Oesje! Kamiel Spiessens maakt comeback, met zijn allereerste liveshow in theaterzalen - VRT NWS - Crune Blogs

Latest

2022年3月23日水曜日

Oesje! Kamiel Spiessens maakt comeback, met zijn allereerste liveshow in theaterzalen - VRT NWS

Een nieuwe comeback in medialand: Kamiel Spiessens, het populaire typetje van komiek Chris Van den Durpel is terug van weggeweest. Dat heeft hij aangekondigd in de Gentse theaterzaal Capitole. Exact 25 jaar na zijn succesfilm "Oesje", tal van sketches op televisie, en enkele Nederlandstalige hits gaat Spiessens iets doen wat hij nog nooit gedaan heeft. Hij trekt langs de Vlaamse zalen met zijn eigen theatershow die "Spiessens spijbelt" heet.

Kamiel Spiessens was in de jaren 90 een bijzonder populair typetje, gespeeld door komiek en imitator Chris Van den Durpel. Spiessens wint als oudere tuinman met wilde krulharen en een onverzorgd uiterlijk meteen de harten van het Vlaamse televisiepubliek. Door zijn spraakgebrek is hij moeilijk te verstaan, met alle verwarring en gevolgen van dien. 

Dat personage haalt Van den Durpel nu vanonder het stof. Vanaf het najaar gaat Kamiel Spiessens op theatertournee langs de Vlaamse zalen. Het is de eerste keer dat Van den Durpel met zijn personage Kamiel Spiessens live op de planken staat, en niet voor een camera zijn ding doet. 

"Ik heb zo veel reeksen gemaakt met typetjes, dat ik vond dat het tijd was voor iets anders: écht contact met het publiek voelen, een live-ervaring met de dynamiek van een zaal", vertelt Van den Durpel. Door de coronacrisis zijn deze plannen trouwens twee jaar lang op het schap blijven liggen. "Het wordt geen show met danseressen en pluimen in mijn gat: ik doe het in mijn eentje, het wordt een rondje lachen."

Ik wou eens het échte contact met een publiek voelen, de dynamiek van een zaal.

Chris Van den Durpel, over de comeback van zijn typetje Kamiel Spiessens

Spiessens buigt zich in "Spiessens spijbelt" als bezorgde moestuiner over de klimaatproblematiek. "Er is geen planeet B, maar wel een plan K", zo klinkt het. In de voorstelling zal Van den Durpel ook andere populaire typetjes weer tot leven wekken. Kamiel Spiessens vraagt tijdens de voorstelling onder meer live om raad aan zijn welbekende vrienden Jimmy B, Snelle Eddy en Ronny King.

Van gast in televisierubriek tot hoofdrol in filmklassieker

Vlaanderen maakt voor het eerst kennis met Kamiel Spiessens in 1994, in het populaire spelprogramma "De drie wijzen" op de openbare omroep. Daar wordt telkens een vraag gesteld aan de panelleden in een humoristisch filmpje. Ook Kamiel Spiessens maakt daarin zijn opwachting. 

Komiek Chris Van den Durpel is op dat moment al een tijdje het brein achter die ludieke filmpjes. Na de imitatie van dokter Herman Le Compte komt hij op de proppen met een gloednieuw personage, dat niet gebaseerd is op een bestaande persoon: Kamiel Spiessens, de zogenoemde tuinman van dokter Le Compte.

Het typetje Kamiel Spiessens slaat aan, en duikt niet veel later op in Van den Durpels sketchprogramma "Typisch Chris". Spiessens is daarin te zien als zelfstandige boer. Na zijn overstap naar de commerciële zender VT4 (nu Play4, red.) zijn Spiessens en andere populaire typetjes als Jimmy B, Firmin Crets en Snelle Eddy daar te zien in verschillende humoristische programma's.

Het succes van Kamiel Spiessens beperkt zich niet tot de televisiewereld. In de jaren 90 haalt hij met 5 nummers uit sketchprogramma's de Vlaamse hitparades. "Het isj nie moeilijk, het isj gemakkelijk!" wordt zelfs een nummer 1-hit. Ook "Hoe zoudt ge zelf zijn?", "Alpenwei", "Kamiel Goes Classic" en "Oesje!" halen vlot de hitlijsten. Alle Spiessens-singles samen zijn goed voor 70 weken aan Ultratop-50 noteringen. 

Niet toevallig wordt "Oesje", het stopwoord van Spiessens, de titel van een langspeelfilm over hem. De film uit 1997 staat nog steeds in de top 10 van de best bekeken Belgische bioscoopfilms aller tijden. In de komedie doet Spiessens er alles aan om te vermijden dat zijn grond in de handen valt van een Nederlandse zakenman, die er een pretpark wil bouwen. Exact 25 jaar na die film begint Kamiel Spiessens aan een nieuw hoofdstuk, op het podium.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMy8yMi9rYW1pZWwtc3BpZXNzZW5zLWNvbWViYWNrLW9wLWhldC1wb2RpdW0v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿