Andy Rourke, bassist van The Smiths, is overleden - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2023年5月19日金曜日

Andy Rourke, bassist van The Smiths, is overleden - De Standaard

Andy Rourke is op 59-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Dat meldt zijn voormalige bandgenoot Johnny Marr op Twitter.

‘Met diepe droefenis kondigen wij het overlijden aan van Andy Rourke na een langdurige ziekte met alvleesklierkanker’, meldt gitarist Johnny Marr op Twitter. ‘Andy zal ons bijblijven als een warme ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon begaafde muzikant door muziekliefhebbers.’

Rourke was van 1982 tot 1987 bassist bij The Smiths en was samen met gitarist Johnny Marr bepalend voor het melodische geluid van de gitaargroep. Hij werd door Marr, een jeugdvriend, geïntroduceerd bij zanger Morrissey en drummer Mike Joyce. In hun vijfjarige bestaan namen ze vier albums op, maar de dynamiek in de band raakte al snel verstoord. Kort voor de release van The Queen is dead werd Rourke even uit de band gezet vanwege zijn heroïneverslaving.

Na de split van The Smiths zou Rourke ook nog baspartijen leveren aan Sinéad O’Connor en The Pretenders. Hij worstelde meer dan 20 jaar met zijn drugsverslaving en raakte samen met Joyce verwikkeld in een juridisch duel tegen Marr en Morrissey om royalty’s. Joyce won de zaak, maar tot een verzoening met Morrissey is het nooit gekomen.

Op Twitter nemen muzikanten afscheid van de bassist. Suede-bassist Mat Osman noemt Rourke ‘a total one-off’, ‘de zeldzame bassist waarvan je het geluid direct herkent’. Tom Chapman van New Order schrijft dat Rourke de reden was dat hij naar Manchester was verhuisd om muzikant te worden.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA1MTlfOTI3NDE5MDjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿