Filip Peeters wordt “bedankt om beerput open te trekken” - Het Belang van Limburg - Crune Blogs

Latest

2018年11月27日火曜日

Filip Peeters wordt “bedankt om beerput open te trekken” - Het Belang van Limburg

Filip Peeters wordt “bedankt om beerput open te trekken”

Die Huis ontlokt acteur Filip Peeters een opvallende getuigenis. Foto: VRT

“Bedankt om eindelijk die beerput open te trekken.” Het is een van de vele berichten die Filip Peeters (55) gisteren kreeg van klas- en schoolgenoten. Het nieuws dat de acteur in Die Huis op Eén een boekje zou opendoen over misbruik in zijn oude school, maakte heel wat los.

Veel klas- en schoolgenoten stuurden Filip Peeters berichten nadat gisteren bekendraakte dat de acteur vanavond in Die Huis zou praten over het misbruik in zijn middelbare school, het Heilig Hartcollege in Tervuren. Peeters werd niet misbruikt, maar wel herhaaldelijk seksueel benaderd.

“Als je niet mondig genoeg was, hadden ze je vast”, zegt hij in de uitzending. De school maakt nog steeds deel uit van Operatie Kelk, het onderzoek naar misbruik in de Kerk. Er zijn klachten van leerlingen die aangerand zijn, onder andere door de toenmalige schooldirecteur. De feiten dateren wel van lang geleden.

LEES OOK. Filip Peeters haalt uit naar “vieze paters”uit zijn jeugd: “Als je niet oplette, hadden ze je vast”

Puur machtsmisbruik

Peeters zegt dat heel wat klas- en schoolgenoten het misbruik bevestigen: “Ik kreeg een bericht van iemand dat het soms ook gewoon om puur machtsmisbruik ging. Uit frustratie sloegen ze er soms gewoon op los, stond te lezen.”

Peeters kreeg ook het persbericht in handen van de huidige directie van de school. Er wordt benadrukt dat de feiten “zich meer dan veertig jaar geleden zouden hebben afgespeeld” en dat elke vorm van kindermisbruik streng veroordeeld moet worden. Pee­ters is blij dat het misbruik tot het verleden behoort, tot de tijd “waarin geestelijken nog heiligen waren”. Priester Rik Devillé raadt Filip Peeters aan zich te melden als slachtoffer, ook al ging het “slechts” om handtastelijkheden. Maar de acteur is dat niet van plan: “De directeur van toen is overleden, ik denk niet dat het veel zoden aan de dijk zou brengen. Ik had het geluk dat ik een grote mond had, ­anderen hadden die niet. Ik vind het nog altijd jammer voor de slachtoffers.”

Die Huis, Eén, 20.40u

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181127_03991057/filip-peeters-wordt-bedankt-om-beerput-open-te-trekken

0 件のコメント:

コメントを投稿