Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten (73) overleden - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2022年4月26日火曜日

Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten (73) overleden - De Standaard

Zanger en componist Henny Vrienten is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als frontman van Doe Maar.

De familie heeft zijn overlijden via concertorganisator Mojo bekendgemaakt. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar Vrienten was al langere tijd ziek. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen, aldus Mojo. Vrienten laat vijf kinderen achter, uit twee huwelijken.

Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten (73) overleden
Vrienten, rechts, op bas bij Doe Maar, in 1982.  Foto:  BELGAIMAGE

Doe Maar werd in 1978 opgericht. Vrienten sloot zich pas twee jaar later aan, als opvolger van Piet Dekker. De band ontketende met hun typische Doe Maar-geluid - een mix van onder andere ska, punk en reggae - een ware rage in Nederland. Nummers als ‘Doris Day’, ‘Is dit alles’, ‘De bom’, ‘1 Nacht alleen’ en ‘Pa’ werden grote hits. Maar de overmatige populariteit deed de groep, de langste tijd in de bezetting van Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, uiteindelijk besluiten in 1984 te stoppen.

In 2000 kwam de band weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in de Rotterdamse Ahoy. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters.

In 2021 plande Doe Maar een afscheidstournee, die ook Antwerpen en Brussel aan zou doen, maar de ziekte van Vrienten zette definitief een streep door die plannen. De shows werden al eerder uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Op 3 september 2021 trad de band wel nog op het muziekfestival Crammerock in Stekene op.

Paul Santos

Vrienten was dan wel het gezicht van Doe Maar, solo bracht hij ook verschillende platen uit. In 1977 verscheen de eerste, onder het pseudoniem Paul Santos. Op de gelijknamige plaat stond onder andere een duet met Herman Brood, ‘Als je wint’. Het was Vrientens eerste single en die kwam meteen terecht in de hitlijsten.

Na Paul Santos volgden onder meer de albums Geen ballade, Aardige jongens, Vreemde kostgangers en Nachtwerk, die laatste twee samen met George Kooymans van Golden Earring en Boudewijn de Groot. Zijn laatste album verscheen in 2019, Tussen de regels. Het was het derde en laatste deel van zijn muzikale autobiografie. De drie titels van de albums vormen samen de zin ‘En toch.. alles is anders tussen de regels’.

Sesamstraat

De muzikant schreef ook muziek voor diverse films en televisieprogramma’s, waaronder Left luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. Voor de musicalversie van Ciske de rat maakte hij de muziek van alle nummers, op één na: ‘Ik voel me zo verdomd alleen’.

In Vlaanderen was Henny Vrienten ook bekend als producer van Habba! (1984), een plaat van Raymond van het Groenewoud met onder meer ‘Stapelgek op jou’, en Hè hè (1990), het bekende album van Jan De Wilde met daarop klassiekers als ‘Eerste sneeuw’, ‘De fanfare van honger en dorst’ en het gelijknamige nummer ‘Hè hè’.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA0MjVfOTQ3NTU4MznSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿