Nieuws
Vijf gezinnen die hebben deelgenomen aan het Play4-programma Blind gekocht klagen anoniem de werkwijze van de programmamakers aan. Er zou onder meer sprake zijn van verzwegen structurele gebreken, incorrecte facturen en een zwijgcontract waarin boetes tot 50.000 zijn vastgelegd. Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag.
Twee deelnemers hebben de redactie van Het Laatste Nieuws gecontacteerd om problemen aan te kaarten met de werkwijze van de makers, zo schrijft de krant. Het daaropvolgende onderzoek van HLN bracht verschillende pijnpunten aan het licht.
Zo stelt een beëdigd architect die als onafhankelijke deskundige verschillende Blind gekocht-huizen heeft beoordeeld dat bepaalde gebreken aan sommige woningen zo hard opvielen dat de makers ze wel hadden moeten opmerken, maar dat ze die bewust niet hebben aangepakt. Bovendien zou de betrokken interieurarchitecte niet over de juiste diploma’s beschikken en helemaal niet bevoegd zijn om als bouwpromotor op te treden.
Daarnaast hekelen de deelnemers de manier waarop de uitgaven werden bijgehouden. De rekeningen werden tijdens de opnames betaald via een volmachtrekening, beheerd door de interieurexperten. De deelnemers zouden de facturen echter pas maanden na de oplevering en zonder enige uitleg hebben ontvangen. Op sommige facturen waren bovendien niet alle details beschreven of stonden er zaken die niet klopten, zoals kosten voor werken die niet hebben plaatsgevonden.
Voorts zouden de programmamakers problemen systematisch hebben geminimaliseerd en onvoldoende informatie hebben verschaft over de woningen, zelfs na herhaaldelijke vragen. “Aan het einde van het verhaal voel je je bedot”, klinkt het bij een van de deelnemers die anoniem bij HLN getuigden. Een andere koper, wiens huis een vochtprobleem had, zegt: “Mij stoort hoe gebrekkig de werken zijn uitgevoerd door de aannemer, die handelt op aansturen van de Blind gekocht-experten. Ze hebben gerenoveerd naar de standaarden van veertig jaar geleden.”
Lees ook
Een volledig gerenoveerde woning voor 100.000 euro? ‘Je moet oppassen met wat je in onze programma’s ziet’
Een laatste heikel punt voor de deelnemers is dat ze een boete tot 50.000 euro riskeren als ze details over hun deelname onthullen. Dat stipuleert het geheimhoudingscontract dat ze met Banijay, het productiehuis achter het programma, afsloten. Hun contractuele zwijgplicht geldt “voor de duur van 10 jaar of tot na de datum van eerste uitzending van de volledige reeks afleveringen waarbij de kandidaten betrokken waren”, zo schrijft HLN, dat het document heeft ingekeken.
Isabelle Dams, managing director van Banijay, ontkent de beschuldigingen. “We betreuren ten zeerste dat een absolute minderheid — slechts 5 van de in totaal 36 Blind gekocht-gezinnen — met gemengde gevoelens terugkijken op hun deelname”, aldus Dams in een schriftelijke reactie. “We gaan er prat op dat we zowel tijdens de werken als na de oplevering aanspreekbaar zijn en dat we ons constructief opstellen. Dit is dus een zeer eenzijdige en bovendien foutieve weergave van de feiten.”
0 件のコメント:
コメントを投稿