Vanaf vandaag stelt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen een kunstwerk van Georges Vantongerloo tentoon. Het KMSKA kocht het werk voor 250.000 euro. Het is meteen het allereerste werk van Vantongerloo in de collectie van het museum.
Georges wie? De kunstenaar Georges Vantongerloo is misschien niet zo bekend bij het grote publiek. Toch zit de Antwerpse schilder en beeldhouwer wel in internationale collecties en bezet hij een opgemerkte plek in de kunstgeschiedenis.
Hoe je het ook draait of keert, Vantongerloo is de belangrijkste abstracte Belgische kunstenaar van de 20e eeuw
Adriaan Gonnissen, de conservator moderne kunst van het KMSKA, is stellig. "Hoe je het ook draait of keert, Vantongerloo is de belangrijkste abstracte Belgische kunstenaar van de 20e eeuw. Als je ziet waar zijn werk zit in museale collecties over heel de wereld, dat is indrukwekkend."
Werken van Vantongerloo bevinden zich in de collecties van het MoMA en het Guggenheim in New York, Museo Reina Sofía in Madrid, Centre Pompidou in Parijs, Kunsthaus Zürich, tot in Buenos Aires toe.
Circonvolution, 1948
Het is een sferisch kunstwerk uit de vierde periode van Georges Vantongerloo, hij was begin zestig toen hij het maakte. De kunstenaar toont hoe materie in de kosmos zich vormt. Het is een voorstelling van de onzichtbare ladingen energie in de wereld. Een schilderij "tussen abstracte kunst en exacte wetenschap in".
"Het is heel vreemd dat het KMSKA geen enkel werk van Vantongerloo bezat, want hij is geboren in Antwerpen, in 1886", vervolgt Gonnissen. De kunstenaar bleef dan ook niet in zijn geboortestad hangen. Hij verhuisde tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Den Haag in Nederland. Hij werd er een van de oprichters van de kunstbeweging De Stijl, samen met Piet Mondriaan. Daarna verhuisde Vantongerloo naar Parijs.
"Een beetje uit het oog, uit het hart. Toch heeft hij een enorme internationale carrière uitgebouwd. Hij heeft zijn eigen abstracte kunstvorm ontwikkeld en heeft daarmee een grote impact gehad. Kunstenaars van over heel de wereld waren grote fan van Georges Vantongerloo."
Geen Vantongerloo in de collectie, dus. Het museum loste die lacune tot nu toe op door twee langdurige bruiklenen. Zo is sinds de heropening van het KMSKA een zelfportret van de kunstenaar uit het Oostendse Mu.ZEE te zien. Een eigen werk stond nog op de wishlist van de conservatoren.
Een buitenkans van 250.000 euro
"Het werk 'Circonvolution, 1948' komt uit een private collectie uit het Parijse", gaat conservator Adriaan Gonnissen verder. "Het was al zo'n 15 jaar in het bezit van een oudere man, die een goede huisvader zocht voor zijn Vantongerloo. Het is met bemiddeling van een Antwerpse galerie dat we het hebben kunnen kopen."
Het museum betaalde 250.000 euro voor dit werk van Vantongerloo, niet extreem hoog volgens kenners. "Eerder dan er heel veel geld uit te slaan, wilde de eigenaar vooral een goede plek voor zijn werk", legt Gonnissen uit.
Het is onze taak om de kunstenaars die zijn uitgezwermd, terug naar het museum te halen
"Een schilderij uit dezelfde periode zag ik al verkocht voor 350.000 of 450.000 euro. Goedkoper ga je het niet vinden. Dit is een buitenkans, dan moet je als museum de sprong wagen. Het is onze taak om de kunstenaars uit Antwerpen, Vlaanderen en België die zijn uitgezwermd terug naar het museum te halen."
Tussen Rik Wouters en Jules Schmalzigaug
Het nieuwe werk krijgt vanaf nu een plaats op de vierde verdieping van het museum, naast werken van kunstenaars Rik Wouters en Jules Schmalzigaug, besluit Gonnissen. "Dat is eigenlijk de moderne kunstgeschiedenis van België, gevat in drie personen. Vantongerloo heeft de lessen geleerd van Schmalzigaug en Wouters in zijn beginjaren."
Ook te zien in het KMSKA
Nog tot 28 april is in het Prentenkabinet van het museum ook de expo "Zwart op wit. Rubensgrafiek uit de KMSKA-collectie" te zien, met prenten en gravures die in opdracht van Peter Paul Rubens werden gemaakt. Het museum bezit meer dan 700 Rubensprenten van voor en na de dood van de kunstenaar. De expo toont een selectie.
Tot september 2025 kan je in de Rubenszaal de restauratie volgen van het altaarstuk 'Tronende Madonna omringd door heiligen' van Rubens. Van maandag tot vrijdag zijn de restaurateurs aan het werk in Studio Rubens.
0 件のコメント:
コメントを投稿