Wapen waarmee Van Gogh zichzelf neerschoot, of neergeschoten werd, geveild voor 162.500 euro - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2019年6月19日水曜日

Wapen waarmee Van Gogh zichzelf neerschoot, of neergeschoten werd, geveild voor 162.500 euro - VRT NWS

In 1965 vindt een landbouwer een totaal verroeste en onbruikbare revolver in een veld in Auvers. Hij geeft het wapen aan de familie die de herberg exploiteerde. Daar blijft het jarenlang liggen. In 2012 verschijnt een boek door een amateur-historicus uit Auvers, Alain Rohan, "Aurait-on retrouvé l'arme du suicide?"  Jarenlang heeft hij eraan gewerkt, er kwam heel wat onderzoek aan te pas, ook politioneel.

Het blijkt om een 7mm Lefaucheux revolver te gaan, een populair wapen in die tijd, van Belgische makelij. De locatie waar de revolver gevonden werd, komt overeen met de beschrijving van het veld, waar Van Gogh dikwijls naartoe trok om te schilderen. Het 7 mm-kaliber is van hetzelfde formaat als de kogel die dokter Gachet uit zijn lichaam haalde. Het lijkt erop dat de revolver afgevuurd is net voor hij op de grond viel, en dat hij tussen de 50 en 80 jaar begraven lag.

Geen steenhard bewijs, maar voor de meeste Van Gogh-deskundigen is het duidelijk dat dit het wapen is waarmee de schilder zich van het leven probeerde te beroven. In 2016 werd het tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam, in de expo "De waanzin nabij", die uitgebreid aandacht schonk aan de psychische problemen waarmee de schilder kampte. Het was de eerste keer dat het wapen aan het grote publiek getoond werd.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/19/revolver-waarmee-van-gogh-zichzelf-vermoedelijk-neerschoot-wo/

0 件のコメント:

コメントを投稿