Popster Gülşen in de cel na grap over islamscholen: wat is er aan de hand met de "Madonna van Turkije"? - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年8月27日土曜日

Popster Gülşen in de cel na grap over islamscholen: wat is er aan de hand met de "Madonna van Turkije"? - VRT NWS

In Istanbul is popzangeres Gülşen (46) opgepakt. Dat veroorzaakt bijzonder veel ophef in Turkije. Aanleiding? In april maakte ze een grap over islamitische scholen tijdens een optreden. Beelden van die grap werden vorige week verspreid op sociale media.

De Turkse zangeres Gülşen (46) is in Istanbul opgepakt voor het zaaien van haat en vijandigheid. Ze moet zich verantwoorden voor uitspraken die ze deed tijdens een concert in april. Tijdens het optreden maakte ze een grap over islamitische scholen in Turkije.

Beelden van de grap worden sinds vorige week gedeeld op sociale media. De zangeres had een opmerking gemaakt over Imam Hatip-scholen. Dat zijn islamitische onderwijsinstellingen waarin president Recept Tayyip Erdogan veel heeft geïnvesteerd. Gülşen grapte dat een van haar bandleden pervers is, omdat hij op een Imam Hatip-school had gezeten.

Mijn grap wordt misbruikt

zangeres Gülşen op Twitter

Voor haar arrestatie kwam Gülşen met een verklaring op sociale media. "Een grap die ik maakte met collega's met wie ik al jaren werk, is misbruikt door bepaalde mensen die als doel hebben ons land te polariseren." Ze verontschuldigt zich als ze mensen beledigd heeft, maar wijst erop dat ze ook de vrije meningsuiting verdedigt.

Zet van conservatieve partij AKP?

De arrestatie veroorzaakt veel ophef. Volgens critici heeft president Erdogan de grap van Gülşen gebruikt om de meest islamitische kern van zijn aanhang aan zich te binden. De conservatieve partij AKP van Erdogan verliest aan populariteit en volgend jaar zijn er verkiezingen.

Harun Tekin van de populaire Turkse rockband Mor ve Otsi steunt zijn collega en gelooft dat Gülşen in de cel zit omdat ze "niet praat of zich niet kleedt zoals de regering dat graag zou hebben". Gisterenavond nog zongen supporters van voetbalclub Fenerbahçe in het stadion uit protest een nummer van Gülşen.

Op sociale media schrijven conservatieve voorstanders dan weer dat er "een goed voorbeeld is gesteld", de regeringsgezinde krant Yeni Safak kopt "De clown is een brug te ver gegaan".  

Gülşen tijdens een optreden dit jaar waarbij ze de LGBTQ+-gemeenschap steunt.

Gülşen (volledige naam: Gülşen Bayraktar Çolakoğlu) is al sinds de jaren 90 een bekende naam in Turkije waar ze wordt vergeleken met niemand minder dan Madonna. Ze reeg de succesalbums en prijzen aan elkaar en stond als producer in voor vele anderen. In 2015 was ze de Turkse artiest met de meeste views op videosite YouTube. 

Wie populariteit zegt, zegt ook kritiek: Gülşens kledingstijl rolt over de tongen en haar openlijke steun aan de  LGBTQ+-gemeenschap wordt niet in alle kringen geapprecieerd.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8yNi9hcnJlc3RhdGllLXR1cmtzZS1wb3BzdGVyLWd1ZWxlbi1uYS1ncmFwLW92ZXItaXNsYW1pdGlzY2hlLXNjaG9sL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿