Metaaldetectorist doet vondst van zijn leven: gouden hanger in vorm van hart, gelinkt aan koning Hendrik VIII - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年2月3日土曜日

Metaaldetectorist doet vondst van zijn leven: gouden hanger in vorm van hart, gelinkt aan koning Hendrik VIII - VRT.be

In Warwickshire, een graafschap in Engeland, heeft een metaaldetectorist wel een hele bijzondere vondst gedaan: in 2019 ontdekte hij een gouden hanger, die na lang onderzoek, gelinkt kan worden aan koning Hendrik VIII. Het verhaal achter de ongelooflijke ontdekking...

Het is de droom van iedereen die wel eens met een metaaldetector op pad gaat: een echte schat vinden. Waarschijnlijk blijft het voor velen bij die droom, maar het ongelooflijke verhaal van cafébaas Charlie Clarke bewijst dat het ook anders kan aflopen. In 2019 - hij was toen ongeveer zes maanden bezig met zijn hobby - speurde hij een veld af in Warwickshire, toen hij plots "de ontdekking van zijn leven deed". 

Zijn metaaldetector begon te piepen, hij moest even graven en plots had hij een gouden hanger in zijn handen. Wat hij ontdekt had? Een ketting die gelinkt kon worden aan het Huis Tudor, dat ruim een eeuw Engelse koningen afleverde. 

Het kleinood in de vorm van een hartje is zo'n vijf centimeter groot, gemaakt van 24-karaats goud en met een handje bevestigd aan een ketting van 75 schakels. Aan de voorkant staat een Tudor-roos en een granaatappel, het symbool van koning Hendrik VIII en zijn eerste vrouw Catharina van Aragon. Op de achterkant zijn de letters H en K te ontwaren. Nog een leuk detail: op de hanger staan ook de woorden TOVS en IORS, een Engels-Franse woordspeling op toujours en all yours. Het British Museum heeft een gedetailleerde beschrijving gemaakt van het juweel

PA Wire/PA Images

Na zijn vondst bleef Clarke niet bij de pakken zitten. Hij contacteerde onmiddellijk Regton, een winkel in Birmingham die gespecialiseerd is in metaaldetectoren, en het British Museum. Curator Rachel King kreeg de opdracht om zich over het juweel te ontfermen - de start van een onderzoek dat twee jaar lang zal duren. "Ik moest gaan zitten toen in hoorde over de ontdekking", vertelt ze aan The Guardian. "Niets van die grootte of van dat belang was de afgelopen 25 jaar nog gevonden in het Verenigd Koninkrijk."

Mensen zeggen dat het is zoals de Lotto winnen, maar dat is het niet. Mensen winnen wel degelijk de Lotto. Wanneer was de laatste keer dat een kroonjuweel gevonden werd?

Charlie Clarke - vinder

Voorzichtigheid was uiteraard geboden: "Is dit echt? Was het 19e eeuws? Was het gewoon een sieraad?", vertelt King. Van het wetenschappelijke onderzoek worden niet veel details gedeeld, om vervalsers niet op ideeën te brengen. Maar wat wel vaststaat, is dat het juweel van voor 1530 dateert. 

Hendrik VIII en Catharina van Aragon: het koninklijke huwelijk dat niet bleef duren

In 1509 trouwt koning Hendrik VIII met Catharina van Aragon, dochter van de Spaanse koning en tante van Keizer Karel. Ze krijgen in totaal zeven kinderen, maar een voor een sterven die op (zeer) jonge leeftijd. Alleen dochter Mary Tudor - later bekend als "Bloody Mary" - overleeft. 

Omdat Catharina er niet in slaagt om een zoon - en dus een troonopvolger - te baren, komt het huwelijk zwaar onder druk te staan om dan uiteindelijk in 1533 te stranden. 

Om die reden acht het British Museum het waarschijnlijk dat de hanger tussen 1509 en 1533 geproduceerd werd. Nadien zou niet logisch zijn, klinkt het, "tenzij dat het gemaakt werd door een fervente tegenstander van de scheiding". 

Na zijn scheiding zal Hendrik VIII nog vijf andere echtgenotes hebben: eentje overleed in het kraambed, van nog een andere scheidde hij en nog twee andere vrouwen liet hij onthoofden. Catharina werd uiteindelijk verbannen van het hof en sleet haar jaren in afgelegen kastelen. Ze stierf uiteindelijk in 1536 aan kanker. Tien jaar later, in 1547 stierf ook Hendrik VIII.

"Het is nog niet mogelijk geweest en zal wellicht nooit mogelijk zijn om met zekerheid vast te stellen voor wie of waarom dit object is gemaakt, hoewel het waarschijnlijk is dat de beschermheer een hoge status had", klinkt het in de eindconclusie. Wat wel gek is, is dat er zuiver goud gebruikt is, maar dat er tegelijk verschillende elementen (de scharnieren of het gegoten handje bijvoorbeeld) fouten tonen en niet zo nauwkeurig zijn. 

Hoewel het niet vaststaat dat de hanger ooit persoonlijk in het bezit van Hendrik VIII en Catharina, laat de inscriptie geen twijfel dat er een verband is met hun regeerperiode. Een van de hypotheses is dat het misschien gedragen is tijdens een groot toernooi of dat het als prijs werd weggegeven. 

Portretten van Hendrik VIII en Catharina van Aragon

Ook hoe het uiteindelijk is Warwickshire beland is, blijft vooralsnog een mysterie. En Clarke? Het is nog niet geschat hoeveel de hanger waard is, maar dat het een aanzienlijk bedrag zal zijn, staat wel vast. Dat bedrag zal Clarke uiteindelijk delen met de eigenaar van het veld waar hij de hanger vond. Hij wil het geld gebruiken om zijn zoontje van vier naar een goede school te sturen. Datzelfde zoontje droomt er nu ook al van om schattenjager te worden. "Hij wil naar de jungle gaan en een piratenschat vinden."

Charlie Clarke (links) bij de voorstelling van "zijn" juweel
PA Wire/PA Images

"Mensen zeggen dat het is zoals de Lotto winnen, maar dat is het niet. Mensen winnen wel degelijk de Lotto. Wanneer was de laatste keer dat een kroonjuweel gevonden werd?", besluit hij. 

Het nieuws raakte bekend naar aanleiding van het jaarrapport van het British Museum. Dat rapport lijst op welke archeologische vondsten er geregistreerd werden (45.000 waaronder 1.000 schatten). 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8wMi9tZXRhYWxkZXRlY3RvcmlzdC1pbi1oZXQtdmVyZW5pZ2Qta29uaW5rcmlqay1nb3VkZW4ta2V0dGluZy1oZW5yL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿