In De Schorre in Boom is het eerste van drie festivalweekends Tomorrowland begonnen. Vanuit de hele wereld zijn festivalgangers weer naar ons land afgereisd om het dancefestival mee te pikken. Sommigen hebben er jaren over gedaan om tickets te bemachtigen. Ook Nederlanders Suki en haar toekomstige echtgenoot Lin zijn erbij. En bijzonder: ze vieren op hun eerste keer Tomorrowland háár vrijgezellenfeest.
Liveblog
Suki en Lin trouwen binnenkort en vieren haar vrijgezellenfeest samen op Tomorrowland: "Beter in het echt dan alle YouTube-filmpjes"
In de festivalmassa valt de Nederlandse Suki op met haar sluier. Ze viert op Tomorrowland haar vrijgezellenfeestje. En dat in aanwezigheid van haar toekomstige echtgenoot Lin. Al 10 jaar probeert het koppel tickets voor het dancefestival te bemachtigen. Een kleine maand voor hun huwelijk op Bali is het hen éindelijk gelukt om Tomorrowland mee te maken.
Nederlands hiphopcollectief De Jeugd van Tegenwoordig maakt kennis met Tomorrowland: "Wij maken plezier, hopelijk volgt het publiek"
Een vreemde eend in de bijt op Tomorrowland, tussen alle dj-geweld, is het Nederlandse hiphopcollectief De Jeugd van Tegenwoordig. De groep die Nederlandstalige klassiekers maakte als "Watskeburt" en "Sterrenstof". Hoe denken zij het zéér internationale festivalpubliek te charmeren?
"Wij proberen het zelf leuk te hebben op het podium, en als mensen zin hebben, dan zullen ze wel volgen", vertelt rapper Faberyayo ons voor de show. En of ze blij zijn dat ze weer kunnen optreden in hun jubileumjaar: De Jeugd van Tegenwoordig bestaat 17 jaar, en heeft intussen meer dan 1.000 shows gespeeld. "Corona was een vreselijke periode, die we zo snel mogelijk achter ons willen laten", zo klinkt het.
Aan de Library Stage wordt het toch vooral een Belgisch-Nederlands feestje, te zien aan de aanwezige vlaggen, en te horen aan de Nederlandstalige teksten die toch wel érg vlot worden meegebruld. De Franse festivalgangers her en der dansen wel mee op de vrolijke beats, maar begrijpen niet echt naar welke act ze aan het kijken zijn.
De Jeugd van Tegenwoordig maakt van hun show, aangestuurd door hun producer Bas Bron, een show die dicht aanleunt bij een dj-set, waarin de nummers vlot in elkaar overvloeien. Rappers Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur zwepen het publiek op als drie MC's, op de dj-booth.
Hun Engelstalige bindteksten vervallen relatief snel in Nederlandstalige varianten. "Dit is eindelijk de teringherrie waar jullie al zo lang op wachten, toch?", klinkt het. Willie Wartaal krijgt het laatste woord: "Don't forget: Tomorrow is a land", aldus de rapper.
Voor het eerst in de Tomorrowlandgeschiedenis zijn er drie festivalweekends: "Financieel twee moeilijke jaren achter de rug"
Na twee jaar zonder Tomorrowland zakken er de komende drie weekends in totaal 600.000 festivalgangers af naar De Schorre in Boom voor editie 2022 van het festival. Iets wat de organisatie achter het dancefestival moet helpen om de financiële kater van de coronacrisis te doen vergeten. Ondanks twee jaren zonder inkomsten is er voor deze editie geïnvesteerd in heel wat nieuwe decorstukken op het festivalterrein.
Verrassing voor Charlotte de Witte: gouden plaat voor samenwerking met haar partner Enrico Sangiuliano
Tomorrowland 2022 zou wel eens de editie van techno-dj Charlotte de Witte kunnen worden. Tijdens het eerste en tweede festivalweekend stelt ze de programmatie samen van haar eigen podium, waar ze zelf ook twee stevige technosets zal spelen. "Het zal hard gaan, de laatste 10 minuten ga ik naar 150 beats per minuut, dus jullie pet gaat afvliegen", aldus de Witte.
Op zaterdag 30 juli wacht de Witte dan een primeur: ze mag als eerste vrouwelijke techno-dj ooit de Main Stage afsluiten, na Tomorrowland-koningen Dimitri Vegas en Like Mike. En dan werd ze bij Stubru nog verrast met een gouden plaat, voor 1,5 miljoen streams voor "The age of love". De Witte maakte een remix van die klassieker samen met haar partner, de Italiaanse dj en producer Enrico Sangiuliano. "The age of love" is daarmee officieel de grootste hit uit de Wittes carrière tot nu toe.
Zelfs gebroken been houdt festivalganger niet tegen: "Zó lang moeten wachten op die eerste Tomorrowland!"
Voor veel festivalgangers is het door twee jaar coronacrisis hun allereerste Tomorrowland. Iets waar ze bijzonder hard naar hebben uitgekeken, van waar in de wereld ze ook komen. Anderen hebben dan weer geen enkele editie gemist. Hoe dan ook: de knaldrang en het enthousiasme om het festivalterrein én de rest van het publiek te gaan ontdekken, is bijzonder groot.
Zien en gezien worden, ook dat is Tomorrowland
De gemiddelde festivalganger op Tomorrowland besteedt behoorlijk wat aandacht aan zijn look. Want zien en gezien worden, daar draait het ook deels om op het dancefestival. Verkleedoutfits, groepen die allemaal hetzelfde aandoen, veel glitter en een streepje bloot: dat zijn voor de meeste "People of Tomorrow" vaste elementen in hun look.
Waarom mag je als minderjarige festivalganger niet binnen op Tomorrowland?
De algemene voorwaarden van Tomorrowland zijn duidelijk: wie jonger is dan 18 jaar komt er niet in. Enkel wie geboren is in of voor het jaar 2004 mag erin op het festival. Dat "adults only"-beleid is er sinds 2011.
"Een logische verlenging van die leeftijdsregel in het nachtleven, want in de meeste clubs mogen ook enkel volwassenen binnen", zegt woordvoerder Debby Wilmsen. "De reden voor die beslissing, is de alcoholwetgeving in ons land."
Meer weten? Lees dit artikel:
"The reflection of love": dit is de Main Stage van Tomorrowland 2022
Elke editie van Tomorrowland wordt er uitgekeken naar de Main Stage. Dit jaar is de witte constructie "The reflection of love" gedoopt. Een gevaarte van maar liefst 270 meter breed, en 53 meter hoog. Inclusief 18 fonteinen, meer dan 200 speakers, 990 vierkante meter videotegels, 1.300 lampen en 61 lasers, die het terrein na zonsondergang zullen oplichten.
Ook nieuw in het podiumontwerp: twee lange zijarmen, die richting het publiek gebouwd zijn en de festivalgangers letterlijk omarmen, alsof ze in een grote arena staan. Op die zijpodia zullen meer dan 100 verschillende dansacts hun opwachting maken. "Het zal lijken alsof onze Tomorrowland-elfjes meer dan ooit opgaan in het publiek", aldus de organisatie.
Ook nieuw vlak tegenover de Main Stage: de gigantische mozaïektrap "The Stairway of Unity".
Tomorrowland hamert op veiligheid: "Wees niet bang om ons personeel aan te spreken als jou iets overkomt"
"Sinds de laatste editie in 2019 hebben we veel tijd gehad om zaken te herdenken", zegt Tomorrowland-woordvoerder Debby Wilmsen. Op vlak van veiligheid zijn de plannen niet bijgestuurd, al zet Tomorrowland wel meer dan ooit in op preventie, naar de festivalgangers en hun crew toe.
"We willen dat mensen geen schrik hebben, als ze beslissingen nemen die toch niet zo slim waren. We willen dat mensen hulp durven zoeken. Dus we vragen bezoekers om elkaar in de gaten te houden, je vrienden niet achter te laten, en ons aan te spreken indien nodig. Onze crew is echt "happy to help"", aldus Wilmsen.
We willen dat festivalgangers geen schrik hebben, als ze beslissingen nemen op het terrein die toch niet slim waren.
Tomorrowland heeft lessen getrokken uit de dood van een festivalganger in 2019, door toedoen van druggebruik. "We zijn een open-minded festival, iedereen is welkom, maar drugs niet. Drugs zijn verboden in België, dat hebben we nog eens extra benadrukt via onze app en festivalkrantjes", zegt Wilmsen.
"We werken goede samen met de politie en het parket, en we hopen dat mensen kunnen genieten van Tomorrowland zonder drugs. Aan de ingang staan er drugstonnen, waarin mensen nog zaken kunnen achterlaten. En er zijn zowel toegangscontroles, als anonieme agenten op het terrein. We zijn voorbereid, ook op needle spiking en spiking in het algemeen: wees niet beschaamd om ons personeel aan te spreken als er iets gebeurt op het festival waar je niet ok mee bent", benadrukt Wilmsen.
Na het overlijden van een bezoeker in 2019 hebben we geleerd hoe belangrijk het is dat mensen hulp durven zoeken als het verkeerd gaat.
"Door het overlijden van een bezoeker in 2019 hebben we geleerd dat het belangrijk is dat mensen hulp durven zoeken, als het toch verkeerd gaat. Daar hebben we onze hulpdiensten nog eens op gewezen. Hoe dan ook: wees als festivalganger niet bang om op te biechten wat er gebeurd is, zoek hulp, en laat je vrienden niet achter."
En onder het motto "better safe than sorry" heeft Tomorrowland zowel een regenplan als een hitteplan. "Want het blijft België", lacht Wilmsen.
0 件のコメント:
コメントを投稿