Rechtbank in Turkije plaatst popster Gülşen onder huisarrest: "Overdreven volgens jongeren, imams denken er anders over" - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年8月30日火曜日

Rechtbank in Turkije plaatst popster Gülşen onder huisarrest: "Overdreven volgens jongeren, imams denken er anders over" - VRT NWS

Een rechtbank in Istanbul heeft de Turkse zangeres Gülşen onder huisarrest geplaatst. Ze werd vorige week gearresteerd na een grap over religieuze scholen, en dat blijft controverse uitlokken in Turkije.

Afgelopen week werd de Turkse popzangeres Gülşen opgepakt in Istanbul. Ze wordt beschuldigd van het zaaien van haat en vijandigheid door uitspraken die ze deed tijdens een concert in april. 

De zangeres had toen een opmerking gemaakt over Imam Hatip-scholen. Dat zijn islamitische onderwijsinstellingen waarin president Recep Tayyip Erdogan veel heeft geïnvesteerd. Gülşen grapte dat een van haar bandleden pervers is, omdat hij op een Imam Hatip-school had gezeten. De beelden van het concert circuleerden sinds vorige week op sociale media, wat tot haar arrestatie leidde. 

De zaak lokt al dagenlang controverse uit in Turkije. Dat merkt de Gents-Turkse Ayça Sager: "Als ik op Instagram kijk, gaat 80 procent van mijn nieuwsoverzicht over Gülşen", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Vrije meningsuiting of niet?

Vandaag heeft een rechtbank in Istanbul uiteindelijk beslist om de artieste onder huisarrest te plaatsen, maar in Turkije heeft de zaak een maatschappelijk debat uitgelokt, vertelt Sager. "Je merkt veel verdeeldheid. Ik vind de opmerking zelf ook ongepast, maar ervoor opgepakt worden en enkele dagen in de cel moeten zitten, dat gaat erover. Die mening delen trouwens de meeste jongeren, maar verschillende imams denken er anders over."

Een vraag die het publieke debat beheerst: zijn de uitspraken van Gülşen een vorm van vrije meningsuiting of niet? Voor het Turkse ministerie van Onderwijs gaat het duidelijk niet over de vrijheid van meningsuiting, maar over laster. Verschillende leden van de conservatieve partij AKP van president Erdogan lieten al weten achter de arrestatie te staan. "Haatspraak is geen kunstvorm", zo schreef woordvoerder Ömer Çelik op Twitter.

Maar ook de kritiek op de arrestatie klonk luid, niet alleen vanuit de oppositie, maar ook vanuit de muziekwereld. Onder andere collega-popster Tarkan - ook hier bekend vanwege de hit "Sikidim"- vroeg om haar onmiddellijke vrijlating. In een Twitterpost haalde hij fel uit naar het regime van president Erdogan: "Ons rechtssysteem sluit de ogen voor corruptie (...), maar arresteert Gülşen in één klap."

Gülşen (volledige naam: Gülşen Bayraktar Çolakoğlu) is al sinds de jaren 90 een bekende naam in Turkije waar ze wordt vergeleken met niemand minder dan Madonna. Ze reeg de succesalbums en prijzen aan elkaar en stond als producer in voor vele anderen. In 2015 was ze de Turkse artiest met de meeste views op de videosite YouTube. 

Wie populariteit zegt, zegt ook kritiek: Gülşens kledingstijl rolt over de tongen en haar openlijke steun aan de  LGBTQ+-gemeenschap wordt niet in alle kringen geapprecieerd.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8yOS9vcGdlcGFrdGUtdHVya3NlLXBvcHN0ZXItZ3VlbGVuLWJsaWpmdC1kZS1nZW1vZWRlcmVuLWJlcm9lcmVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿