"Pano" heeft verschillende plaatsen ontdekt waar volgens de Vlaamse overheid een bos staat, maar waar hoogstens enkele twijgjes te vinden zijn. Het gaat om bossen die zijn aangeplant om gekapte bomen te "compenseren". "Maar een bos aanplanten is natuurlijk meer dan bomen in de grond steken", zegt professor bosbeheer Bart Muys (KU Leuven).
"Pano" bespreekt het Vlaamse bosbeleid vanavond uitgebreid, om 21u15 op Eén en VRT NU.
Kap je een boom, dan moet je een nieuwe planten. Dat is het basisprincipe van "boscompensatie". Die nieuwe boom mag je zelf planten of je betaalt geld aan een zogenoemd "compensatiefonds" dat het voor jou doet. Alleen loopt dit systeem van "compensatie" om verschillende redenen al stroef sinds de oprichting ervan in 2001.
De bomen werden twee jaar geleden aangeplant en worden beheerd door het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos, een overheidsinstantie dus. Het agentschap zegt dat het bij zo'n compensatiebos pas na 5 jaar gaat kijken of het bos goed groeit. Na 2 jaar controleert men enkel of de bomen zijn aangeplant. Uiteraard is er wel een administratieve controle om te kijken of de vergunningen in orde zijn.
In tussentijd worden de 3000 bomen in Voeren wel meegeteld als volwaardig bos in de Vlaamse "bosteller". Die gebruikt men om te kijken of de Vlaamse regering haar doelstelling haalt om 4.000 hectare nieuwe bossen aan te leggen tegen 2024.
Opvolging
Ook Mechelen heeft zo'n fictief bos. Dat bos zou voor een deel de bomen moeten compenseren die gekapt werden bij de aanleg van het shoppingcentrum Malinas in Mechelen. Op een zonnige dag in november 2017 plantten gezinnen met kinderen zo'n 5.000 bomen voor het zogenaamde "compensatiebos".
"Maar de zomers van 2018 en 2019 waren heet en droog, dus tachtig procent van die boompjes is gestorven", zegt Jan De Coster van de actiegroep De Groene Buffer, die opkomt voor bossen in het Mechelse. De helft van het terrein werd al opnieuw aangeplant en binnenkort gebeurt dat ook met de andere helft. Alleen is het bos dat werd gekapt voor het shoppingcentrum in tussentijd dus niet "gecompenseerd".
Het bos tussen de bomen
In Hoeselt, in Limburg, werden dan weer zo'n 9.000 bomen opnieuw aangeplant, nadat een vorige compensatiepoging was mislukt. Maar bij een bezoek van onze redactie bleek dat er opnieuw veel bomen gestorven waren. Toch zijn niet alle zogenoemde "compensatiebossen" in slechte staat. Zo bleek een eikenbos in Halen van meer dan 10 jaar het goed te doen.
Een bos aanplanten is natuurlijk meer dan bomen in de grond steken
"Een bos aanplanten is natuurlijk meer dan bomen in de grond steken", zegt Bart Muys. Muys is professor bosecologie en bosbeheer aan de KU Leuven. "De eerste 10 jaar moet je toch regelmatig op het terrein komen", zegt hij. "Alleen is de opvolging van het bosbeheer bijna onbestaande geworden."
"We stellen ook vast dat het door de klimaatcrisis een stuk moeilijker is om een nieuw bos aan te leggen", zegt Bert De Somviele van BOS+, een organisatie die zich inzet voor bosbehoud in Vlaanderen. "We hebben een aantal droge voorjaren gehad. Bomen die in de winterperiode worden aangeplant, geraken dan moeilijk door die grond."
We stellen ook vast dat het door de klimaatcrisis een stuk moeilijker is om een nieuw bos aan te leggen
Hoe dan ook strookt het begrip "compensatie" niet met de werkelijkheid. Dat erkent ook het Agentschap Natuur en Bos. "Het klopt dat het compensatiebos niet geplant is op het moment dat de bomen verdwijnen", zegt het agentschap. "Als we dat willen wijzigen zou dit betekenen dat de persoon die een huis wil bouwen op een terrein dat vandaag bebost is, 10 jaar voor hij begint te bouwen al zijn vergunning moet aanvragen om de compensatie te realiseren. En dan, als het bos vorm begint te krijgen, pas aan zijn bouwproject kan beginnen."
Hoeveel bossen zijn er in Vlaanderen?
Vlaanderen bestaat voor 11 procent uit bos. Dat komt overeen met zo’n 150.000 hectare, opgeteld ongeveer de helft van West-Vlaanderen. België is in zijn geheel bestaat voor 23 procent uit bosgebied. Dat lijkt veel, maar is opvallend minder dan het Europees gemiddelde van 37 procent.
Van de Vlaamse bossen is bovendien een derde “zonevreemd”. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld in woon- of industriegebied liggen en relatief makkelijk kunnen verdwijnen. 12.000 hectare daarvan is bijzonder waardevol bos en bestaat soms al sinds de 18e eeuw. Net vandaag kondigde de Vlaamse regering aan dat ze wil investeren in een fonds dat gemeenten moet helpen om zonevreemde bossen om te zetten naar echt bosgebied.
Achterstand
Niet alleen de opvolging van de “compensatiebossen” is een probleem. De Vlaamse regering kampt ook met een achterstand van minstens 1500 hectare aan bos dat nog niet “gecompenseerd” werd. Dat komt overeen met meer dan 2.000 voetbalvelden aan bos die werden gekapt, maar niet opnieuw werden aangelegd.
De huidige Vlaamse regering met minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat geen engagement aan om deze historische achterstand weg te werken. De regering zegt wel dat de achterstand niet verder mag aangroeien.
Toch wil de Vlaamse regering het “compensatiesysteem” verbeteren. Vorige week vrijdag nog, net voor de uitzending van de “Pano”-reportage, kwam ze tot een akkoord over een ontwerpdecreet. Het belangrijkste voorstel is dat gemeenten en provincies vaker zélf bossen zullen kunnen compenseren. Nu gebeurt dat ook op het Vlaamse niveau, bijvoorbeeld door het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Daarvoor komt ook meer geld in het laatje. Nu betaal je minstens 3,7 euro om een vierkante meter bos te compenseren. Dat stijgt in het voorstel van de regering naar minimaal 5,6 euro per vierkante meter. Het voorstel van de regering gaat nu naar de Raad van State.
Het Agentschap Natuur en Bos, wat is dat?
Het Agentschap Natuur en Bos is de Vlaamse overheidsorganisatie die bossen moet beheren. Het beoordeelt ook omgevingsvergunningen waar ontbossing aan te pas komt. Die vergunningen om bossen te kappen worden in 93 procent van de gevallen goedgekeurd. Meer nog, wanneer het agentschap een negatief advies geeft, wordt dat advies in 60 procent van de gevallen genegeerd. Gemeenten en provincies beslissen dan dat er toch bos mag worden gekapt. Het advies van het agentschap is dan niet bindend.
"Dat komt omdat wij natuurlijk redeneren vanuit een ecologische bril", zegt het agentschap. "En gemeenten en provincies houden ook rekening met andere noden om tot een uiteindelijke beslissing te komen." Het agentschap wijst er nog op dat er de grote meerderheid van de goedgekeurde ontbossing gaat over woonuitbreidings- en industriegebied.
750 voetbalvelden
De vele goedkeuringen door het Agentschap Natuur en Bos geeft samen met de “spookbossen” geen fraai plaatje. Professor bosecologie Bart Muys schat op basis van satellietbeelden in dat er tot 2019 elk jaar netto 500 hectare (750 voetbalvelden) bos verdween in Vlaanderen. Dat heeft te maken met onze bouwwoede en ingrepen die gedaan worden om bos om te vormen tot open vlakte, zoals heide. Vaak worden er ook geen geschikte gronden gevonden om nieuwe bossen aan te leggen.
"We stellen vast dat elk jaar met een vergunning nog steeds vele honderden hectaren bos verdwijnen", zegt Bert De Somviele van BOS+. "En dan doe je eigenlijk de mooie inspanningen die je levert om extra bossen te gaan realiseren in grote mate teniet", klinkt het. "Ik denk dat het zonneklaar is dat dat moet veranderen. Dit is één van de van de grote pijnpunten van ons Vlaamse bosbeleid."
Hoe kan het dat bomen in Vlaanderen niet beter beschermd worden? "Pano" onderzoekt het vanavond in "Bomen gedwarsboomd", om 21u15 op Eén en VRT NU.
0 件のコメント:
コメントを投稿