Willem Vermandere (84) stopt met optreden: alle geplande concerten geannuleerd - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年7月6日土曜日

Willem Vermandere (84) stopt met optreden: alle geplande concerten geannuleerd - VRT.be

Muzikant en beeldend kunstenaar Willem Vermandere neemt op 84-jarige leeftijd afscheid van het podium. Hij nam die plotse beslissing deze week zelf, laat zijn management weten, omdat het vele rondtrekken voor concerten hem te zwaar werd. Ook de concerten van Vermandere die al gepland waren, worden geannuleerd.

De West-Vlaamse zanger, muzikant, beeldend kunstenaar, schrijver en levensfilosoof Willem Vermandere zal niet meer op het podium stappen. "Het Vlaamse land en het zuiden van Nederland rondtrekken werd hem wat te zwaar", laat het management van Vermandere weten. Hij stond 54 jaar op de planken.

Vermandere schreef zelf ook een kort afscheidstekstje met als titel 'De verwarring'.

Afscheidstekstje van Willem Vermandere.
De Verwarring: Willem Vermandere (2024)

De muzikant laat weten dat hij zijn publiek oprecht wil bedanken voor de steun tijdens de voorbije decennia. "Willem weet dat deze plotse beslissing pijn doet, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn trawanten, entourage en fans", staat in het bericht aan de pers.

Hoewel hij dus stopt met optreden, stelt Vermandere wel dat hij verder muziek zal blijven maken. "Nu de druk wegvalt, is er meer tijd om thuis te musiceren en in zijn atelier nieuw werk te creëren." Ook daar lijkt Vermandere echter wat af te bouwen, want zijn familie maakte eerder dit jaar nog bekend dat een molen, die de artiest als atelier gebruikte, te koop staat.

Ook de geplande concerten van Vermandere, onder andere op festival Dranouter in augustus, zullen niet meer doorgaan. Zijn optreden in het uitverkochte Kursaal in Oostende op 23 juni, was dus een ongeplande afsluiter van zijn carrière op het podium.

"Wij hebben de boodschap gisteren gekregen en zijn totaal verrast", zegt Bavo Vanden Broeck, festivaldirecteur bij Dranouter. "Willem speelde sinds 1989 wel 8 keer op ons festival. Ik denk dat het een bijna onmogelijke opdracht is om hem te vervangen. Er zijn al wat ideeën aan het broeden, maar nog niks is concreet."

Geplande concerten van Vermandere die geannuleerd worden:

  • 3/8/2024 - Festival Dranouter
  • 14/9/2024 - Kleinkunstfestival in Kursaal Oostende
  • 27/10/2024 - Ledeltheater in Oostburg (Nederland)
  • 30/11/2024 - Sint-Pieterskerk in Oostkamp
  • 22/12/2024 - Ginstekerk in Oostrozebeke
  • 1/3/2025 - CC De Zeepziederij in Bree

"Dit zat er al een tijdje aan te komen", zegt Bart Caron, die bijna 30 jaar met hem samenspeelde. "Willem wordt bijna 85 en krijgt wat verouderingverschijnselen. Daar gaat zijn gedichtje ook over. Hij sukkelt wat met zijn rug en zijn oren, maar kan ook wel eens struikelen over de tekst. Ook instrumenten bespelen is wat moeilijker geworden."

"Verder maakt de stress die bij optredens komt kijken het moeilijk", gaat Caron verder. "Op een bepaald moment heeft hij zelf de knoop doorgehakt en gezegd: 'Ik wil in waardigheid afsluiten.' Plots komt dat inzicht en neemt iemand die beslissing. Zo eigenzinnig is Willem ook."

Toch ligt er volgens Caron nog heel wat onontgonnen instrumentale muziek op de werktafel van Vermandere. "Dingen waaraan we gewerkt hebben, maar die we nooit opnamen."

"Misschien komt er dus nog nieuwe muziek, maar misschien ook niet. We zullen zien. Willem is ook onvoorspelbaar, dus dat maakt het spannend. Zijn creativiteit blijft alleszins stromen. Kunstenaars gaan niet met pensioen, die blijven gewoon bezig."

Willem Vermandere tijdens zijn laatste concert in Kursaal Oostende, 23 juni 2024.
Foto: Hans Lenvin

Kleinkunstenaar uit de Westhoek

Vermandere kan terugkijken op een rijkelijk gevulde carrière op het podium. In 1968, nadat hij eerst enkele jaren in het klooster was gegaan en leraar was geweest, kwam hij met een 1e plaat: 'Liedjes van de Westhoek'. Het waren de hoogdagen van de kleinkunst en de folk. 

Hij trok door Vlaanderen en Nederland met een groep muzikanten, zijn 'trawanten', die doorheen de jaren nauwelijks veranderde: Freddy Desmedt (klarinet, saxofoon en mondharmonica), Pol Depoorter (gitaar en mandoline) en Bart Caron (contrabas). Samen gaven ze typische concerten met liedjes en "vertellementen", de verhalen die Vermandere tussendoor opdiepte.

De (liedjes)teksten van Vermandere gaan over de Westhoek, de oorlog en het dagelijks leven, maar ook over solidariteit en diversiteit. Soms bracht Vermandere ook instrumentale muziek, met zijn basklarinet bijvoorbeeld. Als hij zong, deed hij dat bijna altijd in zijn moedertaal: het West-Vlaams. In totaal heeft Vermandere meer dan 30 platen uitgebracht. 

"Zijn klankkleur is zeer uniek", zegt Bart Caron nog over de muziek van Vermandere. "Hij trok zich niks aan van modes en evoluties in de muziekwereld, en toch blijven zijn nummers actueel. Ze hebben een eeuwigheidswaarde. Als hij vandaag 'Duizend soldaten' zingt, gaat dat niet alleen over de oorlog in de Westhoek, maar ook over Gaza en Oekraïne."

Ook Bavo Vanden Broeck van Dranouter heeft enkel lovende woorden over Vermande. "Hij is in de eerste plaats een verteller, die de West-Vlaamse ‘couleur locale’ weet te vatten en tegelijkertijd een wereldburger is. Hij zag zijn publiek heel graag en werd op handen gedragen. Dat hebben we hier in Dranouter verschillende keren mogen meemaken."

Naast het podium is Vermandere actief als beeldhouwer en grafisch kunstenaar. In de vele ateliers in zijn huis in Steenkerke bij Veurne, tekent hij met houtskool, maakt hij zijn eigen houtsneden, kapt hij grote stenen figuren… Zijn werken zijn te zien in het kleine kerkje van Steenkerke, tegenover de deur.

Affichefoto van Willem Vermandere.
Foto: Tim De Backer

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wNS93aWxsZW0tdmVybWFuZGVyZS1uZWVtdC1hZnNjaGVpZC12YW4taGV0LXBvZGl1bS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿