Acteur Chadwick Boseman overleden - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2020年8月29日土曜日

Acteur Chadwick Boseman overleden - De Standaard

Het vroege overlijden van Chadwick Boseman (43), de acteur die ‘Black panther’ speelde, is een groot verlies voor Hollywood, voor de filmliefhebber en voor zwart Amerika.

‘Wat een man, wat een immens talent.’ ‘Dit is een verpletterende slag.’ ‘Wat een zachtaardig getalenteerde ziel.’ Regisseur Jordan Peele, acteur Mark Ruffalo en Oprah Winfrey waren maar enkele van de Hollywoodfiguren die op sociale media hun treurnis uiten om het verlies van Chadwick Boseman. De acteur overleed amper 43 jaar oud, aan de gevolgen van darmkanker.

De ziekte werd vier jaar geleden bij hem vastgesteld, maar Boseman bleef werken. Onder andere de recente film van Spike Lee, Da 5 bloods, nam hij op tussen operaties en chemotherapie door. Toch komt zijn overlijden voor velen als een schok: Boseman praatte nooit in interviews over de ziekte. En zijn status valt moeilijk te onderschatten: dit is de man die zal herinnerd worden als koning T’Challa in Black panther.

Boseman introduceerde het personage in de superheldenfilm Captain America: Civil War, voor de koning van Wakanda zijn eigen film kreeg. Black panther bracht twee jaar geleden meer dan 1,3 miljard dollar in het laatje, maar werd bovenal een cultureel hoogtepunt waar (niet alleen) zwart Amerika zich rond schaarde. De strijdkreet ‘Wakanda forever’ wordt opnieuw gedeeld op sociale media.

Ook een Belgische regisseur haalde herinneringen aan hem op: Fabrice Du Welz had Boseman in de hoofdrol van zijn uitstap naar Hollywood, Message from the king. ‘Ik denk aan al wat hij had kunnen bereiken, produceren, liefhebben, leven, schrijven en regisseren.’

Grote belofte

Boseman overleed op de dag dat Amerikaanse baseballfans Jackie Robinson vieren, de eerste zwarte speler in Major League Baseball. Boseman vertolkte Robinson naast Harrison Ford in 42, de film die zijn doorbraak in Hollywood betekende. In Marshall vertolkte hij de eerste zwarte rechter van het Amerikaans Hooggerechtshof. En hij mocht niemand minder dan James Brown spelen in de biopic Get on up. Om die rol te krijgen moest hij destijds de ‘mashed potato’ dansen terwijl James Browns familie toekeek.

Met het jonge overlijden van Boseman blijft het gevoel achter van een grote belofte die niet meer kon worden ingevuld. Boseman was, op Black panther na, in die films telkens weer een betere acteur dan de vaak tamme films verdienden.

Let's block ads! (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA4MjlfOTIyMzAzOTnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿