Energiepoeders die je moet snuiven en die zo een krachtige energieboost geven, zijn in onze buurlanden aan een opmars bezig. "Legaal en totaal onschuldig", zo promoten de producenten het poeder. Maar is dat ook zo? Toch niet helemaal, zo blijkt. In Frankrijk wil de minister van Volksgezondheid het poeder laten verbieden. "Laten we onze neus gebruiken waarvoor die bedoeld is", zegt toxicoloog Philippe Jorens.
Wat zijn energiepoeders?
Energiepoeders, ook wel 'energy sniffs' genoemd, zijn poeders die je moet opsnuiven en die een korte, maar heel krachtige energieboost veroorzaken. Doordat het poeder gesnoven wordt, heeft het meteen effect. Het middel zou volgens de producenten ideaal zijn "tijdens het studeren, tijdens de nachtdienst en tijdens het sporten." Ook bij een kater zou het middel je er weer bovenop helpen.
De producenten van de poeders claimen dat hun product vol natuurlijke producten zit. Zo bevat een van de energiepoeders Guarana, "een natuurlijke vorm van cafeïne", en taurine, "wat we ook in moedermelk terugvinden". Maar dat iets natuurlijk is, wil niet altijd zeggen dat het ook veilig is.
Op de websites van de energiepoeders kan je terugvinden welke stoffen er zoal in zitten, waaronder dus cafeïne en taurine. Maar nergens staat hoeveel cafeïne of taurine je per keer opsnuift. De website van een van de poeders meldt alleen dat één klein flesje goed is voor 20 keer snuiven, en dat je het effect meteen zou voelen. "We weten dus niet hoeveel we snuiven."
Welk effect hebben de poeders?
"Alles wat je via de neus snuift, komt direct in je bloedbaan terecht", reageert professor Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Dat is ook de reden waarom mensen cocaïne via de neus snuiven."
"Die poeders bevatten stoffen die je ook terugvindt in energiedrank. Het grote verschil is dat we energiedrank opnemen via de maag, darmen en uiteindelijk de lever. De lever beschermt je lichaam, en breekt ongeveer 90 procent van de cafeïne in zo'n drankje af. Wanneer je die stoffen snuift, krijg je meteen de volle lading."
Je lever beschermt je lichaam. Maar als je iets snuift, komt het rechtstreeks in je bloedbaan terecht
Dat het poeder niet langs de maag en de darmen gaat, promoten de poeders net. Want, zo staat op een website te lezen, het poeder is "buikvriendelijk": het zou je, in tegenstelling tot wat soms het geval kan zijn bij koffie, geen geïrriteerde maag of darmen geven. De cafeïne komt zo wel rechtstreeks in de bloedbaan terecht, wat bij heel hoge dosissen gevaarlijke gevolgen kan hebben.
"Als je het poeder verschillende keren na elkaar zou snuiven, krijg je waarschijnlijk een heel hoge dosis cafeïne binnen. Daardoor gaat je alertheid omhoog, je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk schiet de hoogte in", zegt professor Jorens. "Ook de bloedvaten naar je hersenen kunnen vernauwen, en kunnen bij heel hoge dosissen cafeïne aangetast raken."
Voor alle duidelijkheid: het is niet zeker of de poeders dit sterke effect hebben. Dat komt net omdat we niet weten hoeveel cafeïne en taurine erin zit. De dosis maakt het gif, zoals het gezegde luidt, geldt dus ook hier.
Wat volgens professor Jorens wél duidelijk is, is dat onze neus niet gemaakt is om zulke poeders te snuiven. "De neus is gebouwd voor onze ademhaling, en om ingeademde lucht te filteren, niet om grote hoeveelheden energie op te nemen. Laten we onze neus dus gebruiken waarvoor hij bedoeld is."
Is het legaal?
Producenten van de energiepoeders promoten dat hun product volkomen legaal is. Als we naar de ingrediëntenlijsten kijken, zien we ook geen enkel ingrediënt dat in ons land verboden is. Toch gaan in onze buurlanden stemmen op om het product te verbieden.
De Franse minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux liet de voorbije week weten dat hij het poeder zo snel mogelijk wil laten verbieden, op vraag van experts. Volgens Valletoux zouden de energiepoeders een opstapje kunnen zijn naar zwaardere middelen, zoals cocaïne.
In ons land is het poeder niet in de winkel te verkrijgen, maar het is wel gemakkelijk online te bestellen. Dat zorgt er ook voor dat we niet weten wie het koopt, en hoe vaak het hier wordt gekocht.
Bovendien is het niet helemaal duidelijk wie bevoegd is voor het product. Omdat je het moet snuiven, zouden de poeders niet onder voedingswetgeving vallen. Ook het agentschap voor de voedselveiligheid (FAVV) zegt dat het poeder niet onder de levensmiddelen valt, en dus niet tot hun bevoegdheid behoort. Maar wie zich dan wel over het product moet buigen, is nog niet duidelijk.
0 件のコメント:
コメントを投稿