2005. Frank Dehandschutter en zijn echtgenote Karine Limbourg openen in alle stilte een brasserie in een gerenoveerd herenhuis op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. De naam klinkt hoogst lokaal: Sir Kwinten. De inrichting met knalrode stoelen en banken poogt wat moderniteit te brengen in dit landelijke dorp, diep in het hart van het Pajottenland. Tegenover Sir Kwinten rijst het robuuste bronzen beeld op van een Brabants trekpaard.
Frank en Karine zijn geen onbekenden in de streek. Ze zijn ook eigenaar van ’t Krekelhof in het nabijgelegen Gooik. Dat groeide uit tot een trekpleister voor weekendtoeristen uit Brussel die de culinaire specialiteiten van het Pajottenland komen proeven met een glas geuze of kriek. De bedoeling is dat ’t Krekelhof zich voortaan toelegt op feesten en seminaries, terwijl Sir Kwinten een eetgelegenheid wordt.
“Ik was op dat ogenblik zeventien jaar en nog niet aan het werk”, vertelt de zoon van het koppel, Yanick Dehandschutter (36). “Maar ik ben opgegroeid in een horecafamilie en volgde hotelschool. En het was wel het plan dat ik ooit in Sir Kwinten zou komen werken.”
Van sommelier tot manager
Yanick is gepassioneerd door wijn, kiest voor een specialisatiejaar als sommelier, en toont zich al snel als een toptalent. In een tijd waarin nog verschillende sommelierwedstrijden in ons land bestaan, wordt hij in 2012 ‘Eerste Sommelier van België’, ‘Beste Sommelier van België’ in 2013, en ‘Sommelier of the Year’ in 2015. Vorig jaar won hij de Sommelier Award van Michelin.
Maar Yanick ziet het al vroeg breder: “Na mijn sommelierstudies heb ik hotelmanagement gestudeerd, omdat ik alle aspecten van het vak onder de knie wou hebben. Op die manier kon ik in Sir Kwinten doorgroeien van sommelier tot algemeen manager. En een van de belangrijke zaken die ik geleerd heb, is dat een manager zich moet omringen met talent.”
Enter Glenn Verhasselt (32), de chef: “Ik woon in de streek en kwam in Sir Kwinten als klant. Zo heb ik Yanick leren kennen en zijn we vrienden geworden. En uiteindelijk ook zakenpartners.”
Verhasselt had op dat moment nog geen indrukwekkend palmares: “Na de koksschool ben ik souschef geworden in ’t Stoveke in Strombeek-Bever, dat had toen één ster. Toen ik in 2013 begon in Sir Kwinten, was dat mijn eerste echte job als chef.”
Gouden zet
Tussen de chef en de manager klikt het, ook in de combinaties tussen wijnen en gerechten, en Yanick doet een gewaagde maar achteraf gezien gouden zet: hij vraagt zijn chef om medeaandeelhouder van Sir Kwinten te worden. Dat loont, want net zoals hijzelf als sommelier, blijkt ook Verhasselt een toptalent te zijn: in 2017 wordt hij ‘Eerste Kok van België’.
“Dat was een eerste bevestiging,” vertelt hij, “maar door ouder te worden, ontwikkel je alsmaar meer een eigen visie. Beter worden als kok leer je niet alleen door aan wedstrijden deel te nemen of in andere restaurants te gaan eten. Het ligt vooral bij jezelf. Je moet veel proberen, veel experimenteren. Alleen zo kan je vooruitgaan.”
In 2020 wint Sir Kwinten zijn eerste ster. En dit jaar zijn tweede. Intussen maakt het restaurant deel uit van een grotere familiale onderneming, met daarin ook Ferment, een informele bistro op hetzelfde plein, en het wijndomein Dappersveld, waar de broer van Yanick vooral schuimwijnen maakt volgens de champagnemethode. En nog altijd de feestzaal ’t Krekelhof, waarmee alles begon.
続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMjZfOTU5NDE5MTTSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿