Actrice Shannen Doherty (53) overleden, bekend van "Beverly Hills, 90210" en "Charmed" - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年7月15日月曜日

Actrice Shannen Doherty (53) overleden, bekend van "Beverly Hills, 90210" en "Charmed" - VRT.be

Actrice Shannen Doherty is overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dat meldt haar manager Leslie Sloane aan het Amerikaanse magazine People. Doherty vocht al sinds 2015 tegen borstkanker, ze is 53 jaar geworden. De actrice stond bekend om haar hoofdrollen in de tienerreeksen "Beverly Hills 90210" en "Charmed". 

"Met een zwaar hart bevestig ik het overlijden van Shannen Doherty. Na veel jaren vechten tegen de ziekte, heeft ze zaterdag de strijd tegen kanker verloren", laat Doherty's agent Leslie Sloane weten in een verklaring aan People.

Doherty werd gisteren omringd door haar dochter, zus, tante, vrienden en haar hond Bowie. "De familie vraagt privacy zodat ze in vrede kan rouwen", klinkt het.

Kindacteur

Shannen Doherty begint van kindsbeen af te acteren. Ze is 10 jaar als ze opduikt in tv-series, onder meer in "Magnum P.I." en "Airwolf". Ze krijgt een rol te pakken in het bekende "Kleine huis op de prairie" (foto) waarin ze Jenny Wilder speelt. Het is Michael Landon die haar opmerkt in "Father Murphy" en haar naar voren schuift voor de rol.

2012 NBCUniversal, Inc.

Doherty breekt niet echt door, maar blijft op het scherm te zien. Pas in 1990 weet ze de rol van haar leven te pakken wanneer Aaron Spelling haar cast voor de tienerserie "Beverly Hills 90210". Doherty speelt Brenda Walsh, de tweelingzus van Brandon (vertolkt door Jason Priestley). De serie over verwende tieners en hun strijd op school en in de liefde, werd in binnen- en buitenland een kijkcijferkanon.

Bekijk hieronder een fragment van de Amerikaanse cultserie uit de jaren 90:

Kreng of niet?

Na 4 jaar verlaat Doherty "Beverley Hills 90210" om zich toe te leggen op thrillers en komedies. Over dat vertrek lopen de wildste geruchten, de hardnekkigste is dat Doherty een ongelofelijk kreng is en dat ze gewoon uit de serie is geschreven. Aaron Spelling houdt het op "voortdurende conflicten met andere acteurs en het herhaaldelijk te laat komen op de set".

Mensen konden tussen Brenda en Shannen geen onderscheid maken

Doherty zelf zegt dat ze vooral last had van haar personage Brenda. "Mensen konden tussen Brenda en Shannen geen onderscheid maken. Het maakte me ziek dat mensen dachten dat ik even slecht en fout was als Brenda." Ze benadrukt in interviews dat er heel wat leugens over haar circuleren. "Het is het zelfs niet waard die leugens recht te zetten."

Nog een keer met "Charmed"

Hoe het ook zij, Doherty wordt in 1998 nogmaals opgepikt door tv-producent Aaron Spelling voor de heksenserie "Charmed". Ook die serie wordt een regelrecht succes. Haar tegenspelers zijn Alyssa Milano en Holly Marie Combs (foto).

Na 3 seizoenen is Doherty weg uit de serie om zich opnieuw op films te concentreren, maar het grote succes blijft uit. Ze vindt haar weg terug naar series als "North shore", maar die flopt al na 1 seizoen.

"Het leven stopt niet bij kanker"

Doherty's liefdesleven is op zijn minst turbulent te noemen. Ze trouwt 3 keer en annuleert een paar verlovingen. In maart 2015 krijgt ze de diagnose van borstkanker te horen. Ze sleept haar manager voor de rechter, omdat hij een rekening niet had betaald. Daardoor is Doherty een paar maanden niet verzekerd bij de ziektezorg en stelt ze doktersbezoeken uit. Uiteindelijk komen de 2 tot een schikking.

2016 Jason LaVeris

Doherty steekt de ziekte niet weg en toont haar strijd op Instagram met veel foto's. Zo is te zien hoe ze de schaar laat zetten in haar lange zwarte haren en hoe haar moeder, een vriendin en haar man haar steunen.

In interviews praat ze openlijk over het wegnemen van een borst, de chemo en de stralingstherapie. "Het is makkelijker met kanker te leven als ik weet dat ik met mijn verhaal op zijn minst één lotgenoot kan helpen", klinkt het.

Ik wilde bewijzen dat mensen met stadium IV ook nog kunnen werken

Begin 2020 maakt Doherty bekend dat ze hervallen is en deze keer kanker in stadium IV heeft (vergevorderd mét uitzaaiingen, bij Doherty in de botten). Een diagnose die ze een jaar geheim hield, ook al omdat ze opnames had voor nieuwe afleveringen van "(Beverly Hills) 90210".

"Ik wilde bewijzen dat mensen met stadium IV ook nog kunnen werken. Ons leven eindigt niet die ene minuut dat we de diagnose krijgen", vertelt ze in een emotioneel interview aan ABC News (zie hieronder).

Doherty krijgt de bittere pil te slikken op het moment dat ze nog rouwt om de plotse dood van Luke Perry, haar naaste collega en aan-en-uit-partner in "Beverly Hills, 90210". Perry sterft aan de gevolgen van een beroerte op 52-jarige leeftijd.

"Het was bizar om iemand die op het eerst zicht gezond lijkt, eerst te zien gaan", aldus Doherty. "Het minste wat ik kon doen om hem te eren waren de opnames van de show "90210" afronden."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8xNC9hY3RyaWNlLXNoYW5uZW4tZG9oZXJ0eS1vdmVybGVkZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿