De Britse prins Andrew heeft een schikking getroffen met Virginia Giuffre, de vrouw die hem van seksueel misbruik beschuldigde. Dat melden verschillende media op basis van gerechtelijke documenten. Financiële details over de schikking worden niet vrijgegeven. Door de schikking ontloopt Andrew een proces.
Advocaat David Boies, die Giuffre vertegenwoordigt, heeft in een schriftelijke verklaring aan de federale rechtbank van Manhattan laten weten dat de advocaten van beide partijen een schikking hebben bereikt. "De partijen zullen een verzoek indienen om de rechtszaak op te schorten nadat mevrouw Giuffre de schikking heeft ontvangen", luidt de verklaring.
Het bedrag van de schikking wordt niet bekendgemaakt. Andrew zou een "substantiële schenking" doen aan de liefdadigheidsinstelling van Giuffre die de slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunt.
Nog volgens de verklaring zou Andrew nooit de bedoeling gehad hebben om Virginia Giuffre "te belasteren". Hij accepteert dat ze heeft geleden als een slachtoffer van misbruik en prijst haar moed en die van andere slachtoffers van seksueel misbruik om voor zichzelf en anderen op te komen.
“Het is bekend dat Jeffrey Epstein gedurende vele jaren talloze jonge meisjes heeft verhandeld. Andrew betreurt zijn associatie met Epstein en belooft de strijd tegen sekshandel te ondersteunen en de slachtoffers ervan te ondersteunen”, staat in de verklaring.
Geen schuldbekentenis
"Een schikking is juridisch gezien nooit een schuldbekentenis", zegt VRT NWS-journalist Flip Feyten in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Of Andrew in de perceptie van het publiek schuldig is of niet, is een ander verhaal."
Feyten denkt niet dat de schikking iets zal veranderen aan de positie van Andrew zelf binnen het koningshuis. "Het zou me verbazen dat hij zijn functies van voorheen weer zou kunnen opnemen. Bij familie-aangelegenheden zullen we hem misschien nog wel zien, maar ik denk niet dat hij nog zal opduiken bij officiële aangelegenheden. Ook zijn eretitels zal hij volgens mij niet terugkrijgen."
Beluister hier het volledige gesprek met Flip Feyten in "De wereld vandaag" op Radio 1 over de schikking van prins Andrew
Prins Andrew treft schikking met Virginia Giuffre: "Maar zou me verbazen als hij koninklijke functies weer opneemt"
Toch is de schikking volgens Feyten een verstandige zet: "Er lag een juryproces in het vooruitzicht en je weet nooit hoe dat uitpakt", aldus Feyten. "Het ging nu ook om een burgerlijk proces, maar bij een veroordeling zou nog een strafrechtelijk proces volgen en dat is geen aangenaam vooruitzicht voor een royal."
"Het gevaar dat een veroordeling een smet zou gooien op het hele Britse koningshuis is nu ook helemaal van de baan", gaat Feyten verder. "Dat is belangrijk omdat net dit jaar in het teken staat van de feestelijkheden rond de Queen, die 70 jaar op de troon zit. Maar ook voor de rest van de familie zal dit een opluchting zijn."
Andrew vermijdt bijvoorbeeld dat zijn eigen dochter in het proces zou opgeroepen worden als getuige. In een interview in 2019 in "Newsnight" op BBC beweerde Andrew namelijk dat hij op 10 maart 2001 niet betrokken kon geweest zijn bij seksueel misbruik, omdat hij die dag met zijn dochter naar een pizzarestaurant gegaan was. "Naar een pizzarestaurant gaan is heel ongebruikelijk voor mij, daarom herinner ik het mij zo goed", zei hij toen.
Andrew is financieel afhankelijk van de Queen
Financieel zou de schikking ook goed kunnen uitpakken voor de Britse prins: "Andrew heeft geen job meer en is voor zijn inkomen afhankelijk van de Queen. Het is ingewikkeld, maar het komt erop neer dat zijn moeder hem ondersteunt met haar privégeld", legt Feyten uit.
"Stel dat Andrew veroordeeld zou geweest zijn voor seksueel misbruik, dan had hij waarschijnlijk op haar beroep gedaan en was zij op die manier ook op een bepaalde manier betrokken geweest bij dat misbruik. Indien hij nu een groot deel van het geld voor de schikking van de Queen krijgt, dan gaat dat naar een stichting voor slachtoffers van seksueel misbruik en dat kan natuurlijk wel", aldus Feyten.
Het lijkt er dus op dat prins Andrew goed nagedacht heeft over de schikking. De vraag is dan natuurlijk waarom ook Virginia Giuffre ermee akkoord ging. "In de verklaring erkent Andrew dat zij een slachtoffer is van misbruik en onfaire publieke aanvallen en ik denk dat voor haar heel belangrijk was", zegt Feyten. "Ze wordt erkend als slachtoffer van seksueel misbruik, niet door Andrew, maar ik denk dat dat de compromis was."
De Australisch-Amerikaanse vrouw Virginia Roberts Giuffre beschuldigde prins Andrew dat hij haar ruim twintig jaar geleden, toen ze nog minderjarig was, drie keer zou hebben misbruikt. Dat zou gebeurd zijn in woningen van de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein en zijn Britse vriendin Ghislaine Maxwell.
Centraal in de hele zaak stond een foto van Giuffre samen met Andrew, die een arm rond haar middel had geslagen. Volgens Andrew was die foto vals. Maar het is wel een feit dat Andrew behoorde tot de vriendenkring van Jeffrey Epstein en zijn vriendin Ghislaine Maxwell, die indertijd Giuffre hadden geronseld voor seksuele diensten aan vrienden.
Andrew ontkende steeds de beschuldigingen dat hij Giuffre tot seks zou gedwongen hebben. In een interview enkele jaren geleden zei hij zelfs dat hij zich niet herinnert dat hij die vrouw ooit ontmoet heeft.
Epstein zelf pleegde enkele jaren geleden in de cel zelfmoord. Zijn vriendin Ghislaine Maxwell is onlangs door een andere rechtbank in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan het ronselen van minderjarige meisjes voor seks met Epstein.
0 件のコメント:
コメントを投稿