Stanislas Deriemaeker (92) overleden, organist én peter van voormalig tv-gezicht Donaat Deriemaeker - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年7月14日日曜日

Stanislas Deriemaeker (92) overleden, organist én peter van voormalig tv-gezicht Donaat Deriemaeker - VRT.be

In Berchem is de beroemde Vlaamse organist en componist Stanislas Deriemaeker overleden, zo meldt zijn familie. Stanislas Deriemaeker, die ook nonkel en dooppeter was van voormalig tv-gezicht Donaat Deriemaeker, werd 92 jaar.

Stanislas Deriemaeker werd op 26 januari 1932 geboren in Nukerke in Oost-Vlaanderen. Hij begon zijn muzikale reis aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, waar hij tal van onderscheidingen ontving, waaronder de Virtuositeitsprijs van de Belgische regering in 1961.

Zijn benoeming tot organist-titularis van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen in 1962 markeerde het begin van een langdurige en invloedrijke carrière. Een van zijn meest opmerkelijke bijdragen was de introductie van het Metzler-orgel in de kathedraal, een instrument dat hij met meesterlijke vaardigheid bespeelde.

Naast zijn werk in Antwerpen gaf Deriemaeker concerten over de hele wereld, van Europa tot Noord-Amerika en Azië. Zijn toewijding aan het bevorderen van orgelmuziek en zijn inspanningen om het culturele leven te verrijken, werden erkend met vele prijzen en onderscheidingen. In 1995 en 1996 werd hij benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, een erkenning van zijn bijdragen aan de muziekwereld.

Foto: Jeroen Deriemaeker - wikiportret.nl

Leraar

Stanislas Deriemaeker was niet alleen een virtuoos muzikant, maar ook een toegewijde leraar. Hij gaf les aan verschillende conservatoria en muziekacademies, waaronder het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen, het Lemmensinstituut, en de afdeling Musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zo heeft hij vele generaties muzikanten geïnspireerd en gevormd.

Deriemaeker werd onderscheiden als Commandeur met ster in de Orde van de H. Paus Silvester en Ridder in de Kroonorde. Hij was medeoprichter van de vzw Antwerpse Kathedraalconcerten en de Orgelcyclus Melsele.

Nonkel van Donaat

Stanislas Deriemaeker was trouwens een zoon van Jozef Deriemaeker, die na WO II de Oost-Vlaamse drukkerij De Riemaecker (geschreven mét spatie en c in de naam) uit de grond stampte. De drukkerij bestaat nog altijd en wordt nu geleid door kinderen van Stanislas' broer Piet. 

Een van hen is Donaat Deriemaeker, voormalig televisiepresentator van de BRT/VRT. Hij raakte bekend met spelprogramma's als Baraka en Tartufo. Donaat Deriemaeker was ook het petekind van zijn oom Stanislas.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8xMy9zdGFuaXNsYXMtZGVyaWVtYWVrZXItYmVyb2VtZC1vcmdhbmlzdC1lbi1wZXRlci12YW4tdm9vcm1hbGlnLXQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿