'Mensen kunnen de trieste kant van het verhaal missen': waarom de beelden van Max Colombie ook kritiek oogsten - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年2月3日土曜日

'Mensen kunnen de trieste kant van het verhaal missen': waarom de beelden van Max Colombie ook kritiek oogsten - De Morgen

AchtergrondVerslaving

Max Colombie van Oscar and the Wolf. 'Ik blijf achter mijn punt staan dat het zo belangrijk is om erover te praten. Ik heb dat op een shockerende manier gedaan, maar ik denk dat die onrust ook nodig is om die conversatie te starten.' Beeld Thomas Sweertvaegher
Max Colombie van Oscar and the Wolf. 'Ik blijf achter mijn punt staan dat het zo belangrijk is om erover te praten. Ik heb dat op een shockerende manier gedaan, maar ik denk dat die onrust ook nodig is om die conversatie te starten.'Beeld Thomas Sweertvaegher

De getuigenis van Max Colombie over zijn drank- en drugsverslaving blijft niet onbesproken. De Oscar and the Wolf-frontman krijgt lof omdat hij anderen aanzet hun verhaal te doen, maar volgens experts was zijn aanpak niet geheel feilloos. ‘We tonen zelf liever geen beelden van druggebruik die een rock-’n-rollgevoel kunnen oproepen bij mensen.’

De voorbije jaren speelde Max Colombie voor tienduizenden mensen in internationale arena’s en werd hij overladen met prijzen, maar in zijn hoofd huilden de wolven. Om aan zijn onzekerheden te ontsnappen, vluchtte hij steeds vaker weg in alcohol en drugs. “Het was heel erg, het was vijf voor twaalf”, bekende hij donderdagavond in een gesprek met VTM-nieuwsanker Freek Braeckman. Op een bepaald moment nam hij medicatie om wakker te worden, dronk hij om zich beter te voelen en snoof hij cocaïne om weer nuchter te worden. Inslapen lukte alleen nog met een karrenvracht aan medicatie.

Dankzij professionele begeleiding ligt de verslaving ondertussen al zo’n twee jaar achter hem, maar hij wil de ervaring niet verstoppen. Zijn getuigenis moet het stigma op middelenmisbruik doorbreken en fans aanzetten om zelf over problemen te praten. “Het taboe ga ik niet kunnen doorbreken als persoon alleen, maar ik wil wel een goed voorbeeld zijn”, vertelde hij.

Het vergt moed om in een live-nieuwsuitzending je middelenmisbruik uit de doeken te doen. Net daarom vindt coördinator van de Druglijn Tom Evenepoel het indrukwekkend dat iemand met zoveel fans als Colombie een rauwe kant van zichzelf toont. “Er rust nog zo’n groot taboe op dat je het risico loopt dat je een blijvend label opgeplakt krijgt”, zegt hij. Getuigenissen van bekende personen zijn daarbij belangrijk omdat ze een taal en gezicht aan een onderbelicht thema geven. Toen Stromae twee jaar geleden bij het Franse televisiejournaal van TF1 aanschoof om het over zijn suïcidale gedachten te hebben en ‘L’enfer’ zong, deed dat bijvoorbeeld ook veel stof opwaaien.

De herkenning kan mensen doen inzien dat ze zelf met een probleem kampen en na zo’n opzienbarende getuigenis krijgen hulplijnen vaak veel meer oproepen binnen. “Als het thema leeft in het publieke debat, zoeken mensen ook meer contact”, aldus Evenepoel. Het effect laat soms wel even op zich wachten. Pas enkele weken nadat acteur Matthew Perry was gestorven aan een overdosis ketamine, kregen de hulplijnen daar veel vragen over.

Rock-’n-rollgevoel

De openhartigheid van Colombie in de nieuwsuitzending is misschien lovenswaardig, maar de man krijgt ook kritiek. De voorbije tien dagen plaatste hij verschillende beelden op Instagram waarop hij duidelijk onder invloed was. De context was volledig onduidelijk en honderden fans uitten hun bezorgdheid. Hij verdween in 2022 al even van het toneel omdat hij met mentale problemen kampte, velen vreesden dat hij was hervallen. Journalisten die naar zijn management belden om te vragen wat er aan de hand was, kregen te horen dat er niet gecommuniceerd werd. Pas donderdag gaf hij toe dat het om beelden van enkele jaren geleden ging.

De vraag is dan of het niet beter was om meteen klare wijn te schenken en zo te vermijden dat zijn vaak jonge fans zelf moesten gokken wat de betekenis van zijn posts was.

De video’s kunnen ook een ander onbedoeld signaal uitsturen. “We tonen zelf liever geen beelden van druggebruik die een rock-’n-rollgevoel kunnen oproepen bij mensen”, zegt directeur van het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs (VAD) Katleen Peleman. Zeker bij een jong publiek is het belangrijk om niet te suggereren dat hippe feestjes samengaan met middelengebruik. “Mensen kunnen de trieste kant van het verhaal missen. Je moet er rekening mee houden dat mensen iets anders zien dan de boodschap die je zelf wil meegeven.”

De reden waarom het management van Colombie oorspronkelijk niet op vragen wilde reageren, is omdat bij zijn verhaal ook een nieuwe single hoort. Tijdens de uitzending van VTM Nieuws werd al artwork voor ‘Angel Face’ getoond, enkele uren later verscheen het nummer op alle streamingdiensten. Zelfs wie niet voltijds in een bad zuur weekt, kan daarbij suggereren dat de zanger van Oscar and the Wolf een wat ongelukkige hype creëerde en vervolgens wel erg makkelijk van alle media-aandacht profiteerde. De getuigenis zou immers ook kunnen werken zonder dat er meteen een commercieel kantje aan gekoppeld werd, al dekte Colombie zich wel meteen in tegen die kritiek.

“Ik blijf achter mijn punt staan dat het zo belangrijk is om erover te praten. Ik heb dat op een shockerende manier gedaan, maar ik denk dat die onrust ook nodig is om die conversatie te starten”, vertelde hij tijdens het interview. Muziek was bovendien een manier om uiting te geven aan zijn gevoelens en schrijven hielp hem om de turbulente periode uit zijn leven te verwerken.

De manier waarop de beelden verspreid werden mag dan een wat vreemde nasmaak achterlaten, zowel Peleman als Evenepoel is het erover eens dat Colombie een steen in de rivier verlegde. Vooral cocaïne blijft zo een drug waar niet vaak openlijk over gesproken wordt. “Veel mensen zien het nog als een succesdrug waarmee je perfect kan functioneren. Als iemand dan waarschuwt dat het je snel in zijn greep kan kregen, draagt dat bij aan de bespreekbaarheid en de risicoperceptie”, zegt Peleman.

Colombie zelf heeft ondertussen een lijn getrokken onder zijn druggebruik. Hij gaat ervan uit dat hij niet zal hervallen.

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen of gokken kan je anoniem terecht bij De Druglijn. Bel 078 15 10 20 of chat en mail via www.druglijn.be.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMilAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvbWVuc2VuLWt1bm5lbi1kZS10cmllc3RlLWthbnQtdmFuLWhldC12ZXJoYWFsLW1pc3Nlbi13YWFyb20tZGUtYmVlbGRlbi12YW4tbWF4LWNvbG9tYmllLW9vay1rcml0aWVrLW9vZ3N0ZW5-Yjg3YmY1ZjMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿