Een jonge ijsbeer, slapend op een ijsberg nabij Spitsbergen, op de Noordpool. Het is de winnaar van de publieksprijs van Wildlife Photographer of the Year. De foto werd gemaakt door de Britse amateurfotograaf Nima Sarikhani. Het is een sprookjesachtig beeld dat niet alleen verwondert, maar ook bewustzijn over de staat van onze planeet wil creëren.
Elk jaar bekroont het Natural History Museum in Londen fotografen die in diverse categorieën de aandacht vestigen op het ontdekken, begrijpen en omgaan met de natuur. In oktober werden de winnaars in al die categorieën al bekendgemaakt. Met een foto van een gouden degenkrab kaapte de Franse fotograaf Laurent Battesta de hoofdprijs weg.
Die prijzen worden uitgedeeld door een professionele jury, maar daarnaast is er ook nog een People's Choice Award. Daarbij mag het publiek stemmen op zijn favoriet uit een selectie van daarvoor ingezonden foto's. En ook die winnaar is nu bekend: een betoverende foto met de naam "Ice bed"("IJsbed", red) van de Britse amateurfotograaf Nima Sarikhani.
Een bedje van ijs
Nima Sarikhani bracht niet lang geleden drie dagen door aan boord van een onderzoeksschip dat aan de Noordpool onderzoek doet naar ijsberen. Het schip voer rond nabij Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Helaas zonder succes, door de dikke mist die er hing.
Maar het geluk keerde toen het schip nabij een gebied met zee-ijs kwam. De onderzoekers ontdekten twee ijsberen, een jonger en een ouder mannetje. Het schip volgde de ijsberen gedurende acht uur. Toen besloot de jongste beer dat hij nood had aan rust. Onder het licht van de middernachtzon groef hij een soort bed uit op een smalle ijsberg, voor hij indommelde. Nima Sarikhani kon het moment vastleggen op beeld.
Ik hoop dat deze foto ook hoop biedt. Er is nog tijd om de rommel op te ruimen die we zelf hebben gecreëerd.
"Ik ben zo vereerd dat ik dit jaar de People Choice Award heb gewonnen", zegt Sarikhani. "De Wildlife PhotoGrapher of the Year is de meest prestigieuze natuurfotografiewedstrijd. Deze foto wekt diepe emoties op bij veel mensen die hem zien."
"Hoewel klimaatverandering de grootste uitdaging is waar we voorstaan, hoop ik dat deze foto ook hoop biedt. Er is nog tijd om de rommel op te ruimen die we zelf hebben gecreëerd."
Klimaatverandering bedreigt de ijsberen
De eilanden van Spitsbergen zijn een van de meest afgelegen plekken op deze aarde. Het is de thuishaven van een van de 19 ijsbeerpopulaties in de wereld. Die populatie bestaat naar schatting uit ongeveer 300 beren. In totaal zouden er zo'n 3.000 ijsberen rondzwerven in het gebied rond de Barentszzee, ten noorden van Rusland en Noorwegen.
De ijsberen bereiken de verschillende eilanden via zee-ijs, wat van levensbelang is voor hun manier van leven. Al duizenden jaren gebruiken de ijsberen het ijs als een plaats van waar ze jagen op makkelijke prooien als zeehonden en walrussen. Prooidieren die geregeld boven water moeten komen om lucht te happen, en daarvan profiteren de ijsberen.
Maar de laatste jaren neemt de hoeveelheid zee-ijs zienderogen af. Spitsbergen is sinds de jaren 70 met 3 tot 5 graden opgewarmd. Tegelijk zijn ook de dikte en de omvang van het zee-ijs drastisch afgenomen. En dat heeft zijn impact op de ijsberen.
"De periode waarin ondiep water bedekt wordt met zee-ijs, is nu veel korter dan enkele tientallen jaren geleden", zegt onderzoeker Jon Aars van het Norwegian Polar Institute. "Hoewel de ijsberen die zee-ijs volgen nog altijd het hele jaar zouden kunnen jagen, moeten ze steeds vaker naar diep water gaan, en daar vinden ze minder prooi."
Ook op andere manier wordt hun levensstijl beïnvloed. "De ijsberen kunnen niet langer gebieden in het oosten bereiken die belangrijk zijn voor het bouwen van sneeuwholen waar ze hun jongen ter wereld brengen. Ze zijn nu veel vaker honderden kilometers noordelijker terug te vinden, waar het zee-ijs is."
Hoe lang kunnen ze dit nog volhouden?
Wetenschappers denken dat ijsberen door het gebrek aan ijs veel grotere afstanden over de oceaan moeten zwemmen. Dit kost heel veel energie. En hoewel de ijsberen op dit moment nog lijken stand te houden, is het niet zeker hoe lang ze dit kunnen volhouden.
Een gebrek aan ijs betekent ook een kleinere kans op contact met andere populaties ijsberen. En dat beïnvloedt dan weer de genetica van de ijsberen in en rond de Barentszzee. "Er zijn niet veel gelegenheden meer voor diverse groepen om elkaar te ontmoeten", zegt Jon Aars. "Dat veroorzaakt steeds meer inteelt bij de ijsberen." Wat uiteindelijk leidt tot een verzwakking van de soort.
Andere publiekswinnaars op een rij
Nima Sarikhani haalde het met zijn ijsbeerfoto van 24 andere genomineerden. Naast hem werden vier andere finalisten bekroond met een eervolle vermelding. De winnaars van de People's Choice Awards zijn, net als de andere winnaars uit de grote wedstrijd, te zien in het Natural History Museum in Londen. Die tentoonstelling loopt tot en met 30 juni.
0 件のコメント:
コメントを投稿