Floris Van Der Veken heeft als nieuwe chef met Hof van Cleve meteen 2 Michelinsterren gekregen. Hij nam pas begin dit jaar de fakkel over van Peter Goossens, die zijn carrière in het restaurant vorig jaar afsloot met 3 sterren. Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare blijven de driesterrenrestaurants. Er is geen nieuw driesterrensterrenrestaurant bijgekomen dit jaar.
De jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de internationale culinaire wereld, vond vanochtend plaats in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.
Drie sterren
Wanneer het ambacht kunst wordt, krijgt een restaurant 3 Michelinsterren, zeggen de inspecteurs van Michelin.
Er is dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bijgekomen. Viki Geunes van Zilte in Antwerpen is voor het vierde jaar op rij 3 Michelinsterren waard, Tim Boury mag zich met Boury in Roeselare voor het 3e jaar op rij driesterrenchef noemen.
Twee sterren
De restaurants met 2 Michelinsterren zijn aangekondigd door Peter Goossens, die vorig jaar voor de laatste keer 3 sterren kreeg voor Hof van Cleve, maar eind vorig jaar definitief de deur van dat restaurant dichttrok.
Hof van Cleve krijgt trouwens meteen al 2 sterren. Zijn rechterhand Floris Van Der Veken nam pas begin dit jaar de zaak over. Sinds begin dit jaar had het restaurant geen sterren meer, maar begin dit jaar zijn de Michelin-inspecteurs dus al 3 keer anoniem langsgegaan om tot dit oordeel te kunnen komen.
Goossens kreeg ook nog een staande ovatie en een eerbetoon van verschillende collega-chefs, die hun Michelinbordjes aan hem schonken.
Ook Sir Kwinten van Glenn Verhasselt (Sint-Kwintens-Lennik) heeft een tweede ster gekregen. Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten werd vorig jaar nog bekroond tot sommelier van het jaar.
Eén ster
9 nieuwe restaurants hebben dit jaar 1 Michelinster gekregen. Het gaat om Apdikt (Mathieu van Wetteren - Steinfort), L'impératif d'Eole (Benoît Neusy - Quévy-le-Grand), Hoeve De Bies (Maurice Huynen - Sint-Martens-Voeren), Menssa (Christophe Hardiquest - Sint-Pieters-Woluwe), La Roseraie (Marie Trignon, foto - Modave), Julien (Davy Devlieghere - Lovendegem), Pont Neuf (Tommy Bocklandt - Antwerpen), Neon (Nils Proost - Lier), Pré de chez vous (Julien Malaisse - Bouge).
In totaal zijn er nu 128 restaurants met 1 Michelinster in België en Luxemburg.
Overige awards
Nils Proost van Neon uit Lier krijgt niet alleen zijn eerste ster, maar wordt ook bekroond met een groene ster voor zijn pure keuken in samenwerking met lokale boeren. De groene sterren worden uitgereikt aan restaurants die "een opvallend toekomstgerichte visie op duurzaamheid" hebben. Proost vroeg in zijn dankspeech aandacht voor de hele toeleveringsketen voor zijn restaurant.
De Young Chef Award gaat naar Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge. Ook zijn restaurant krijgt vandaag trouwens een eerste Michelinster.
Sommelier van het jaar is Mathieu Vanneste van Boury in Roeselare. Volgens de inspecteurs brengt hij "vernieuwing in het vak en durft hij experimenten aan", zoals bier suggereren bij een dessert.
0 件のコメント:
コメントを投稿