Jarige kroonprinses wordt gevierd - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2019年10月25日金曜日

Jarige kroonprinses wordt gevierd - De Standaard

Prinses Elisabeth wordt vandaag, op haar achttiende verjaardag, in de bloemetjes gezet. Koning Filip moedigde haar aan om alle kansen te grijpen die het leven haar te bieden heeft.

Prinses Elisabeth wordt vandaag achttien. Dat is niet alleen voor haar een mijlpaal, maar ook voor de monarchie: vanaf vandaag kan ze in theorie haar vader koning Filip opvolgen. Daarom heeft het koningshuis besloten om de belangrijke verjaardag te vieren met een ceremonie op het Paleis in Brussel.

De jarige kroonprinses, gekleed in een wit manteljurkje van Belgisch hofleverancier Natan, wandelde de troonzaal binnen samen met haar ouders koning Filip en koningin Mathilde. Daar wachtten onder meer tachtig leeftijdsgenoten, die met haar zullen meeklinken op de verjaardag.

Koning Filip richtte het woord aan zijn dochter. 'Lieve Elisabeth, vandaag word je achttien en we zijn zeer gelukkig om die belangrijke stap in je leven hier samen met jou te vieren. Toen ik achttien werd hielden twee vragen me bezig: wie ben ik eigenlijk en wat kan ik van mlijn leven maken? Ik weet dat die twee vragen ook bij jou spelen, en bij je leeftijdsgenoten', aldus de koning.

'Dat is eigen aan de jeugd, je eigen weg zoeken, en het verschil willen maken', waarna lofwoorden klinken voor de hele generatie van de kroonprinses. 'Je generatie in het bijzonder heeft een sterk inzicht in de klimaat en milieukwesties waar we voorstaan. Jullie streven nar een rechtvaarige, solidaire en billijke maatschappij, en beseffen maar al te goed dat we andere zullen moeten gaan leven. Dat maakt jullie kritisch, maar ook vindingrijk en creatief.'

'Zoals alle jongeren verlang je naar vrijheid. Vrijheid dat is op je eigen benen staan, je verantwoordelijkheid opnemen, je openstellen voor de anderen, voor het onverwachte, voor het onbekende. Het is geloven in jezelf, maar ook je beperkingen aanvaarden en fouten erkennen. Vrij zijn, dat is je eigen leven omarmen en richting geven', vervolgde de koning.

Vervolgens werd het een tikkeltje emotioneler: 'Je moeder en ik zijn heel blij dat je onze dochter bent. We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat. Wees niet bang om voluit voor het leven te gaan en de uitdagingen aan te pakken, kansen om jezelf en de anderen beter te leren kennen. Je hebt zoveel uitstaling en kwaliteiten, ik weet dat je veel geluk zal brengen bij de mensen rond je', aldus de fiere vader.

De koning had ook een bijzonder cadeau bij voor Elisabeth, een ereteken van de Leopoldsorde, 'een nationale orde die deel uitmaakt van onze familiegeschiedenis'. 'Ik hoop dat je dit zult zien als een aanmoediging, een teken van vertrouwen. Sla je vleugels uit, wees gelukkig', sloot hij zijn speech af.

Jongeren

Na Filip hadden ook vijf leeftijdsgenoten van Elisabeth een boodschap voor de jarige kroonprinses. Loubna kijkt al uit naar de dag dat een vrouw de troon zal bestijgen, en wenst de kroonprinses (net als Filip) de moed toe om fouten te maken en te struikelen. Louis wenst de kroonprinses ‘een succesverhaal vol kansen, dromen en wederzijds respect’. Julien benadrukt dat de toekomst van de jongeren er met de dreigende klimaatverandering, aanslagen en oorlogen niet bijzonder rooskleurig uit, en hoopt dat dat wordt aangepakt. Ook Pauline bracht een andere nakende verjaardag onder de aandacht, die van 75 jaar vrede in 2020. ‘Het is belangrijk om vrede boven alles te plaatsen, verdraagzaam te zijn en naar elkaar te luisteren’. Cristale tot slot sprak voor alle jongeren die niet hier geboren zijn, maar ook voldoende kansen moeten krijgen.

De ceremonie werd tijdens de speeches opgeluisterd met optredens van violisten, de Koninklijke Balletschool van Antwerpen (inclusief bekroond Girl-acteur Victor Polster) en zangeres Blanche.

Koninklijke familie

Ook de koninklijke familie tekent present. Broers Gabriël en Emmanuel en zus Eléonore mochten natuurlijk niet ontbreken. Ook de grootouders zijn aanwezig: koning Albert en koningin Paola, en die van haar grootmoeder langs moederskant, Anne Marie, weduwe van graaf Patrick d’Udekem d’Acoz. Ook tante Astrid (met oom Lorenz) en oom Laurent (met tante Claire) zijn erbij. Net zoals haar peter Amedeo, zoon van Astrid en Lorenz. 

Voor de outfits op deze heugelijke dag, werd opnieuw beroep gedaan op Belgisch hofleverancier Natan. Naast de manteljurk voor Elisabeth ontwierp Edouard Vermeulen ook de lichtblauwe jurk met asymmetrisch sjaal-effect aan de hals voor koningin Mathilde, en ook de pantalon en vest van koningin Paola draagt zijn signatuur.

Ook de belangrijkste politici van het land zijn uitgenodigd. Onder anderen premier Charles Michel en parlementsvoorzitters Sabine Laruelle en Patrick Dewael komen, net zoals de ministers van de federale regering in lopende zaken, en die van de Vlaamse regering. De N-VA-politici sturen hun kat.

Feest nog niet gedaan

In de vooravond organiseert de Belgische adel een ander feestje voor haar in Brussel, met 500 genodigden. Elisabeth gaat er langs met haar ouders. Vanavond worden tot slot nog familie en vrienden uitgenodigd op het paleis van Laken, voor een diner en bal.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://www.standaard.be/cnt/dmf20191025_04684183

0 件のコメント:

コメントを投稿