Actrice Shelley Duvall, bekend van ‘The shining’, overleden - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2024年7月12日金曜日

Actrice Shelley Duvall, bekend van ‘The shining’, overleden - De Standaard

postuum

De Amerikaanse actrice Shelley Duvall is overleden. Dat schrijft The Hollywood Reporter donderdag. Duvall, die vooral bekend is van haar rol in de horrorklassiekerThe shining, werd 75 jaar oud.

Shelley Duvall in ‘The shining’.© warner brothers/album

Bron: The Guardian

Jack Torrance, gespeeld door Jack Nicholson, die met een duivelse grijns de trap op komt. Nerveuze violen die aanzwellen. Enkele fikse houwen met de bijl, en dan Wendy Torrance (Shelley Duvall) die het uitschreeuwt in doodsangst.

Bij wieThe shining gezien heeft, de film van Stanley Kubrick uit 1980, staat de scène op het netvlies gebrand. Toch werd die destijds minder goed ontvangen: Duvall werd zelfs genomineerd voor Slechtste actrice bij de Razzie Awards. Die werd in 2022 alsnog teruggetrokken, omdat Duvall sindsdien getuigd had dat ze tijdens de opnames psychologisch geteisterd werd door Kubrick. Ze omschreef de regisseur als “een wrede man” die haar “verder pushte dan ze ooit gepusht was”, waardoor ze “mentaal en fysiek uitgeput” was. In 1981 vertelde ze aan People dat ze bij Kubrick wekenlang twaalf uur per dag huilde. “Zoveel ga ik nooit meer geven. Als je pijn wil veroorzaken en dat kunst wil noemen, doe gerust. Maar het zal zonder mij zijn.”

Na The shining speelde ze nog in (inmiddels grotendeels vergeten) films als Suburban commando en Tale of the mummy. Rond de eeuwwisseling stopte Duvall met acteren, deels als gevolg van de stress die ze ervaren had tijdens de opnames van The shining.

Maar voor die films had Duvall al een reputatie opgebouwd als muze van regisseur Robert Altman. Met hem draaide ze in de jaren 70 een half dozijn films: Brewster McCloud, McCabe & Mrs. Miller, Nashville, Buffalo Bill and the Indians, Thieves like us en 3 women. Voor die laatste film uit 1977, waarin ze een fantaserende medewerkster in een wellnesscentrum vertolkte, kreeg ze de prijs voor Beste actrice op het filmfestival van Cannes. Altman zei dat Duvall “in staat was om het hele spectrum te spelen: charmant, gek, gesofisticeerd, zielig, zelfs mooi”.

Duvall speelde ook in twee klassieke comedyfilms: in Annie Hall (1977) speelde ze een Rolling Stone-reporter die seks met het personage van Woody Allen omschreef als “een kafkaiaanse ervaring ... en dat bedoel ik als een compliment”. En in 1980 was ze als Olijfje de tegenspeelster van Robin Williams’ Popeye.

In 2022 maakte ze nog een bescheiden comeback in de lowbudgethorrorfilm The Forest Hills. Twee jaar later is de actrice nu bij haar thuis in Texas overleden aan complicaties ten gevolge van diabetes. Dat meldde haar levenspartner, Dan Gilroy, aan The Hollywood Reporter. “Mijn lieve, fantastische levenspartner en vriendin heeft ons verlaten. Ze moest te veel lijden de laatste tijd, nu is ze eindelijk verlost. Vlieg maar weg, prachtige Shelley”, aldus Gilroy.

Duvall in de iconische scène uit ‘The shining’.© corbis/getty

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA3MTFfOTU4Mzc3NTjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿