Amerikaanse rock-'n-rollicoon Jerry Lee Lewis (87) is overleden - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年10月29日土曜日

Amerikaanse rock-'n-rollicoon Jerry Lee Lewis (87) is overleden - VRT NWS

De Amerikaanse zanger en pianist Jerry Lee Lewis (87) is overleden. Hij was één van de pioniers van de rock-'n-roll. Hij was bekend voor zijn energieke speelstijl en wervelende shows. Zijn grootste hit is "Great balls of fire".

Jerry Lee Lewis komt op de wereld op 29 september 1935 in Ferriday in de Amerikaanse staat Louisiana. Zijn ouders, Elmo en Mamie Lewis, zijn erg arm en kunnen zich niet veel veroorloven. Toch koopt het gezin een derdehands piano en Jerry Lee leert zichzelf op 9-jarige leeftijd het instrument te bespelen.

In zijn spel wordt hij vooral beïnvloed door radioshows als de Grand Ole Opry en door optredens van rondreizende zwarte muzikanten. Als zijn grote invloeden zal hij later de namen noemen van Jimmie Rodgers en Hank Williams.

Op zijn veertiende treedt Jerry Lee voor het eerst op voor publiek bij de opening van een lokale Ford-dealer. Vader Elmo gaat rond met de hoed en hij haalt 13 dollar op, wat in 1948 veel geld is voor het arme gezin.

Samen met zijn ouders en zussen Frankie Jean en Linda Gail woont hij immers in een klein huisje met maar één kamer. Jerry Lee heeft nog een oudere broer, maar die wordt op 8-jarige leeftijd voor zijn ogen doodgereden door een dronken bestuurder.

Geen kroegen, maar bijbelschool of toch niet...

Jerry Lee Lewis krijgt de smaak van het optreden te pakken en schuimt met zijn piano de Mississippi-delta af. Hij speelt in kroegen en ruige Honky Tonk bars. Zijn moeder vindt dit allemaal maar niets en stuurt hem naar een bijbelschool in Texas. Maar daar blijft Jerry Lee niet al te lang. Tijdens een eredienst begeleidt hij de psalmen in Boogiestijl en hij wordt onmiddellijk van school gestuurd.

Dit incident is een voorafspiegeling van zijn levenslange conflict tussen zijn geloof in God en zijn liefde om "de muziek van de duivel" te spelen. Zo maakt hij later ruzie met zijn producer tijdens de opnames van "Great balls of fire", omdat hij het nummer godslasterlijk vindt. In een later interview geeft hij toe dat hij altijd bezorgd is of hij naar de hemel gaat of naar de hel.

Lewis wordt verkoper van naaimachines, maar daar is hij niet goed in. Hij klopt aan bij de muziekstudio's in Nashville, maar ze zien niets in hem. Daarop vertrekt hij als 21-jarige naar Memphis. Daar wordt hij in de studio van Sun Records ontdekt door platenproducer Jack Clement.

Hij wordt gevraagd als sessiemuzikant om artiesten als Billie Lee Riley en Carl Perkins te begeleiden. In die periode maakt hij ook deel uit van de jamsessie "Million Dollar Quartet", bestaande uit Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Lewis zelf.

Samen met gitarist Roland Janes en drummer Van Eaton wordt de eerste single "Crazy Arms" opgenomen. Een bassist is niet nodig, want Jerry Lee zorgt met zijn linkerhand zelf wel voor de baspartij.

AP2009

Pianokruk aan de kant en springend spelen

In 1957 breekt hij door bij het grote publiek met "Whole lotta shakin' goin' on". Andere hits als "High school confidential", "Great Balls of Fire", "Breathless" en "You win again" volgen in sneltempo.

Lewis' pianospel wordt gekenmerkt door een enorme virtuositeit en dynamiek. Hij schopt regelmatig zijn pianokruk aan de kant om staand en springend verder te spelen.

Elvis Presley zou ooit hebben gezegd dat "als hij zo piano had kunnen spelen, hij onmiddellijk zou zijn gestopt met zingen". Ook Elton John is een enorme bewonderaar van de speelstijl van Lewis en kopieert die ook.

Turbulent privéleven gooit roet in het eten

Jerry Lee Lewis slaagt er een tijdlang in om zijn turbulente privéleven uit de schijnwerpers te houden. Tot in 1958 als hij op toer is in Groot-Brittannië. Bij het landen op de luchthaven vraagt een Britse journalist hem naar de leeftijd van zijn vrouw. Lewis antwoordt dat ze 15 is, terwijl ze in werkelijkheid maar 13 jaar is. Hij verzwijgt ook dat Myra Gale Brown, zo heet zijn echtgenote, zijn nicht is.

De Britse pers komt erachter en dan is het hek van de dam. Na drie optredens moet de muzikant zijn tournee afbreken en naar de Verenigde Staten terugkeren. Daar wordt hij allesbehalve met open armen ontvangen. Radiostations weigeren zijn nummers nog te draaien en niemand boekt hem nog voor concerten.

Half de jaren 60 herstelt zijn populariteit in Europa een beetje. Op 5 april 1964 neemt hij in de Duitse stad Hamburg een live-album op met de Nashville Teens. Dit album "Live at the Star Club" wordt beschouwd als één van de beste live rock-'n-roll-albums aller tijden.

Een comeback in de VS lukt niet meteen, althans niet in de rock-'n-roll. Eind jaren 60 overtuigt Jerry Kennedy van Mercury Records Lewis ervan om over te schakelen naar de countrymuziek en hij scoort onmiddellijk een hit met "Another place, another time". Er volgen meer hits en zelfs hitnoteringen in de Top 100.

Jerry Lee Lewis en zijn 13-jarige vrouw en nicht Myra Gale Brown
1958 AP

Drank en drugs

Lewis leeft hard en zoekt zijn toevlucht in alcohol en drugs. Op zijn 41e verjaardag vuurt hij een .357 Magnum af op een blikje frisdrank, maar de kogel treft bassist Butch Owens vol in de borst.

Een paar weken later wordt hij door Elvis Presley uitgenodigd op Graceland, maar hij verschijnt stomdronken aan de toegangspoort tot het domein. De bewaking is niet ingelicht en vraagt hem naar de reden van zijn komst. Lewis neemt zijn revolver en grapt dat hij Elvis komt vermoorden.

Jerry Lee Lewis kent in zijn privéleven niet veel geluk. Hij trouwt zeven keer en krijgt in totaal 8 kinderen. Op Paasdag 1962 verdrinkt zijn zoon Steve Allen Lewis in hun privézwembad en in 1973 komt zijn 19-jarige zoon Jerry Lee Lewis Jr. om bij een verkeersongeluk.

Lewis wordt een countryster

Ondanks de tegenslagen blijft Lewis niet stilzitten op muzikaal vlak. Tussen 1968 en 1977 scoort hij zeventien top 10-hits in de countryhitparade. Zo is er "What's Made Milwaukee Famous", "To Make Love Sweeter For You" en "She Still Comes Around". Jerry Lee wordt de bestverdienende countryster in de wereld.

In 1970 is hij zo succesvol dat Sun Records geen tijd verliest en een aantal van Lewis' vroegere countryliedjes in een nieuw jasje steekt. De platenmaatschappij doet dat zo efficiënt dat de fans denken dat het nieuwe nummers zijn.

In 1986 wordt de Rock and Roll Hall of Fame opgericht en Lewis duikt de Sun Studio weer in met Roy Orbison, Johnny Cash en Carl Perkins. Ze nemen het album "Class of '55" op. In 1989 krijgt de muzikant er heel wat fans bij als de film "Great Balls of Fire" in de zalen komt. Lewis neemt de hele soundtrack voor de film opnieuw op.

In de jaren 90 schommelt Jerry Lee erg met zijn gezondheid en met zijn gewicht, maar hij blijft wel goede concerten geven. In 2006 zingt hij samen met veel bekende sterren rock- blues- en countryklassiekers op "Last Man Standing".

In 2010 doet hij dat nog eens over met andere gastmuzikanten op "Mean Old Man". In 2014 trapt Jerry Lee zijn 80e verjaardagtour op gang. Als hij thuis is, verblijft hij met zijn twaalfde echtgenote op de "Lewis Ranch" in Nesbit, Mississippi.

2017 Invision

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8yOC8tZ2EtaWstbmFhci1kZS1oZW1lbC1vZi1uYWFyLWRlLWhlbC0tL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿