Amerikaanse actrice Christina Applegate openhartig over MS: "Ik zal mijn ziekte nooit accepteren" - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年11月4日金曜日

Amerikaanse actrice Christina Applegate openhartig over MS: "Ik zal mijn ziekte nooit accepteren" - VRT NWS

De Amerikaanse actrice Christina Applegate lijdt aan multiple sclerose, een chronische ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. In een interview met The New York Times vertelt Applegate, beter bekend als Kelly Bundy in de sitcom "Married... with Children", openhartig over hoe ze met haar ziekte omgaat. "Ik zal het nooit accepteren."

Tijdens de opnames van een dansscène in het eerste seizoen van de Netflixdrama “Dead to me” raakte Applegate plots uit balans. Later worstelde ze met haar evenwicht tijdens een tenniswedstrijd. Tintelingen werden steeds erger en erger. In de zomer van 2021, op de set van het derde en laatste seizoen van “Dead to Me”, kreeg ze de diagnose: de Amerikaanse actrice lijdt aan multiple sclerose, een chronische ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Dat maakte ze later zelf bekend via Twitter.

Het aanvaarden van haar ziekte vindt ze aartsmoeilijk. "Er is geen "beter" meer. Ik zal dit nooit accepteren", zegt ze. "Het is de eerste keer dat iemand me ziet zoals ik ben. Ik ben twintig kilo aangekomen, en kan niet meer zonder wandelstok lopen. Ik wil dat mensen weten dat ik me daar heel bewust van ben.”

"Dead to me" stopte tijdelijk de productie, zodat Applegate kon starten met de behandeling. Het was onzeker of de opnames opnieuw zouden starten, maar de actrice stond erop. Al was het niet makkelijk: op de set ontdekte Applegate regelmatig nieuwe beperkingen en botste ze op haar limieten. Het afwerken van de Netflixreeks was naar eigen zeggen het moeilijkste dat ze ooit heeft gedaan.

Wat is multiple sclerose?

MS of voluit multiple sclerose is een ongeneeslijke en chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij ontstekingen leiden tot schade aan de zenuwbanen. Een aantal symptomen zijn vermoeidheid, spierzwakte en verstoring van evenwicht en coördinatie. Het ziekteverloop is bijzonder onvoorspelbaar, sommige patiënten komen uiteindelijk in een rolstoel terecht. 

Applegate acteert al sinds haar kindertijd. Ze groeide op in Los Angeles als dochter van actrice en singer-songwriter Nancy Priddy. De actrice begon jong aan haar carrière, ze was als baby al te zien in de populaire soap "Days of our lives". Applegate brak eind jaren 80 bij het grote publiek door als Kelly Bundy in de veelbekeken sitcom "Married with children". Ze speelde ook een opvallende gastrol in "Friends", als zus van Jennifer "Rachel" Aniston, die Applegate zowaar een Emmy opleverde. Niet veel later had ze de hoofdrol in haar eigen sitcom "Samantha Who?" te pakken. In 2019 en 2020 was Applegate te zien in de comedyreeks "Dead to me".

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMS8wMy9jaHJpc3RpbmEtYXBwbGVnYXRlLW9wZW5oYXJ0aWctb3Zlci1tcy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿