"Prins Andrew is geen rijk man", dus waar komt het geld vandaan waarmee hij schikking getroffen heeft in misbruikzaak? - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年2月16日水曜日

"Prins Andrew is geen rijk man", dus waar komt het geld vandaan waarmee hij schikking getroffen heeft in misbruikzaak? - VRT NWS

In de Britse pers is de schikking die prins Andrew trof met Virginia Giuffre, de vrouw die hem van misbruik beschuldigt, groot nieuws. Officieel is niet bekend om hoeveel geld het gaat, er circuleren bedragen van 10 tot 12 miljoen pond. "Waar komt dat geld vandaan", vraagt correspondente Lia van Bekhoven zich net als veel Britten af. Een ding is wel zeker: prins Andrew kan nooit meer terugkomen. "Dit was bijna kantje boordje voor de royals."

Het nieuws kwam gisteravond: de Britse prins Andrew (61) heeft een schikking getroffen met Virginia Giuffre (38), de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik toen ze nog een tiener was. Er liep een procedure in de Verenigde Staten om prins Andrew daar voor de rechter te brengen, maar door de schikking ontloopt hij een proces.

Financiële details over de schikking worden niet vrijgegeven. Het bedrag wordt met andere woorden niet bekendgemaakt, maar in de Britse pers wordt wel druk gespeculeerd. Er circuleren bedragen van 10 tot 12 miljoen Britse pond, omgerekend is dat een slordige 12 tot 14 miljoen euro.

Voor de Britse kranten is de schikking voorpaginanieuws. The Guardian laat een koningskenner aan het woord die zegt dat "dit altijd de beste uitkomst was voor het koningshuis". De Daily Mail heeft het over "de laatste vernedering van de hertog". "Er is geen weg terug", titelt de Daily Express. Volgens de Mirror stond Andrew "onder intense druk van hogerhand". "Zijn ultieme schande" en "de uitweg van een lafaard", vindt The Sun. De Daily Star vat samen: "De royal betaalt geld aan een slachtoffer dat hij nog nooit ontmoet heeft."

The Guardian

Hoe zat het weer in elkaar?
De zaak vindt zijn oorsprong in het misbruikschandaal rond de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein in 2019. Die werd beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik van jonge meisjes. Epstein was een notoir figuur en had connecties in de hoogste kringen. Hij mocht prins Andrew tot zijn kennissenkring rekenen. Een van de slachtoffers van Epstein, Virgina Giuffre, beschuldigde Andrew van "ongepast gedrag". Ze zou tussen 2001 en 2002 als 17-jarige gedwongen zijn tot seks met de prins. Andrew heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Eind 2019 gaf hij een controversieel interview waarin hij zei dat hij zich niet kon herinneren dat hij Giuffre ontmoet had. Begin dit jaar, met een rechtszaak op til in de VS, leverde hij al zijn eretitels in.

Waar komt het geld vandaan?

"Ik denk dat het niet zozeer de grootte van het bedrag is waar de Britten mee bezig zijn", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Maar wel de vraag: waar komt dat geld vandaan? Andrew is geen rijk man. Zijn dat koninklijke privégelden of publieke gelden, dus belastinggelden? Dat is iets waar de komende dagen nog veel vragen over zullen komen." Sommige kranten stellen dat koningin Elizabeth zelf (een deel van) het bedrag heeft opgehoest.

Het is een schikking, dus beide partijen hebben ergens op gewonnen en verloren. "Prins Andrew heeft zijn excuses niet aangeboden, zegt ook niet dat hij Giuffre misbruikt heeft, maar erkent wel dat zij misbruikt is en dat dat ongepast was."

"Hij maakt ook een omvangrijk deel van de schikking over aan het de organisatie van Giuffre, waarmee ze slachtoffers van misbruik steunt. Vermoedelijk zal hij ook haar advocaten betalen, én een compensatie aan haar", zegt Van Bekhoven.

"Het zal de schade die hij de koninklijke familie berokkend heeft, beperken, maar hij zal er wat status betreft niet op vooruitgaan."

Het komt dus niet tot een rechtszaak, "maar Giuffre zal dat misbruik dus niet opnieuw moeten herbeleven in de rechtbank", meent Van Bekhoven. "Alles bij elkaar denk ik dat zij het meest tevreden zal zijn.

"Een enorm risico om hem terug te nemen"

Wat zijn de gevolgen van dit alles voor prins Andrew én voor het Britse koningshuis? "De rechtszaak hing als een zwaard boven de koninklijke hoofden, boven de feestelijkheden omtrent 70 jaar Elizabeth op de troon. Het idee dat Andrew met die rechtszaak zijn vuile was zou buitenhangen, zorgde voor paniek. Dat is wel voorbij."

Maar prins Andrew kan nooit meer terugkomen, is Van Bekhoven stellig. "Het zou een enorm risico zijn hem terug te nemen. Ik geloof niet dat iemand dat ooit van plan is. Kroonprins Charles en prins William willen dat absoluut niet, zij willen een kleinere familie waar minder mensen een prominente rol spelen."

"Dit was echt kantje boordje, desastreus voor het aanzien van de Windsors. Je zal prins Andrew dus niet meer zien als vertegenwoordiger van het koningshuis in het buitenland, hij zal ook niet meer mee op een balkon gaan staan."

In de schikking is overeengekomen dat dit "punt aan de lijn" is, er zullen officieel geen verklaringen over de zaak meer zijn." Maar hoe dan ook zal er nog veel over gepraat worden", besluit Van Bekhoven.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMi8xNi9zY2hpa2tpbmctaW4tbWlzYnJ1aWt6YWFrLXByaW5zLWFuZHJldy1rYW4tbm9vaXQtbWVlci10ZXJ1Z2tvbS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿