Vlaming maakt komaf met fake news met zelfgemaakte software - Het Nieuwsblad - Crune Blogs

Latest

2018年11月30日金曜日

Vlaming maakt komaf met fake news met zelfgemaakte software - Het Nieuwsblad

Houthalen-Helchteren -

Maarten Schenk is foutieve berichtgeving - beter bekend als ‘fake news’ - meer dan beu en schreef een computerprogramma om valse nieuwtjes op te sporen. De Houthalenaar corrigeert de artikels vervolgens op zijn eigen website ‘Lead Stories’.

Schenk gebruikt software die hij zelf schreef om razendsnel populaire nieuwsverhalen op te sporen en gaat daarna zelf kijken of het nieuwtje wel klopt. Zo ontdekte hij dat de Belgische zanger Stromae zou overleden zijn tijdens een verkeersongeval in Parijs, maar daar klopt volgens de man uit Houthalen helemaal niks van. “Een site geregistreerd door een Rus, die voortdurend doodsberichten van Franstalige zangers de wereld instuurt”, weet Schenk al snel. Hij publiceert een correctie op zijn eigen website en op sociale media op het fake news de wereld uit te helpen.

De mensen zijn volgens de speurneus soms te goedgelovig en nemen zaken die online staan te snel voor waar aan: “Er zijn natuurlijk mensen die gaan stemmen op basis van informatie die ze op het internet hebben gelezen die niet klopt, of beslissingen nemen over hun gezondheid.” Net voor die mensen wil Schenk er zijn met zijn website, al wil hij ook beklemtonen dat zelf op zoek gaan als je iets leest een goede reflex is: “Twee seconden googelen, dan maak je jezelf niet belachelijk door een bericht te delen.”

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181129_03998675

0 件のコメント:

コメントを投稿