Een man cirkelt als een bokser rond een weerloze vrouw en begint genadeloos op haar in te slaan. De videoclip van de Brusselse rapper Zwangere Guy (foto), waarin hij afrekent met zijn gewelddadige stiefvader, is bikkelhard. “Je kan hierover zwijgen of je kan ermee naar buiten komen”, zegt hij.
Je moet je uiterste best doen om niet ineen te krimpen of weg te kijken als de man in de clip vuistslag na vuistslag uitdeelt aan zijn vrouw, die uiteindelijk hevig bloedend neervalt. Rapper Zwangere Guy, echte naam Gorik van Oudheusden, wordt in de clip gedwongen toe te kijken. Ondertussen rapt hij: “Mijn moeder werd geslagen door een vuile hond, verkracht, misbruikt waar m’n kleine zus bijstond.”
Het is een bikkelharde afrekening met zijn moeilijke jeugd. Toen hij negen was, scheidden zijn ouders. Zijn moeder viel daarna op een foute kerel, die haar jarenlang sloeg en misbruikte. Op zijn veertiende is Van Oudheusden van huis weggelopen. Zijn zus bleef achter.
Gorik is dertig intussen, maar de wonden zijn dus helemaal niet geheeld. Hij rapt over hoe hij zijn stiefvader “in een Waals kanaal wil dumpen”. “In mijn hoofd sta ik ook klaar om die gast te vermoorden. Het mag uiteraard niet, want dan verlaag ik me nog harder dan hij.”
Extreme gevolgen
“Hoe hard zijn woorden ook klinken, ze zijn invoelbaar”, zegt Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. “Het zijn de gevoelens die veel kinderen die het slachtoffer zijn van mishandeling ook voelen. En ja, voor alle duidelijkheid: huiselijk geweld zién is ook een vorm van mishandeling voor een kind.”
Eén op de dertig kinderen, tussen de 3 en 3,5 procent, krijgt tijdens zijn jeugd met misbruik te maken, zegt Crommen. “Per grote schoolklas dus één kind. Tegelijk weten we dat maar één geval op de vijf officieel gemeld wordt.”
“De gevolgen voor die kinderen zijn enorm. Ze krijgen posttraumatische stress, sommigen ontwikkelen angststoornissen of depressie. Ze worden prikkelbaar en teruggetrokken, krijgen concentratiestoornissen, kampen met schuldgevoelens en een laag zelfbeeld. Het zet alle normale patronen op de helling.”
Een jong leven op z’n kop
Van Oudheusden dweilde afgelopen zomer alle festivals af met zijn groep STIKSTOF en heeft pas getekend bij Universal. In maart volgend jaar komt zijn soloalbum uit. “Het was tijd om de bubbel van de grappige Guy te doorprikken”, zegt hij. “Het is mijn manier om het trauma te verwerken.”
Naar een psycholoog ging hij niet. “Na twee keer heb ik het opgegeven. Ik zat er nog middenin. Ik was 21 of 22.”
Kinderen die met huiselijk geweld te maken krijgen, geraken sowieso moeilijk aan gedegen hulp, zegt Crommen. “Er zijn wachtlijsten, soms is de opvolging ook niet nauwgezet genoeg en geraken die kinderen ‘verloren’. En dat terwijl het om een zeer ernstig probleem gaat dat een jong leven compleet op z’n kop zet.”
Opgepast, sommige beelden in de videoclip kunnen schokkend zijn!
続きを読みます https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181128_03994428
0 件のコメント:
コメントを投稿