De nieuwe single van de Turkse popster Tarkan is in een mum van tijd uitgegroeid tot een protestlied. De videoclip van het nummer "Geççek" werd op minder dan een dag tijd al meer dan 6 miljoen keer bekeken. Veel Turken herkennen zich in de tekst en tegenstanders van president Recep Tayyip Erdogan horen er vooral kritiek in op zijn beleid.
Gisterenavond kwam de populaire Turkse zanger Tarkan met een nieuw nummer. "Geççek" (letterlijk vertaald: het gaat voorbij) werd tegelijk op YouTube en Twitter uitgebracht en ging meteen viraal. De videoclip werd ondertussen al 6 miljoen keer bekeken en meer dan 8 miljoen keer gedeeld op Twitter, vaak met de hashtag #TarkanIsNotAlone.
De Turkse popster zingt over een moeilijke periode in zijn leven. In Turkse media vertelt hij dat hij zich een jaar geleden niet goed voelde en de hoop verloor door een samenloop van omstandigheden, zoals de aanhoudende coronapandemie en triestige berichten over de natuur die vernietigd wordt.
De tekst weerspiegelt ook de economische crisis die het land doormaakt, met een inflatie van bijna 50 procent en een gebrek aan vooruitzichten voor jonge mensen. Maar Tarkan verzekert zijn fans dat "alles een einde heeft" en dat "al dit lijden uiteindelijk ook voorbij zal gaan".
Protestlied
Die boodschap slaat aan bij veel Turken. Dat bewijst niet alleen de hashtag waarmee zijn videoclip op Twitter gedeeld wordt. Het nummer is in een mum van tijd ook uitgegroeid tot een protestlied tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdogan.
Hoewel de naam van de president nergens vermeld wordt, horen tegenstanders van de Turkse president wel duidelijke kritiek in het nummer. Functionarissen van de oppositiepartijen delen het dan ook gretig.
"Dit is zijn meest politieke lied tot nu toe", zegt correspondent Toon Beemsterboer. "Hij verwijst niet expliciet naar politici, maar het lied heeft een tweede laag. De clip toont problemen die mensen in het dagelijkse leven hebben. Zo zie je mensen die moeite hebben een taxi aan te houden in Istanbul, waar er een groot taxiprobleem is. Of andere mensen die vanop afstand les volgen of werken."
"Tarkan heeft hier heel goed over nagedacht", verzekert Beemsterboer. "Als je het nummer hoort en ziet, kan je niet anders dan denken dat er een politieke boodschap in zit." Ook de regeringsgezinde media hebben die impliciete boodschap gehoord. "Zij beweren dat Tarkan het lied in opdracht van de oppositie heeft gemaakt."
Als je het nummer hoort, kan je niet anders dan denken dat er een politieke boodschap in zit
Gevolgen
Of Tarkan verdere gevolgen zal ondervinden, is afwachten. Beemsterboer verwijst naar de Turkse popster Sezen Aksu die onlangs onder vuur kwam te liggen door een passage in een oud nummer waarin ze zegt dat Adam en Eva onwetend zijn.
"Dat veroorzaakte protesten aan haar huis, een rechtszaak tegen haar en ook president Erdogan zelf reageerde. Dat ging toen over een nummer dat vijf jaar oud was", vertelt hij.
Televisiepresentatrice Sedef Kabas riskeert 12 jaar en 10 maanden gevangenis voor belediging van de president
"En ook de prominente journalist en televisiepresentatrice Sedef Kabas werd onlangs opgepakt voor belediging van de president omdat ze in een programma een Turks spreekwoord gebruikte: "als een stier het paleis binnengaat, wordt hij geen koning, maar wordt het paleis een stal". Hoewel ze Erdogan niet bij naam noemde, hangt haar nu 12 jaar en 10 maanden celstraf boven het hoofd."
Zelf zegt Tarkan dat hij enkel "een nummer wilde schrijven dat ons allemaal goed zou doen. Wat ons een beetje zou troosten, ons zou opbeuren, ons hoop zou geven".
0 件のコメント:
コメントを投稿