Bij de Ensors, de jaarlijkse Vlaamse film- en tv-prijzen, is er niet één actrice in de prijzen gevallen. Sinds twee jaar zijn de prijzen genderneutraal, waardoor er geen aparte Ensors meer zijn voor acteurs en actrices. Ensor-winnaars Stef Aerts en Aimé Claeys pleiten er daarom voor om tijdelijk terug te gaan naar aparte categorieën voor mannen en vrouwen. “Want momenteel werkt het nog niet.”
“En de Ensor voor beste actrice gaat naar…” Die woorden hoor je niet meer op het jaarlijkse Gala van de Ensors. Sinds 2022 zijn de Vlaamse film- en tv-prijzen namelijk genderneutraal, waardoor er geen aparte categorieën meer zijn voor mannen en vrouwen.
Nu blijkt dat er alweer amper vrouwen in de prijzen vallen. Alleen Ibbe Daniëls, Ingrid Schildermans, de twee maaksters van de VRT-reeks “Godvergeten”, mochten een Ensor mee naar huis nemen. Nochtans was het bij de nominaties mooi verdeeld tussen mannen en vrouwen.
Maar uiteindelijk won er dus geen enkele actrice een Ensor, dat moeten ook de mannelijke laureaten zelf vaststellen. De genderneutraliteit van de prijzen schiet zijn doel voorbij, zegt acteur Stef Aerts, die de prijs voor beste hoofdrolspeler won voor zijn acteurprestatie in “Wil”, de film over jodenvervolging in Antwerpen.
Vanzelfsprekend vindt Aerts dat vrouwen evenveel recht hebben om een prijs te winnen. Waar ligt het dan aan dat ze uiteindelijk toch niet met de prijzen gaan lopen? Volgens Aerts zit het hem in de rollen die voor vrouwen worden geschreven, waarbij mannen toch nog altijd meer in the picture lopen.
Tijdelijk afschaffen
Dat beaamt ook Aimé Claeys, die als hoofdrolspeler in de VRT1-reeks “1985” in de prijzen viel. Hij stelt voor om de klok even terug te draaien, omdat de genderneutrale prijzen niet werken, nog niet. “Ik denk dat we het nog even moeten afschaffen en dat er een andere manier gezocht moet worden. Want er zijn evenveel vrouwen die het even hard verdienen om zo’n prijzen te winnen. Maar momenteel werkt het nog niet.”
Stef Aerts denkt dat het soort films dat gemaakt wordt, wel aan het veranderen is, maar dat het nog iets meer tijd nodig heeft. “Eenmaal we die omslag hebben gemaakt, kunnen de prijzen misschien volgen, maar daar is het nu nog net iets te vroeg voor.”
0 件のコメント:
コメントを投稿