtstreeks aanmelden voor de selectieprocedure voor de Special Forces. Dat zegt helaas ook iets over hoe het met de wereld is gesteld.”

Kamp Waes, vanaf 14 januari elke zondag om 20 uur op VRT 1 en VRT Max.

Lees dit weekend het interview met Tom Waes in NU.

De kandidaten

Boris Vermeersch (29), Koekelberg

© Damon De Backer

Een beeldend kunstenaar-fotograaf, die nooit aan competitief sporten deed, maar houdt van lopen, klimmen, yoga en ballet. Werkt als fotograaf aan een project over sprookjes.

Dries Borstlap (24), Wilrijk

Een student robotica en ruimtevaart voor wie alles in het leven, ook de deelname aan Kamp Waes, in het teken staat van zijn droom om astronaut te worden. Broer van Kaat. Noemt zichzelf een emotionele steen die zich door niets uit het lood laat slaan. (Dries was afwezig toen de foto’s werden gemaakt)

Emma De Nys (26), Antwerpen

© Damon De Backer

Een lerares vierde leerjaar die na haar uren verandert in een gebeten sporter, altijd op zoek naar haar limieten. Doet aan triatlon, krachttraining en loopt marathons. Kan aan haar elleboog likken.

Youssef Challouki (28), Berchem

© Damon De Backer

Een thaibokser en leraar secundair onderwijs, die ‘de Piranha’ wordt genoemd. Staat bekend als een doorbijter die altijd lacht. Hij is wereldkampioen thaiboks.

Eva Stassijns (25), Geraardsbergen

© Damon De Backer

Ex-turnster. Werkt als sporttechnisch medewerkster, maar focust vooral op haar twee sportcarrières: gewichtheffen en crossfit. Kreeg van Debbie uit seizoen één de raad met wat extra gewicht aan de start te komen.

Jan Syryn (52), Rumst

© Damon De Backer

Jan is de oudste kandidaat. Hij is een IT-consultant die houdt van avontuur. Hij doet onder meer aan muurklimmen, skydiven en triatlon. Houdt er niet van als zijn lichaam tekenen van zwakte vertoont.

Gudrun Hespel (31), Antwerpen

© Damon De Backer

Een psycholoog, influencer en personal trainer die jaren met een eetstoornis kampte. Houdt van yoga, crossfit en lopen.

Ilias Thomas (29), Gingelom

© Damon De Backer

Werkt al negen jaar als motard bij de politie. Hij is een echte teamspeler, die vroeger aan voetbal en boksen deed. Heeft ook gewerkt als danser in discotheken. Pendelt elke dag 106 kilometer.

Jef Geerts (26), Antwerpen

© Damon De Backer

Creatief directeur in een marketingbureau, die een marathon kan lopen zonder te trainen en ooit 500 kilometer geskateboard heeft voor De Warmste Week. In 2028 wil hij naar de Olympische Spelen.

Jolan Strobbe (26), Gent

© Damon De Backer

Begeleider van jongeren met een moeilijke achtergrond. Soms zingt en danst hij spontaan op straat. Verdiept zich in boeddhisme en houdt van klimmen en krachttraining.

Julien Eggermont (23), Rollegem

© Damon De Backer

Rugbyspeler en student sportmanagement. Eén blok spieren die aanvoerder is bij het beloftenteam van Rijsel. Eet elke dag een heel brood op en is verslaafd aan mayonaise.

Kaat Borstlap (20), Wilrijk

Studente bodem-water-atmosfeer, met dezelfde sportieve genen als haar broer Dries. Ze heeft nog twee oudere broers en doet mee omdat ze het beu is om zo vaak de laatste te zijn. Als klimaat-ambassadeur reist ze enkel met het openbaar vervoer. (Kaat was afwezig toen de foto’s werden gemaakt)

Lode Lemmelijn (24), Tienen

© Damon De Backer

Een kinesitherapeut die net als zijn broer Ward wereldtop is in het indoorroeien. Is met zijn 209 cm de grootste kandidaat.

Mohamed Zerri (29), Grimbergen

© Damon De Backer

Financieel consultant. Droomde altijd van een carrière als F-16-piloot, maar zijn kleurenblindheid belette dat. Hij is religieus opgevoed. Hij doet ook modellenwerk.

Sara De Boey (30), Dendermonde

© Damon De Backer

Een orthopedisch chirurg in opleiding, die haar carrière combineert met marathons lopen. Was bij de jeugd top in atletiek en turnen. Ze is mama van Jerom (2).

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMTAxXzk3Mzc2NTQz0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿