Een kattenkwekerij uit Dilbeek heeft een fokverbod opgelegd gekregen omdat die Scottish Folds kweekte. De snoezige katjes met gevouwen oortjes zijn verboden in Vlaanderen. “Van het begin tot het einde van hun leven hebben ze pijn.”
Meredith Grey, Olivia Benson and Benjamin Button: zo heten de drie katten van Taylor Swift. Twee van de dieren – Meredith en Olivia – zijn zogenaamde ‘Scottish folds’. Uiterst snoezige katjes met gevouwde oortjes. Echter: het ras is verboden in Vlaanderen.
Dat ondervond een kweker uit Dilbeek. Die zag zijn vergunning afgenomen worden omdat die alsnog Scottish fold-katten kweekte. Bovendien verhandelde hij kittens jonger dan twaalf weken oud, waren er dieren ziek en werden verre van alle chips van de katten correct geregistreerd.
Het ras staat sinds 2021 op de verboden lijst. “Met goede reden”, zegt Nadine Buyts, professor huisdierengenetica (KU Leuven). “Die vouworen ontstaan als gevolg van een genetische afwijking van het kraakbeen en de beenderen van de dieren.”
Die afwijking vertaalt zich niet alleen in die gevouwde oortjes, maar ook in gewrichtspijnen. “Daardoor hebben ze een leven lang pijn. Bovendien is de afwijking ‘dominant’. Dat wil zeggen dat dragers van het gen de afwijking ontwikkelen, je kunt dus niet louter ‘drager’ zijn. Ook is de kans erg groot dat ze die doorgeven aan hun nageslacht.”
Zwarte lijst uitbreiden
Voorlopig is de Scottish fold het enige ras op de Vlaamse zwarte lijst. De professor zetelt momenteel in een wetenschappelijk comité dat in opdracht van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verschillende honden- en kattenrassen tegen het licht houdt om de zwarte lijst al dan niet uit te breiden. Want al jaren gaan er stemmen op dat héél wat rassen op die lijst thuishoren.
Nog volgens professor Buys zijn veel ‘probleemrassen’ een probleem geworden door de keuzes van kwekers. Zo is de mopshond met een ultraplatte snoet een vrij recente ‘uitvinding’, vroeger had dat ras nog een ‘normaler’ uitziende snoet én geurapparaat.
“Of neem de heupproblemen, nu bijna synoniem met ‘Duitse herders’, dat is een gevolg van fokkers die kweekten op bepaalde positie van de heupen. Het lijkt ons nuttiger om kwekers aan te zetten om rasstandaarden ietwat te lossen én in te zetten op genetische diversiteit om zulke aandoeningen uit te bannen.”
0 件のコメント:
コメントを投稿