NieuwsTelevisie
Schrijver Herman Brusselmans haalde in De tafel van Gert hard uit naar het nieuwe programma Astrid en Natalia: Back To Reality. Eerder mengde ook presentatrice Siska Schoeters zich al in de verhitte discussie. Zender VTM veegt de kritiek van tafel. ‘We krijgen ook veel positieve reacties.’
Bekijk het fragment uit De tafel van Gert:
Van ‘beschamend’ tot ‘ongeloofwaardig’. Astrid Coppens (41) en Natalia Druyts (43) krijgen er op sociale media stevig van langs na de eerste aflevering van Astrid en Natalia: Back To Reality. Het idee om de twee BV’s één maand in armoede te laten leven, valt niet bij iedereen in goede aarde. Zeker niet bij echte alleenstaande moeders, die amper rondkomen. Ook heel wat bekende Vlamingen mengen zich nu in de discussie, onder wie presentatrice Siska Schoeters (41) en auteur Herman Brusselmans (66).
In De tafel van Gert polste Gert Verhulst dinsdagavond ook even bij zijn gasten wat hun oordeel is over de controversiële reeks. Daar waren de meningen verdeeld. Herman Brusselmans was hard met zijn kritiek. “Je ziet Natalia in The Voice verschijnen en weet dat zij daar enorm veel geld mee verdient. Een dag later zegt ze in een programma dat ze nog maar 4 euro over heeft tegen Astrid, die ooit samen was met een miljonair”, stelde de schrijver. “Die twee gaan dan eens een maand de arme mens uithangen. Ik vind het afschuwelijk.”
Advocaat Omar Souidi pikte daar meteen op in met een compleet andere visie. “Daar ben ik niet mee akkoord. Ik vind dat we in een soort klaagcultuur zijn beginnen leven, waarin elk programma na drie minuten al onderuit wordt gehaald. Ik denk dat we programma’s wat meer tijd moeten geven”, vindt Souidi. “Het publiek zal beslissen. Als de kijkcijfers niet goed zijn, zal het afgevoerd worden. Als het blijft groeien, krijgt het misschien wel een tweede seizoen.”
Lees ook
‘Back to Reality’: als een luchtig bedoeld programma vooral woede opwekt. ‘Aapjes kijken is het laatste wat arme mensen nu nodig hebben’
Definitieve kijkcijfers van Astrid en Natalia: Back To Reality zijn er nog niet - er wordt vaak uitgesteld gekeken - maar live haalde de eerste aflevering 137.000 kijkers. Ook op sociale media wordt er gretig commentaar gegeven. “Armoede is pas echt armoede als je jarenlang in die situatie zit. Dan zijn je kleren en schoenen versleten en heb je geen geld om die te vervangen door degelijke spullen. Een maand creatief zijn met weinig geld, is heel wat anders dan armoede”, schrijft iemand. “Ik denk niet dat mensen die echt in armoede leven hiermee kunnen lachen”, reageert een ander.
Opvallend: ook VRT 1-presentatrice Siska Schoeters uitte op Instagram haar ongenoegen over het nieuwe VTM 2-programma. “In gedachten bij alle alleenstaande moeders die die taak niet kunnen ‘benaderen’, maar het elke dag leven. Niet part-time kunnen werken, maar overuren kloppen. En heel blij zouden zijn gewoon al met een auto.”
Vrijwilligerswerk
VTM-woordvoerder Tine Danschutter begrijpt de commotie, maar benadrukt dat er ook evenveel positieve reacties zijn. “Er zijn kritische mensen, dat mag ook als je met een gevoelig thema aan de slag gaat, maar wij lezen online ook heel veel positieve commentaren. Mensen die heel benieuwd zijn naar hoe Astrid en Natalia het zullen aanpakken. Ook alleenstaande mama’s laten weten dat ze het fijn vinden dat er aandacht aan hen wordt besteed. Je kan dit thema via een reportageprogramma belichten, maar wij kozen voor een luchtige aanpak om een ander publiek te bereiken. Het is ook geen programma over armoede. We willen vooral een fijn programma maken. Deze keer met de insteek dat vier op de tien werkende mensen moeite hebben om financieel rond te komen. Tegen die mensen willen we zeggen: ‘Straf dat je het toch elke maand gebolwerkt krijgt’. Natalia en Astrid benoemen ook dat waar zij mee te maken krijgen, maar een fractie is van wat mensen met een beperkt inkomen echt meemaken.”
Enkelen vragen zich ook af of Astrid en Natalia de verloning voor hun medewerking aan het programma aan het goede doel zullen schenken. “Televisie maken is natuurlijk hun job”, aldus Danschutter. “Maar de eerste aflevering is niet representatief voor het hele programma. Later praten ze met moeders die er alleen voor staan, doen ze vrijwilligerswerk bij Moeder-Zorg in Turnhout en gaan ze ook werken in een kippenkraam of een doe-het-zelfzaak.”
Bekijk een (omstreden) fragment uit het programma Back To Reality:
Op Instagram legt Natalia zelf uit wat het doel van het programma is. “Gedurende een maand hebben we geprobeerd het leven van alleenstaande mama’s te benaderen die elke dag de zorg voor hun kids en hun part-time job combineren... Natuurlijk waren we een tv-programma aan het maken en was dat niet het ‘echte’ leven, maar we wilden wel enig bewustzijn creëren over hoe moeilijk het is voor 4 van de 10 alleenstaande mama’s om rond te komen in onze maatschappij. We weten dat dat voor veel mensen een alledaagse struggle is.”
0 件のコメント:
コメントを投稿