Nederlandse rapper Ali B krijgt 2 jaar cel voor verkrachting en poging tot verkrachting - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年7月13日土曜日

Nederlandse rapper Ali B krijgt 2 jaar cel voor verkrachting en poging tot verkrachting - VRT.be

In Nederland is Ali Bouali (42), bekend als rapper Ali B, veroordeeld voor verkrachting en poging tot verkrachting van 2 vrouwen. Hij moet daarvoor 2 jaar naar de gevangenis. Voor 2 gevallen van aanranding is de rapper vrijgesproken. Bouali - die de aantijgingen altijd heeft ontkend - gaat in beroep tegen de uitspraak.

In Nederland is het doek gevallen over het proces tegen rapper Ali B. De bekende Nederlandse mediafiguur kwam in 2022 in opspraak na een ophefmakende reportage van het consumentenprogramma BOOS. Daarin werden allerlei schandalen binnen talentenjacht 'The voice of Holland' naar buiten gebracht. 

In de reportage werden zanger Marco Borsato en Ali B – 2 coaches van het zangprogramma – en livebandleider Jeroen Rietbergen beschuldigd van zedenfeiten. Er doken ook getuigenissen op van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen een regisseur van 'The voice'.

Wat volgde was een schokgolf doorheen de Nederlandse showbizzwereld. De Nederlandse zender RTL schortte de uitzendingen van 'The voice of Holland' per direct op.

Aangiften van verkrachting en aanranding

Tegen Ali B werd door 4 vrouwen aangifte gedaan wegens aanranding en verkrachting. Een daarvan kwam van Jill Helena, ex-finalist van 'The voice' in 2013, die tijdens het programma werd gecoacht door B. Na de opnames hadden de 2 enkele maanden een verhouding, en in de jaren daarna bleven ze elkaar nog geregeld zien.

Helena deed aangifte van aanranding in 2018. Toen zou de rapper haar verplicht hebben om hem te bevredigen in zijn auto in een bos in Amsterdam. De vrouw zou meerdere keren "nee" hebben gezegd, maar verklaarde dat de rapper daar niet van wilde weten. "Jij duldt geen nee", klonk de beschuldiging van Helena aan het adres van Ali B.

Daarnaast moest Bouali zich ook verantwoorden voor een beschuldiging van verkrachting in 2014. Die komt van zangeres Ellen ten Damme, die in dat jaar met de rapper naar Marokko ging voor een televisieprogramma. De rapper zou haar - ondanks dat ze verweer toonde - verkracht hebben in een hotelkamer.

Ten slotte deed een 3e vrouw, Naomi, aangifte van zowel verkrachting, als aanranding in 2018. De vrouw getuigde dat ze met Ali B mee was gegaan naar een feest in de veronderstelling dat ze muziek zou gaan maken. Bouali zou haar meerdere keren hebben betast, en zou zijn vingers ongevraagd bij haar naar binnen hebben gestoken.

Een klacht van een 4e vrouw werd geseponeerd.

"Ik heb niemand verkracht"

Ali B heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem was er steeds wederzijdse toestemming tussen hem en de vrouwen. Tijdens de zittingen – die op vraag van de rapper opgenomen en uitgezonden mochten worden – werd hij regelmatig erg emotioneel.

"Zolang als ik leef, ben ik nooit beticht van een zedenmisdrijf", klonk het tijdens de zittingen. "Ik vond het doodeng om dat vanuit het niets te horen. Ik was bang om mijn gezin kwijt te raken, maar ik weet wel zeker dat ik nooit een vrouw heb verkracht."

Ali B heeft 3 zonen met zijn manager Breghje Kommers, met wie hij sinds 2006 getrouwd is. Na de onthullingen is naast zijn carrière, ook zijn imago als ideale familieman uit elkaar gespat.

Uitspraak

Het Openbaar Ministerie vroeg een celstraf van 3 jaar voor Ali B voor 2 verkrachtingen en 2 aanrandingen. Bouali en zijn advocaat gingen voor de vrijspraak.

De rechter heeft de rapper schuldig bevonden voor de verkrachting van Naomi in 2018, en voor poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme. Daarvoor moet hij 2 jaar naar de gevangenis.

Voor de aanranding van Jill Helena is Ali B vrijgesproken, ook al vindt de rechtbank haar verklaringen betrouwbaar. Ook voor de aanranding in de zaak van Naomi werd Bouali vrijgesproken.

"Op de zitting heeft de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedragingen", aldus de rechter. "De indruk die hij heeft achtergelaten is die van een tamelijk dwingend persoon die geen nee accepteert, weinig inlevingsvermogen in anderen toont en uitgaat van zijn eigen visie op zaken."

Zelf was Ali B niet aanwezig in de rechtbank in Haarlem. Hij heeft laten weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. In afwachting daarvan moet Bouali voorlopig nog niet naar de cel.

Wat met Borsato en Rietbergen?

Ali B is de enige die veroordeeld is in nasleep van de BOOS-reportage. De zedenzaken tegen Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen werden eerder geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. 

Tegen Borsato loopt wel nog een andere zedenzaak. Hij wordt vervolgd voor ontucht met een minderjarige. Borsato heeft op zijn beurt aangifte gedaan voor smaad en laster. Het is nog niet duidelijk wanneer de zanger voor de rechter moet verschijnen.

Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be. 1712 is de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling, zowel voor minderjarigen als volwassenen.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiUmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8xMi9wcm9jZXMtemVkZW56YWFrLW5lZGVybGFuZHNlLXJhcHBlci1hbGktYi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿