Klimaatactivist lijmt hoofd vast aan beroemd schilderij 'Meisje met de parel' in Nederlands museum - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2022年10月28日金曜日

Klimaatactivist lijmt hoofd vast aan beroemd schilderij 'Meisje met de parel' in Nederlands museum - De Morgen

NieuwsBuitenland

De twee activisten bij het schilderij. Beeld rv
De twee activisten bij het schilderij.Beeld rv

Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer is belaagd door klimaatactivisten. Het Nederlandse museum Mauritshuis, waar het schilderij van Vermeer hangt, laat weten dat het werk niet beschadigd is geraakt dankzij de beschermende glasplaat.

Klimaatactivisten hebben de laatste tijd vaker op soortgelijke manier toegeslagen in Europese musea. Twee weken geleden gooiden leden van Just Stop Oil tomatensoep over een schilderij van Vincent van Gogh in de National Gallery in Londen. Afgelopen zondag smeten activisten in het Duitse Potsdam aardappelpuree op een stilleven van de Franse schilder Claude Monet.

Op een video van het voorval die op Twitter circuleert, is te horen dat een van de twee activisten naar omstanders roept dat het schilderij zich achter een glazen plaat bevindt. “Het is in orde”, zegt hij. De mensen op het filmpje dagen shirts van de actiegroep Just Stop Oil.

De Haagse politie bevestigt dat zij donderdagmiddag drie personen heeft aangehouden “na openlijke geweldpleging tegen goederen”. Het Meisje met de Parel noemt de politie daarbij niet expliciet. “Op dit moment zijn wij hier bezig met sporenonderzoek”, aldus de politie.

Het in Den Haag gevestigde Mauritshuis bevestigt dat iemand zijn hoofd aan het glas had vastgeplakt en dat een ander zijn hand aan de groene wand naast het schilderij had gelijmd. Ook is er met een vloeistof gegoten, aldus het Haagse museum, dat het schilderij “zo snel mogelijk” weer wil tentoonstellen. “Tot die tijd blijft deze zaal gesloten voor publiek.”

De politie voor het Mauritshuis waar de politie drie mensen heeft aangehouden. Beeld ANP
De politie voor het Mauritshuis waar de politie drie mensen heeft aangehouden.Beeld ANP
Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer uit 1665. Beeld Mauritshuis, Den Haag.
Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer uit 1665.Beeld Mauritshuis, Den Haag.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2tsaW1hYXRhY3RpdmlzdC1saWptdC1ob29mZC12YXN0LWFhbi1iZXJvZW1kLXNjaGlsZGVyaWotbWVpc2plLW1ldC1kZS1wYXJlbC1pbi1uZWRlcmxhbmRzLW11c2V1bX5iYmYyM2M5OC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿