Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een breed probleem binnen de Nederlandse openbare omroep NPO. Dat blijkt na een bevraging bij de medewerkers door de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen. Het rapport is kritisch, want de omroep zou niet doortastend genoeg hebben gereageerd op meldingen van seksueel wangedrag.
De aanleiding van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag waren de verschillende onthullingen over de werksfeer bij De Wereld Draait Door, een programma van de openbare-omroepzender BNNVARA. Medewerkers getuigden over vernederingen achter de schermen en woede-uitbarstingen van presentator Matthijs van Nieuwkerk.
In opvolging van de getuigenissen werd de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen opgericht die de bredere werkcultuur bij NPO moest onderzoeken. De commissie stond onder leiding van oud-minister Martin van Rijn (PvdA).
Het eindrapport van die onderzoekscommissie, getiteld "Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid", is vernietigend. 1.484 NPO-medewerkers hebben aangegeven in het afgelopen jaar het doelwit of getuige te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat zijn drie van de vier respondenten.
Wat is de NPO?
NPO staat voor Nederlandse Publieke Omroep. Het is de overkoepelende organisatie van publieke omroepen in Nederland, verantwoordelijk voor de productie en uitzending van publieke online-, televisie- en radioprogramma's. De NPO coördineert het aanbod van de verschillende omroepen en zorgt ervoor dat er een diversiteit aan programma's wordt aangeboden voor het Nederlandse publiek.
Problematische leiderschapscultuur
Een van de problemen ligt bij de leiderschapscultuur in het bedrijf, klinkt het. De onderzoekscommissie heeft gesproken met tientallen functionarissen "op alle niveaus van de omroepen" en ontdekte verschillende patronen van grensoverschrijdend gedrag, zo staat in het rapport.
Volgens de commissie zou er niet professioneel genoeg zijn omgegaan met meldingen over wangedrag. Nochtans waren leidinggevenden wel op de hoogte, zo klinkt het. "Er kwamen indringende signalen van op de werkvloer, maar die werden niet goed opgepakt. Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO."
Er moet dringend worden ingezet op leiderschapscompetenties. "Het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag begint met de kwaliteit van het leiderschap", concludeert de commissie. Uit onderzoek blijkt dat dat het meeste verschil maakt. "De laatste aanbeveling, 'doe normaal tegen elkaar', is dus ook niet zo moeilijk", stelde oud-minister Van Rijn tijdens de persconferentie.
De commissie is "zeer geschrokken" van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen. Ze wil nu dat het toezicht op de openbare omroep verscherpt wordt.
Het onderzoek
In totaal reageerden 1.996 mensen op een oproep om een vragenlijst in te vullen over hun werkervaringen tijdens het afgelopen jaar. De commissie sprak ook met 200 mensen. In totaal werken er 3.500 mensen bij de openbare omroep. Ruim de helft werd dus bevraagd voor het onderzoek.
Voor het onderzoek van de Onderzoekscommissie is niet gekeken naar de werkcultuur bij commerciële omroepen, zoals RTL en SBS.
0 件のコメント:
コメントを投稿