Kunstencentrum VIERNULVIER houdt vast aan optreden van zwarte Sint "Queen Nikkolah" in Vooruit in Gent - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年11月29日水曜日

Kunstencentrum VIERNULVIER houdt vast aan optreden van zwarte Sint "Queen Nikkolah" in Vooruit in Gent - VRT.be

In Gent houdt kunstencentrum VIERNULVIER vast aan een optreden van "Queen Nikkolah" in de Vooruit, een zwarte vrouw die een alternatieve Sinterklaas wil zijn. Oorspronkelijk stond ook een optreden gepland in het stadhuis, maar dat is verplaatst nadat commotie was ontstaan.

Gisteravond besliste het Gentse stadsbestuur om een act van "Queen Nikkolah", in het stadhuis te verplaatsen naar een andere locatie. De vrouwelijke zwarte Sinterklaas "Queen Nikkolah", gespeeld door een "artivist", zou op een speelse manier 200 kinderen mogen ontvangen in een zaal van het stadhuis en verschillende stereotypen met hen in vraag stellen.

Maar dat initiatief kwam onder vuur te liggen. Onder meer de Gentse afdeling van de N-VA noemde het initiatief betuttelend. Daarop werd beslist om het evenement te verplaatsen. Waar het evenement wel zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Wat houdt de alternatieve viering van "Queen Nikkolah" in?

De act is een initiatief van Brusselse culturele activisten die vraagtekens plaatsen bij raciale en genderstereotypen rond het Sinterklaasgebeuren.

Kinderen met migratieroots die zich niet herkennen in een zwarte piet met kroeshaar en dikke lippen zouden er kinderboeken met koloniale stereotypen kunnen inruilen.

Of ouders die genderstereotypen niet willen bevestigen kregen er een eigentijdse herwerking wanneer ze een verouderd boek binnenbrengen.

"Te snelle beslissing"

Kunstencentrum VIERNULVIER organiseert op 6 december ook een viering met Queen Nikkolah. Zij zijn niet van plan om het optreden in de Vooruit te schrappen. VIERNULVIER betreurt ook de annulatie van het kinderfeest in het stadhuis. "Ik denk dat het een beetje een te snelle beslissing is, eigenlijk", zegt Algemeen Coördinator Franky Devos.

Voor de alternatieve viering in het stadhuis waren al 200 inschrijvingen. Die kinderen kunnen niet terecht op het evenement in de Vooruit. Dat evenement is niet openbaar en is bedoeld voor kinderen uit Gentse jongerenorganisaties.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMS8yOC92cm91d2VsaWprZS1lbi16d2FydGUtc2ludC1xdWVlbi1uaWtrb2xhaC13ZWxrb20taW4tdm9vcnVpdC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿