BEKIJK - Van schattige baby tot stoere militair: 21-jarige kroonprinses Elisabeth in 10 opvallende fragmenten - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年10月25日火曜日

BEKIJK - Van schattige baby tot stoere militair: 21-jarige kroonprinses Elisabeth in 10 opvallende fragmenten - VRT NWS

Kroonprinses Elisabeth viert vandaag haar 21e verjaardag. Elisabeth van België is de eerste in lijn van de troonopvolging en zal dus ooit haar vader koning Filip opvolgen. Voor haar verjaardag zijn we in ons archief gedoken en kozen we 10 opvallende fragmenten uit van onze toekomstige (eerste) koningin.

1. Een echt vrouwtje

Kroonprinses Elisabeth is op 25 oktober 2001, 's avonds laat geboren in het ziekenhuis in Anderlecht. Een dag na de geboorte vertelt een fiere (dan nog) kroonprins Filip op een persconferentie over de geboorte van zijn dochter. "Het is allemaal heel vlot verlopen", vertelt hij. "Het kind is heel mooi en het is echt een vrouwtje. We zijn gelukkig dat het een meisje is. Ik denk dat dit goed is voor België."

2. De eerste echte beelden

De jonge moeder en kind krijgen heel wat bezoek, maar toch duurt het enkele dagen voor ook het grote publiek een eerste glimp kan opvangen van de pasgeboren prinses. De kroonprins en prinses huren een cameraploeg in en die maakt onderstaande eerste beelden, zonder geluid weliswaar.

3. De eerste verjaardag

Een jaartje later is Elisabeth al een flinke spruit. Wandelen kan ze dan nog niet, maar enthousiast kruipt ze de kamer waar haar verjaardagsfeestje gehouden wordt binnen. Met wat hulp van mama en papa blaast ze haar eerste kaarsje uit. Op haar verjaardagsfeestje zijn verder nog koning Albert II en koningin Paola. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer haar vader kroonprins Filip het overneemt van zijn vader.

4. De eerste officiële activiteit

Ze is nog net geen tien jaar oud als ze haar allereerste officiële activiteit uitvoert. In september 2011 opent ze het naar haar vernoemde kinderziekenhuis van het UZ in Gent. "Het kinderziekenhuis prinses Elisabeth krijgt vanaf nu een speciale plaats in mijn hart", zegt ze in haar vermoedelijk allereerste publieke toespraak. Kroonprins Filip en prinses Mathilde kijken trots toe.

5. De speech op "Lichtfront"

In 2014 wordt de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Een van de vele evenementen die georganiseerd wordt, is "Lichtfront". Over een afstand van 84 kilometer wordt met fakkels de vroegere frontlinie gevisualiseerd. Op het bezinningsmoment spreekt Elisabeth het volk toe. "Het komt ons jongeren toe om onze fakkel hoog te houden", zegt ze onder meer.

6. De artistieke prinses

Elisabeth beoefent tijdens haar kindertijd verschillende hobby's. Zo leert ze op jonge leeftijd al piano spelen en tekent ze graag. Al houdt ze vooral erg van dansen. Jarenlang volgt ze klassieke en moderne dans. Ze oefent 6 uur per week. "Het geeft haar zelfvertrouwen", legt haar voormalige danslerares uit. "Het podiumwerk leert haar voor een publiek staan."

7. De eerste buitenlandse missie

In juni 2019 vergezelt ze voor het eerst haar moeder op een humanitair bezoek aan Kenia, georganiseerd door VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het bezoek heeft een grote impact op de prinses. "Ik was zeer geraakt door de ontmoetingen met meisjes van mijn leeftijd, omdat die zoveel moed en doorzettingsvermogen tonen", vertelt ze onder meer.

8. Het grote feest met leeftijdsgenoten

De achttiende verjaardag van de troonopvolger gaat niet ongemerkt voorbij. Met een groots feest op het paleis wordt niet alleen de prinses zelf in de bloemetjes gezet, maar bedankt ze ook haar ouders en vertrouwt ze het land toe dat we op haar kunnen rekenen. Op het feest zijn ook 80 leeftijdsgenoten uitgenodigd en zingt Blanche. Blanche was twee jaar eerder de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival.

9. De militaire opleiding en het defilé

De troonopvolger krijgt traditiegetrouw ook een militaire opleiding. De prinses kan volgens haar lesgevers aan de Koninklijke Militaire School (KMS) - ondanks haar afkomst - heel goed in de groep integreren. Op 21 juli vorig jaar loopt ze als kadet van de KMS in gala-uniform op het nationaal defilé. Ze groet daarbij ook haar ouders. Koningin Mathilde glimt van trots.

10. Het studentenleven

Naast een militaire opleiding, wordt Elisabeth ook academisch geschoold. Zo volgt ze politiek en geschiedenis aan Lincoln College, een deel van de prestigieuze universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Ze gaat er op kot en geniet er in alle anonimiteit van haar studentenleven. Voor ze aan haar studies begint, krijgt ze een rondleiding van een medestudente.

De kroonprinses zal haar verjaardag in elk geval zonder haar ouders vieren. Die zijn momenteel op staatsbezoek in Litouwen. Al volgt er nog wel iets achteraf, horen we bij het paleis. In volle studententijd vindt de prinses het wellicht niet zo erg om de verjaardag niet met haar ouders, maar met haar vrienden te vieren.

Voor de gelegenheid heeft het paleis wel twee nieuwe foto's vrijgegeven van de kroonprinses. De foto's zijn midden september van dit jaar genomen op het kasteel van Laken.

De eerste foto vind je bovenaan dit artikel. Dit is de tweede foto:

Bas Bogaerts, Het Paleis

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8yNC9lbGlzYWJldGgtMjEtamFhci1pbi0xMC1iZWVsZGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿