Israël gaat de tekst aanpassen van de twee liedjes die het geselecteerd heeft voor het Eurovisiesongfestival. Zo hoopt het land toch te kunnen deelnemen, nadat de eerdere versies dreigden afgekeurd te worden wegens te politiek geladen. "Maar of dat voldoende zal zijn om zeker te zijn van hun deelname, blijft af te wachten", zegt VRT NWS-Songfestivalkenner Gianni Paelinck.
Wordt het een Songfestival met of zonder Israël? Door de bloedige oorlog in Gaza staat de deelname van het land al een tijdje ter discussie.
De EBU (European Broadcasting Union), die het liedjesfestival organiseert, benadrukt altijd dat het een "niet-politiek evenement" is en leek niet geneigd om Israël uit te sluiten.
Maar toen de tekst uitlekte van de Israëlische inzending "October rain", greep de EBU in. Het lied dreigde afgekeurd te worden, omdat erin wordt verwezen naar de terreuraanslag van Hamas van 7 oktober 2023. Het reglement bepaalt dat teksten geen politieke boodschappen mogen bevatten.
Politieke boodschappen
Even later werd ook een tweede mogelijke inzending, "Dance forever", om dezelfde reden voorlopig afgewezen. Israël dreigde ermee om zich terug te trekken na de commotie, maar daar komt het land dus op terug. De openbare omroep van Israël KAN meldt dat de teksten van beide nummers zullen aangepast worden, zodat het land zeker kan deelnemen.
"Ik had wel verwacht dat het een heen-en-weer-spelletje zou worden", zegt Songfestivalkenner Gianni Paelinck. "In Israël vond men het geen politieke boodschap. Dat ligt erg gevoelig, maar ze willen er per se bij zijn. Op deze manier willen ze vermijden dat ze worden uitgesloten op basis van een tekst."
Het Songfestival is voor Israël een plaats bij uitstek om zijn bestaansrecht te tonen op het grote podium
Als de aanpassingen zijn doorgevoerd, zal de omroep een definitieve keuze maken en dat lied wordt op 10 maart officieel voorgesteld. Amper één dag voor de officiële deadline waarop alle inzendingen binnen moeten zijn. De 20-jarige zangeres Eden Golan zal het nummer brengen.
"Ik vermoed dat ze nu wel heel voorzichtig zullen zijn met de tekst. En dan is het moeilijk voor de EBU om op basis daarvan Israël uit te sluiten", zegt Paelinck. "Het blijft toch af te wachten. Israël gaat ervan uit dat het nu oké zal zijn, maar het is natuurlijk een kwestie van interpretatie."
"Deelname blijft onzeker"
Bovendien is het maar de vraag of de discussie rond Israël gaat liggen als de tekst wordt goedgekeurd. "De situatie op het terrein wordt steeds prangender. Kijk maar naar wat er recent nog gebeurd is met de schietpartij aan een hulpkonvooi", zegt Paelinck.
"Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen voor, maar als de openbare omroepen (die als EBU-leden samen het festival organiseren, red.) of de deelnemende artiesten zich beginnen te roeren, dan kan dat zaken in beweging zetten. Het is voor mij absoluut geen zekerheid dat Israël deelneemt."
Waarom is dat eigenlijk van zo'n groot belang voor het land? "Het is voor hen een plaats bij uitstek om hun bestaansrecht te tonen op het grote podium", zegt Paelinck. "Ze zijn ook een land met een Eurovisiegeschiedenis. Ze doen mee sinds 1973 en hebben al 4 keer gewonnen. Het heeft een betekenis voor hen."
Het Songfestival vindt dit jaar plaats in Malmö, in Zweden, van dinsdag 7 mei tot zaterdag 11 mei.
0 件のコメント:
コメントを投稿